Понеделник, 18 Октомври 2021
25
септ
1
 

Безплатна патронажна грижа за всички новородени

Събота, 25 Септември 2021 | 11:35:51
1

Провеждане на допълнителни здравни дейности при новородени до 14 дни след изписване от родилното отделение в дома на детето ще се покрива от НЗОК. Това става възможно с промени в Наредба № 9 от 2019 г. за определяне на пакета от здравни дейности, гаран

Провеждане на допълнителни здравни дейности при новородени до 14 дни след изписване от родилното отделение в дома на детето ще се покрива от НЗОК. Това става възможно с промени в Наредба № 9 от 2019 г. за определяне на пакета от здравни дейности, гарантиран от бюджета на Националната здравноосигурителна каса, които предстои да бъдат обнародвани, съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.

За да се осигури по-добро опазване и подобряване на детското здраве в най-ранна възраст се осигуряват допълнителни здравно-информационни и здравно-промотивни дейности в първите дни след изписване на детето от родилното отделение.

Въвежда се пакет за здравни грижи в дома на новороденото до 14 дни след изписването му от лечебното заведение. По този начин ще се подобри здравната информираност на родителите и другите лица, полагащи грижи за детето.

Дейностите ще се изпълняват самостоятелно или по назначение на лекар от медицински сестри, акушерки или лекарски асистенти в амбулаторията за първична медицинска помощ, в която работи общопрактикуващият лекар на детето.

С новите текстове на Наредбата се премахва и досега съществуващото възрастово ограничение и на лицата над 18 г. с психични заболявания вече ще може да бъде провеждано дентално лечение под обща анестезия. Тази възможност ще се ползва след преглед от психиатър при всички лица, независимо от възрастта им. По този начин ще бъде подобрено както денталното, така общото здравословно състояние на лицата.

С друга промяна се допълва Наредба № 26 от 2007 г. за предоставяне на акушерска помощ на здравно неосигурени жени и за извършване на изследвания извън обхвата на задължителното здравно осигуряване на деца и бременни жени. Категорично се определя ангажиментът на лекаря, установил бременността, да насочи бъдещата майка за извършване на изследванията за оценка на риска от раждане на дете с най-честите хромозомни болести, спина бифида, аненцефалия и дефекти на коремната стена в съответствие с изискванията и в медицински определените срокове. Промяната ще осигури възможност за подобряване на обхвата и качеството на пренаталната диагностика и ще намали риска от раждане на дете с увреждания.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
9jh2

БЛС-Въоръжено Крило 27.09.2021 11:01:17

Ха, мръсната касичка досега не плащаше на личните лекари за посещенията у дома защото видите ли детето било без ЕГН още и като не се въведе ЕГН в информационната система на мръсната касичка нямало как да се плаща за тези посещения. ХИЛЯДИ ОПЛ не са получили пукната стотинка за реално проведени прегледи при посещения на новородени в къщи и са системно ощетявани с десетилетия при това за суми от 10-12 лева , които мръсната политическа касичка НЗОК трябваше да плати. И сега хитро и нагло се предлагат също неработещи неща. Например поне едно 30% от личните лекари нямат назначени медсестри , повечето са ги освободили ,защото никой реално не заплаща за тях за да има такива назначения и длъжности. И сега кой ще провежда патронажни прегледи при липсващ медицински персонал а ? Този персонал е оставен на гърба на здравното заведение на ОПЛ като заплати и осигуровки, при условие ,че 96% от дейността на личния лекар не е заплатена от никого , нито от нзок, нито от пациента за да има такива средства и за персонал Ако лекарят титуляр на практиката издържа и медицински персонал, а листата му е под 2000 пациенти, то ще трябва да отделя ОТ СОБСТВЕНОТО СИ МИЗЕРНО ЗАПЛАЩАНЕ и да получава колкото медсестрата реално след всички удръжки. Мръсната политическа класа и нейното недоносче фиктивната здравна каса със символичните 'плащания' под себестойността на здравната услуга иначе ще се бие в гърдите ,че е осигурила грижи за новородените. Мръсници.


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Д-р Колчаков: „Резервоарът“ на хората, които не са ваксинирани, е мястото, където се раждат новите щамове
17.10.2021 11:41:13

Д-р Колчаков: „Резервоарът“ на хората, които не са ваксинирани, е мястото, където се раждат новите щамове

Отказът от ваксинация срещу коронавирус крие риск не само са собственото ни здраве, но и здравето ...

Доц. Мария Димитрова: Безценно е да имаш около себе си млади, ентусиазирани хора
17.10.2021 10:35:59 Невена Попова

Доц. Мария Димитрова: Безценно е да имаш около себе си млади, ентусиазирани хора

Доц. Мария Димитрова завършва медицина в МУ – София през 2007 г. През 2008 г. след конк ...
Актуална тема
Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?
14.01.2021 17:20:00 Полина Тодорова

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?

Кризата, породена от COVID-19, създаде проблеми, чието решение вече близо година е истинско преди ...