Вторник, 26 Септември 2023
08
юни
 

Понеделник може да е най-честият ден за сърдечни инциденти

Четвъртък, 08 Юни 2023 | 12:45:52


Първият ден от седмицата ни се струва труден след почивката през уикенда, но сега изследователи твърдят, че понеделник може да е и най-честият ден за смъртоносни сърдечни инциденти, съобщава ЮПИ, цитирана от БТА. Лекарите от Тръста за здравни и

Първият ден от седмицата ни се струва труден след почивката през уикенда, но сега изследователи твърдят, че понеделник може да е и най-честият ден за смъртоносни сърдечни инциденти, съобщава ЮПИ, цитирана от БТА.

Лекарите от Тръста за здравни и социални грижи в Белфаст и Кралския колеж на хирурзите в Ирландия са установили това чрез анализ на данни за пациенти от цялата страна. Каква обаче е точната причина за повишената смъртност в понеделник, учените все още не могат да кажат.

Предишни изследвания показват, че това може би е свързано с циркадния ритъм – цикъла на сън/бодърстване на организма.

„На всеки пет минути във Великобритания някой постъпва в болница поради животозастрашаващ инфаркт, затова е жизненоважно изследванията да продължат да хвърлят светлина върху това как и защо се случват сърдечните атаки“, казва Нилеш Самани, медицински директор в Британската фондация за сърдечни заболявания.

„Това проучване допълва данните за времето на особено сериозните инфаркти, но сега трябва да изясним защо някои дни от седмицата ги правят по-вероятни“, каза Самани и добави: „Това може да помогне на лекарите да разберат по-добре въпросното смъртоносно състояние, за да могат да спасяват повече животи в бъдеще“.

За целите на проучването изследователите анализират данни от повече от 10 500 пациенти в Ирландия - както в Република Ирландия, така и в Северна Ирландия, които са били приети в болница между 2013 и 2018 г. с най-сериозния вид инфаркт.

Тежкият инфаркт на миокарда – такъв с елевация на ST-сегмента (STEMI), се случва, когато голяма коронарна артерия е напълно блокирана.

Проучването установява рязък скок в броя на този вид инфаркти в началото на работната седмица, като процентът е най-висок в понеделник. Въпреки това, те откриват и по-високи от очакваните нива на STEMI в неделя.

В Обединеното кралство всяка година повече от 30 000 души постъпват в болница с тежък инфаркт, което изисква спешна оценка и лечение, за да се сведе до минимум увреждането на сърцето. Обикновено това включва спешна ангиопластика – процедура за повторно отваряне на запушената коронарна артерия.

„Открихме силна статистическа връзка между началото на работната седмица и честотата на тежките инфаркти“, казва кардиологът д-р Джак Лафан, който ръководи изследването в Тръста за здравни и социални грижи в Белфаст. „Това е било описвано и преди, но остава любопитно. Причината вероятно е многофакторна, но въз основа на това, което знаем от предишни проучвания, е разумно да се предположи циркаден елемент“, смята ученият.

Резултатите бяха представени в неделя на годишната конференция на Британското кардиологично дружество. Констатациите, представени на медицински срещи, трябва да се считат за предварителни до публикуването им в рецензирано списание.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
ELZ#


Всичко за коронавируса
Още новини
Представиха обновения информационен портал за ваксинопрофилактика
25.09.2023 18:11:59 Надежда Ненова

Представиха обновения информационен портал за ваксинопрофилактика

Обновеният информационен портал за ваксинопрофилактика „Плюс мен“ беше представен по ...

FDA спря подкожен имплант - помпа с GLP-1 агонист за диабетици
25.09.2023 17:36:30

FDA спря подкожен имплант - помпа с GLP-1 агонист за диабетици

Група от независими съветници към Администрацията по храните и лекарствата на САЩ (FDA) гласува п ...
Актуална тема
Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...