Събота, 25 Юни 2022
08
февр
7
 

Д-р Иван Маджаров:

Настояваме целият бюджет за болнична помощ да бъде разпределен, без да се оставят резерви в РЗОК

Ако не си спешен, си плащаш повикването на линейка, категоричен е председателят на БЛС

Петък, 08 Февруари 2019 | 16:53:21 Надежда Ненова
7

Д-р Маджаров, решението на Надзорния съвет на Касата да остави увеличението от 8,32% като буфер и да не го включва към бюджетите, не е ли начин да бъде заобиколен БЛС като договорен партньор? Затова ние вчера изразихме категори

Д-р Маджаров, решението на Надзорния съвет на Касата да остави увеличението от 8,32% като буфер и да не го включва към бюджетите, не е ли начин да бъде заобиколен БЛС като договорен партньор?

Затова ние вчера изразихме категорично становище пред Надзорния съвет на НЗОК, че не желаем никакви резерви да се оставят в Районните здравноосигурителни каси и настояваме целия бюджет за болнична помощ да бъде разпределен по болничните заведения по предложенията, които са направени от директорите на РЗОК. Надзорът реши, че ще ни запознае с това разпределение и след като го съгласуват с Българския лекарски съюз, ще го гласуват.

Това означава ли, че още не е решено какви ще бъдат бюджетите на болниците до края на годината?

Да, не са ги гласували. Надзорният съвет вече на няколко заседания не може да вземе решение, при положение, че ние сме договорили всички пари да са за лечебните заведения, да няма буфери и ако е необходимо да се покриват някакви спешни нужди, да се използва само резервът на НЗОК, който е предвиден за това. Надявам се другата седмица разпределението на средствата да бъде гласувано.  

Това забавяне обаче означава ли, че болниците няма да могат да се възползват от 5-те процента от бюджетите си за февруари, за да оформят финансовите си разходи, направени през януари?

Тези 5% важат за цялата година. В края на всеки месец ще може да се прехвърлят от бюджета за следващия, ако има надвишаване. Смятам, че това е технически въпрос. Болниците имат представа колко да поискат, ако са ги надвишили. При всички случаи не е добре и ще трябва бързо да бъде прието разпределението на бюджетите.

Защо сега се появяват толкова недоволни от цените в анекса към НРД 2018? Оказва се, че са намалени цените на клинични пътеки, които са от съществено значение за част от лечебните заведения?

Съборът гласува да бъде подписан анексът по този начин. Тези цени бяха публикувани в проекта за анекс и всички имаха възможност да се запознаят с тях. След събора има само завишаване на цени на клинични пътеки, но не и намаляване. В проекта за анекс имаше намаление на цените за лъчелечение, след Събора успяхме да договорим да се възстановят цените. Тогава не успяхме да постигнем повишаване на цената на неврологичната пътека, но това стана вчера и тя от 300 отново става 500 лв. Намалени са цените за гастроскопия и колоноскопия, но за сметка на това са увеличени значително при други гастроентерологични пътеки.

ВАС отмени служебния рамков договор от 2016 г. Какви ще са последствията от това решение?

Мнението на юристи е, че всяко лечебно заведение би могло да оспорва в съда всяка наложена му санкция по този договор. Включително и ще може да се изисква неразплатената дейност. Болниците печелят всеки ден дела за надлимитната дейност, а отмяната на служебния рамков договор вероятно ще ускори още повече процесите.

Кога обаче болниците ще могат да си получат парите, при положение, че постоянно се говори за ограничение бюджет на НЗОК?

Ако сега, след септември, не останат неусвоени средства, с които да се разплати надлимитната дейност за предходни години, следващата година ще трябва да бъдат отделени средства специално за тази цел. Тогава ще стане същото като с болниците в чужбина към днешна дата.

Нападенията над медицински екипи продължават и вероятно трябва да бъдат взети по-драстични мерки. Какви според Вас трябва да са те?

Ние постоянно осъждаме нападения над медици. Само с осъждане нищо не става и явно ще трябва да се вземат мерки от самите лечебни заведения за реална физическа охрана. Ако въпреки това се стигне до подобно нещо, трябва да има бързи и ефективни присъди. Трябва и ясно да се каже на обществото, че Бързата помощ не е място, в което да ти премерят температурата или кръвното. Това в цивилизованите държави е уредено – ако не си спешен, си плащаш повикването, но явно няма политическа воля да се въведе у нас. Това е лошо, защото от една страна поставя Спешните центрове под голямо напрежение, а от друга – води до заобикаляне на здравноосигурителната система. Реално хора, които не са осигурени, минават през Спешната помощ, за да получат това, за което иначе трябва да си платят.

Каква според Вас е причината за зачестилите медийни публикации срещу медици и лечебни заведения?

Няма как да знам каква е причината. Това обаче вече е тенденция, част от една тиха, подмолна война срещу лечебните заведения за болнична помощ. Постоянно се наслагва напрежение срещу тях и им се създава образ на „крадци“ и „мошеници“. Вчера отново излязохме на сайта на БЛС с позиция относно една публикация в медия срещу болница, за която се твърди, че има злоупотреби. Настояваме максимално бързо да се намесят компетентните органи и ако това е така, да се наложат съответните санкции. Не може да се твърди, че всички са маскари. Това е и една от причините да има насилие срещу медицинските работници е това очерняне на българския лекар в обществото и усещането за безнаказаност. 

Снимка: Надежда НеноваКоментари по темата

Правила на форума за коментари
D5md

Док 2 10.02.2019 20:56:14

Ти имаш ли жена, глупако?

Гост 10.02.2019 22:41:59

В случая - кой е глупак?! По-добре не драскай тъпотии, и не бъди прост! А онази от здравната комисия пак се е изказала- днес.Уточнява кои ще получат пари, и кои не.. В каква държава живеем?!?

Гост 10.02.2019 14:47:35

Дариткова има ли мъж?

Dok 09.02.2019 15:13:43

Същото е и в Неврологията Но като намалиха инсулта с тромболиза тогава излязоха да се жалват.Те /универс болници /не работят кп 56 за 300 или 500 лв

Гост 09.02.2019 11:55:18

Тези от УС на БЛС защитават единствено собствените си интереси, а те са свързани най-вече с частните болници.

Гост 09.02.2019 10:23:42

И какво като са завишени цените на други пътеки в Гастроентерологията, като това са пътеки които работят основно Университетските болници. А пътекити по които работят всички останали са намалени с 30%. И не става въпрос само за гастроскопии и колоноскопии. По 68 к.п. приемат пациенти с анемии, извършват се кръвопреливания, а много често се налага в рамките на една пътека да се извършат и гастро и колоноскопия. И това се заплаща в момента 400 лв? По каква методика се изчисли тази цена??

Ово е стандарт! 09.02.2019 18:43:26

400 лева - та това им е само бутилката уиски на мутрите в едно "VIP" сепаре...Позор!


Всичко за коронавируса
Още новини
5 млн. лв. от средствата за болниците отиват за лекарства за диабет
24.06.2022 19:39:25 Ирина Пекарева

5 млн. лв. от средствата за болниците отиват за лекарства за диабет

5 млн. лв. от допълнителните средства за болниците отиват за лекарства за диабет. Това решиха деп ...

Как да получим помощно средство след 1 юли, ако сме с пожизнено ТЕЛК решение?
24.06.2022 17:48:10

Как да получим помощно средство след 1 юли, ако сме с пожизнено ТЕЛК решение?

Както беше съобщено, от 1 юли 2022 г. Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) ще извършва до ...
Актуална тема
Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...