Понеделник, 27 Юни 2022
20
май
7
 

Министърът: Използването на вендинг машини за лекарства не е безопасно

Петък, 20 Май 2022 | 16:05:17 Надежда Ненова
7

Съгласно действащото законодателство, търговията на дребно с лекарствени продукти може да се извършва само в аптеки и дрогерии, като тя задължително е съобразена с изискванията на Правилата за добрата фармацевтична практика. При продажбата на лекарстве

Съгласно действащото законодателство, търговията на дребно с лекарствени продукти може да се извършва само в аптеки и дрогерии, като тя задължително е съобразена с изискванията на Правилата за добрата фармацевтична практика. При продажбата на лекарствени продукти посредством автоматични машини, т.нар. вендинг автомати липсва дефиниране на персоналната отговорност на съответните лица, които ще бъдат ангажирани с процеса по отпускане на лекарствени продукти, даване на консултации, информираност на пациента  относно  неговото състояние и свързаната с това лекарствена терапия. 

Това каза министърът на здравеопазването проф. Асена Сербезова в отговор на въпрос на депутата от ГЕРБ Илияна Жекова относно изисквания за поставяне на автомати за лекарствени продукти.

„Друг мотив за ситуирането на този тип апарати само в аптеки и дрогерии е пряката отговорност на лицата носители на съответната лицензия за съхранението на лекарствените продукти в аптеката и поддържането на оптималните условия за съхранение описани в кратката характеристика на лекарствените продукти“, каза още министърът.

Относно липсата на възможност за осигуряване на лекарствени продукти в слабо населени райони проф. Сербезова заяви, че според ЗЛПХМ право да извършва търговия на дребно има всяко физическо или юридическо лице, регистрирано като търговец по българското законодателство или по законодателството на държава членка, което отговаря на останалите изисквания на закона. „Така приетото законодателство в страната не урежда критерии по отношение на разпределението и гъстотата на аптеките по територия, нито относно техния режим на работа на аптеката. По този начин преценката за мястото на откриване на аптеката, за нейния режим на работа, обем на предоставени услуги и продукти е единствено в ръцете на стопанската инициатива на носителя на разрешение за търговия на дребно с лекарствени продукти. Съществуват множество населени места където разкриването на аптека или дрогерия е необосновано от икономическа гледна точка. В подобни случаи следва да се търсят устойчиви и работещи механизми за осигуряването на здравните потребности на хората живеещи в такива райони. Въвеждането на публично-частното партньорство за предоставяне на фармацевтични услуги в населените места със затруднен достъп до лекарства е един от тези начини за справяне с проблема“, допълни още министърът.

По думите й подпомагането на дейностите по разкриване на аптеки и предоставяне на фармацевтични услуги от страна на общините, местни структури, здравноосигурителния фонд и др. на желаещите да разкрият аптеки и дрогерии в такива райони лица, е един от потенциалните начини за справяне с този сериозен проблем. Реализирането на проекти по разкриване на аптеки в малките населени места би могло да се осъществява и чрез договаряне на процедури за съвместна дейност между общините и вече съществуващи местни дружества, притежаващи разрешително за аптечна дейност. Там където липсват аптеки, осигуряващи денонощен режим на работа, общината също би могла да субсидира извършването на тази дейност. „Региони, в които аптеките нямат рентабилност да подържат дейности по отпускане на лекарства заплащани от НЗОК, общините също биха могли да осигурят целеви субсидии за поддържане на тази номенклатура“, каза проф. Сербезова.

Тя подчерта, че проблемът всъщност е много голям и касае достъпът до фармацевтични грижи. Същевременно обаче 50% от изписаните лекарства се приемат неправилно. „Какво да кажем пък за медикаменти, които се използват без лекарско предписание. В държавите, в които се следят тези процеси, е доказано, че 10% от хроничната чернодробна недостатъчност се дължи на безконтролната употреба на лекарства. Използването на вендинг машини за продажба на медикаменти не е безопасно“, каза още министърът.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
G2ph

Гост 23.05.2022 09:01:23

Aхаха до 5-6 години рухва фалшивата ви здравно-осигурителна система Семерджиев-Костов-Семашко и няма да има лекари чрез НЗОК, които да изписват медикаменти ,нито пък по бели рецепти. Те лекари нямат ,няма и да имат ,загрижили се за аптеки. Личните ви лекари ,ако изобщо останат да има такива ще са само в 10 те големи града на България и няма логика да има аптека в Долно Уйно. Нищо още не сте видели.

Лекар 23.05.2022 02:16:28

Световна практика е медикаменти да се продават в супермаркети. Много години съм живял в Лондон, от няколко години живея в Амстердам. И в двете страни се продават лекарства, например аналгетици, антихистамини, лоперамид, витамини и други свободно в супермаркетите. Какъв е проблема да се случи и в България?

Ivo 21.05.2022 20:50:58

Една машина не може да замести квалифициран фармацевт. Световна практика е да се субсидират аптеки в малки населени места и именно това е начинът да има достъп до лекарства. Машините звучат примамливо и лесно, но все пак не си купувате от тях вафли и вода или билетчета за автобуса, а лекарства, които може да са опасни. Аспирин , аналгин и тям подобни, които познаваме от бабите си, може да са ок за автомат, но не и тези по НЗОК.

Стефка 21.05.2022 17:40:19

Общините и НЗОК трябва да осигурят достъп до лекарства,не субсидирате фармацевтите.Те със сигурност си имат работа.

гост 15.06.2022 08:21:01

че кой субсидира фармацевтите?

Гост 20.05.2022 21:39:52

Да субсидираме фармацевтите, докато същата дейност може да се извършва от машини? Не е ли конфликт на интереси?

Гост 21.05.2022 06:23:04

МЗ в момента е аптека като мислене, действия, степен на сложност


Всичко за коронавируса
Още новини
Съмнения за трети случай на маймунска шарка у нас
26.06.2022 13:57:27

Съмнения за трети случай на маймунска шарка у нас

Съмнения за трети случай на маймунска шарка у нас. Това съобщи за Нова телевизия главният държаве ...

Д-р Александър Стефанов: Пътят ми към
26.06.2022 10:54:28 Невена Попова

Д-р Александър Стефанов: Пътят ми към "Пирогов" започна още като студент

Д-р Александър Стефанов завършва медицина в Медицински университет - гр. Варна през 2016 г.В ...
Актуална тема
Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...