Вторник, 27 Септември 2022
04
окт
8
 

Министърът: Увеличаването на заплатите на медицинските сестри може да стане постепенно

Петък, 04 Октомври 2019 | 11:45:32
8

„Исканията на медицинските сестри за увеличаване на заплатите им са справедливи, но това може да стане постепенно и при отчитане интересите на останалите участници в лечебно-диагностиччния процес, както и съобразяването с финансовото състояние на

„Исканията на медицинските сестри за увеличаване на заплатите им са справедливи, но това може да стане постепенно и при отчитане интересите на останалите участници в лечебно-диагностиччния процес, както и съобразяването с финансовото състояние на лечебните заведения“. Това каза днес по време на парламентарния контрол здравният министър Кирил Ананиев в отговор на въпрос от дерутатите от БСП проф. Георги Михайлов и д-р Илиян Тимчев относно повишаването на възнагражденията на медицинските специалисти по здравни грижи.

Министър Ананиев обясни, че е разработена Методика за работните заплати на медицинския и немедицинския персонал в държавните и общинските лечебни заведения за болнична помощ. Тя била разработена така, че на базата на правила да се постигне баланс между финансовите възможности на лечебното заведение и равнището на възнаграждението на медицинските специалисти, както и справедливост и прозрачност при определянето на индивидуалния размер на възнагражденията.

„В много от лечебните заведения за болнична помощ са направени стъпки за увеличаване на възнагражденията, разбира се, в зависимост от финансовото състояние на конкретната болница. Въпрос на политика на лечебното заведение е какъв конкретен подход да се приложи при формирането на заплатите на персонала. По последни отчетни данни за септември средната основна заплата в момента при медицинските сестри е между 700 и 900 лв., а средната брутна работна заплата се движи между 1100 и 1500 лв. Работодател на медицинските сестри са изпълнителните директори и управители на болниците, но в качеството си на министър на здравеопазването съм създал необходимите условия с методиката и правилата, както и с допълнително отпуснатите средства от бюджета на МЗ и НЗОК, работодателите да актуализират възнаграждението на медицинските специалисти. Надявам се до края на годината това да бъде факт в по-голямата част от държавните и общинските лечебни заведения за болнична помощ“, каза Ананиев.

Той уточни, че МЗ финансира едва 147 лечебни заведния в страната, а НЗОК над 350. Според здравния министър, от разговорите, които е водил, не се вижда никакво напрежение в лечебните заведения за болнична помощ. Има и подкрепа за предприетите дейстиивя от страна на БЛС.

„Всички са доволни за това, че е направена нова крачка, за да решим проблема със заплатите. Това не е еднократно действие на правителството. Ние искаме да решим този проблем, ще търсим всички възможни инструменти, за да създадем спокойствие сред медицинските сестри и лекарите да работят така, както те желаят“, заяви здравният министър.

Депутатът д-р Илиян Тимчев, репликира министъра, че НЗОК продължава да бъде филиал на министъра на финансите. Той напомни, че преди години се отклониха милиард и половина лева от бюджета на Касата, а сега 50 млн.лв. Но това не е довело до увеличение на възнаграждението на медицинските специалисти.

„За нас този модел на финансиране на здравеопазването е порочен. Очакваме законодателни инициативи и промени от вас. Не е ясно кои клинични пътеки са увеличени. Някои от болниците може да не работят по тези клинични пътеки. Ножицата между финансирането на различните болници ще се увеличава – едни ще трупат задължения, а други ще богатеят“, заяви депутатът Илиян Тимчев.

В отговор здравният министър обясни, че НЗОК има самостоятелен бюджет, тя е публична организация, има и Надзорен съвет, който взима решенията за изразходване на средставата. Надзорният съвет на НЗОК е решил да се увеличат цените на 121 клинични пътеки. От тях детските са 14, в неонатологията са 11.

„Останалите са в целия спектър на медицинските специалности. Опитахме се да увеличим цените на повечето клинични пътеки, които в продължение на години не бяха променяни. Не може да твърдите, че НЗОК е част от МЗ, защото знаете, че в Надзорния съвет има представители на работодатели, синдикати, пациенти и на държавата, т.е. взимат се предвид колективните интереси на всички“, заяви Ананиев.Още по темата

Коментари по темата

Правила на форума за коментари
42eT

Мед.специалист 16.10.2019 07:00:54

От казаното разбрах,че след нова година ще получавам малко над минималната за страната работна заплата.Нищо няма да се промени.

Лекар 15.10.2019 11:12:19

Никой не мисли какще се увеличат заплатите на сестрите в доболничната помощ.

БГ 04.10.2019 14:37:27

Чичак прозт , айде ако обичаш постепенно до Димитров ден да ни освоободиш от присъствието си ! Химичката не я мисли - ще пристане на следващия !

Гост 04.10.2019 14:31:06

Кокала ще ни реши проблемите. Лекар - синдикалист! Това е оксиморон, нонсенс, небивалица. Лекарят е свободен човек със свободна професия. Ако е истински, сам си изкарва парите и не разчита на никакви синдикати и тем подобни проправителствини организацийки... Когато е некадърен, търси всевъзможни начини да си докара лев.

Гост 07.10.2019 13:46:18

Абсолютно вярно.

Гост 04.10.2019 13:48:09

Проникването на дебелия може да стане постепенно...

Гост 04.10.2019 13:18:59

"По последни отчетни данни за септември средната основна заплата в момента при медицинските сестри е между 700 и 900 лв." Обещанието е началната заплата , както е по КТД да достигне 900 , по думи на министъра 950 - още юли .

Гост 04.10.2019 13:19:38

без изключения !


Всичко за коронавируса
Още новини
Проф. Нели Корсун: Грип все още няма, но сега е времето да се ваксинираме
26.09.2022 17:29:15 Невена Попова

Проф. Нели Корсун: Грип все още няма, но сега е времето да се ваксинираме

„У нас грип все още няма, рано е още, но сега е най-подходящото време за ваксиниране“ ...

Семинар по невронаука се проведе в МУ-Пловдив
26.09.2022 17:11:06

Семинар по невронаука се проведе в МУ-Пловдив

В Научноизследователския институт към МУ-Пловдив се проведе работен семинар по проект Development ...
Актуална тема
Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...