Неделя, 26 Юни 2022
23
май
 

Операцията за катаракта на окото се „подмладява“

Понеделник, 23 Май 2022 | 14:04:22


С  20 години е спаднала възрастта, при която се извършва операция за премахване на катаракта. Все по-често се оперират млади хора в трудоспособна възраст. „В началото на моята практика, преди 30 години, оперирахме хора над 70 години и само в

С  20 години е спаднала възрастта, при която се извършва операция за премахване на катаракта. Все по-често се оперират млади хора в трудоспособна възраст. „В началото на моята практика, преди 30 години, оперирахме хора над 70 години и само в 3 до 5% от случаите поставяхме вътреочни лещи. Днес започваме да оперираме пациенти от 50 години нагоре и при над 90% от третираните за катаракта поставяме вътреочни лещи“,  обяснява офталмологът д-р Веселин Даскалов.

Причината е, че успеваемостта на операцията значително се е повишила и лекарите не се притесняват да третират и млади пациенти, тъй като колкото по-начално е засягането на лещата, и колкото по-навреме се оперира, толкова по-добри са резултатите. Освен това съвременната медицина, заедно с премахването на лещата и поставянето на нова изкуствена вътреочна леща, може да коригира и диоптъра на окото.  „Затова при големи диоптри (плюсови – над плюс 4 диоптъра или минусови – над минус 8-10 диоптъра), когато лазерът за премахване на диоптрите би предизвикал различни усложнения, със смяната на старата и поставянето на подходяща, добре изчислена вътреочна леща, ние можем да коригираме и диоптрите на пациента“, пояснява д-р Даскалов, който е един от водещите офталмолози в България. Процедурата е известна като refractive lens exchange – подмяна на лещата с цел смяна на диоптрите.

По статистика катарактата се среща в 1% от населението над 40-годишна възраст и в 70% от населението над 70-годишна възраст. Лекарите отчитат, че в последните 30 години показанията за хирургично лечение на катаракта много са се персонализирали, затова не съвсем помътнели катаракти вече биват успешно оперирани. „Преди не смеехме да оперираме хора, които са със зрение над 60%, докато сега третираме и такива, които са с 80-90% зрение, когато искаме да им променим диоптрите. Смяната на лещата вече не е възрастово обусловена“, убеден е д-р Веселин Даскалов. Той пояснява, че средно на година в България се правят между 35 000 и 40 000 такива процедури.

Сред симптомите, които ни показват, че нещо с лещата на окото не е наред, са замъгляване на зрението, честа смяна на очилата, глождене, парене в очите. Сред много типичните оплаквания е също намалението на контрастната светлочувствителност. Също така симптом може да бъде наблюдаването на послеобрази – когато погледнем към луната вечерно време и видим няколко луни, насложени една след друга. Получаването на т. нар. фотооптични явления, при които около фаровете на колите се виждат едни ореоли, също са признак - или за промяна на диоптрите, или за наличие на катаракта.



Коментари по темата

Правила на форума за коментари
2MDC


Всичко за коронавируса
Още новини
Съмнения за трети случай на маймунска шарка у нас
26.06.2022 13:57:27

Съмнения за трети случай на маймунска шарка у нас

Съмнения за трети случай на маймунска шарка у нас. Това съобщи за Нова телевизия главният държаве ...

Д-р Александър Стефанов: Пътят ми към
26.06.2022 10:54:28 Невена Попова

Д-р Александър Стефанов: Пътят ми към "Пирогов" започна още като студент

Д-р Александър Стефанов завършва медицина в Медицински университет - гр. Варна през 2016 г.В ...




Актуална тема
Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...