Понеделник, 27 Септември 2021
24
февр
3
 

Министърът няма да контролира Механизма за лекарствата, но ще дава препоръки на НЗОК

Здравната комисия прие на второ четене промените в Закона за здравното осигуряване

Сряда, 24 Февруари 2021 | 15:47:34 Надежда Ненова
3

Депутатите от парламентарната здравна комисия гласуваха на второ четене измененията на Закона за здравното осигуряване. От предложените първоначално текстове отпаднаха всички спорни промени. В окончателния вариант министърът на здравеопазването

Депутатите от парламентарната здравна комисия гласуваха на второ четене измененията на Закона за здравното осигуряване. От предложените първоначално текстове отпаднаха всички спорни промени.

В окончателния вариант министърът на здравеопазването няма да контролира Механизма, гарантиращ предвидимост и устойчивост на бюджета на НЗОК чрез внезапни проверки от назначена от него комисия. Това задължение се вменява на Сметната палата, но министърът ще може да отправя предложения до Надзорния съвет на НЗОК за изменение или допълнение на механизма и методиката на базата на одитния доклад.

Прието беше и предложението имуноглобулините да бъдат изключени от Механизма по изключение през 2021 г. при обявено извънредно положение поради епидемично разпространение на заразни болести или при обявена извънредна епидемична обстановка поради епидемично разпространение на заразна болест.

Промяната беше допълнена с уточнението, че разходите на НЗОК за тези лекарствени продукти, които надвишават определените целеви средства в ЗБНЗОК 2021 г., не подлежат на възстановяване от притежателите на разрешения за употреба/техните упълномощени представители на лекарствените продукти.

Припомняме, че първоначалният вариант на законопроекта предизвика спорове както сред депутатите, така и между институциите. Според предложените на първо четене текстове се разширяваха правомощията на здравния министър да упражнява контрол върху прилагането на Механизма за предвидимост и устойчивост на бюджета на НЗОК и чрез назначената от него комисия да налага внезапни проверки на Касата по изпълнението му. Съставът на комисията трябваше да включва представители на Министерството на здравеопазването, Сметната палата, Националната агенция за приходите и Националния съвет по цени и реимбурсиране на лекарствените продукти.

Срещу това предложение обаче се обявиха всички институции, които трябваше да излъчат представители в комисията, а несъгласие с текста изразиха и от Министерството на здравеопазването.

По отношение на имуноглобулините депутатите подкрепиха становището на Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България (ARPharM). От Асоциацията предложиха текста, според който разходите за тези лекарства над определените целеви средства в Закона за бюджета на НЗОК за съответната година не подлежат на възстановяване от притежателите на разрешения за употреба.

„Добавянето на такъв текст ще гарантира, че притежателите на разрешение за употреба на лекарствени продукти, включени в Механизма, няма да компенсират разходите за лекарствени продукти, които не са включени в Механизма, което би било в нарушение на конкурентното законодателство“, мотивираха се от ARPharM.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
sDF4

Разсъдък 24.02.2021 21:43:59

Господа коментиращи, Спрете да бълвате тъпотии и да ръсите безумен негативизъм, без дори малко да сте се поинтересували по тематиките, да имате изградени познания и обективна информация ... Какви са тези Огромни желания да пишете показвайки безкрайно невежество?!

панчо виля 24.02.2021 16:26:40

Добавянето на такъв текст ще гарантира, че притежателите на разрешение за употреба на лекарствени продукти, включени в Механизма, няма да компенсират разходите за лекарствени продукти, които не са включени в Механизма, което би било в нарушение на конкурентното законодателство“, мотивираха се от ARPharM. Браво ! А така! Иптереса на фармата е защитен за пореден път. А кой ще компенсира тези разходи - Касата естествено , с нашите пари. раво на такъви законотворци!

Гост 24.02.2021 17:38:39

С въвеждането на електронното здравеопазване се въвежда безконтролно плащане и на мошениците! Няма хартия няма наказание! Вече няма контрол по отпускане на лекарства и не се проверяват аптеки! Там изтича огромен ресурс от здравни плащания. Целта е всичко да е електронно и да не може да се стига до съд. Идат избори и безконтролно се раздават огромни индулгенции!


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Д-р Стефан Митев: Най-голямото предизвикателство са комплексните случаи
26.09.2021 12:17:45 Петър Цикалов

Д-р Стефан Митев: Най-голямото предизвикателство са комплексните случаи

Д-р Стефан Митев е лекар по дентална медицина в дентални клиники ЕО Дент, роден през 1987 год ...

Престижна награда за ректора на Медицински университет - Пловдив
26.09.2021 11:33:34

Престижна награда за ректора на Медицински университет - Пловдив

Престижната награда "Проф. К. Чилов" получи ректора на Медицински университет - Пловдив проф. д-р ...
Актуална тема
Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?
14.01.2021 17:20:00 Полина Тодорова

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?

Кризата, породена от COVID-19, създаде проблеми, чието решение вече близо година е истинско преди ...