Сряда, 17 Август 2022
30
юни
 

Мобилното приложение „Дари кръв“ спасява животи

Четвъртък, 30 Юни 2022 | 14:55:12


Системата „Дари кръв“ с мобилното приложение за доброволни кръводарители и нуждаещи се от кръв е създадена като част от стратегията на Българската организация за доброволно кръводаряване (БОДК) за насърчаване и улесняване оказването на взаи

Системата „Дари кръв“ с мобилното приложение за доброволни кръводарители и нуждаещи се от кръв е създадена като част от стратегията на Българската организация за доброволно кръводаряване (БОДК) за насърчаване и улесняване оказването на взаимопомощ. Безвъзмездно разработена от технологичната компания „Аксидиа“, две години след цялостното обновяване през юни 2020 година „Дари кръв“ показва своята значимост в подкрепа спокойствието и живота на хората, които се нуждаят от кръв и в борбата с черната търговия с кръв у нас.

Мобилното приложение е изтеглено повече от 2800 пъти от потребители в цялата страна. През него са пуснати над 600 призива за помощ с търсене на повече от 1500 кръводарители. За тях са проведени 520 успешни акции за спешна нужда от кръводарители. Около 38% от призивите са с търсене на конкретна кръвна група. На практика това означава повече от 1200 доброволни кръводарявания, спестили над 240 хиляди лева на нуждаещите се от кръв и по-важното – осигурили спокойствие и шанс за живот. Извън това остават множеството кръводарявания, които членовете на БОДК правят „безадресно“, т.е. не за конкретен пациент, както и фактът, че безвъзмездно даряващите кръв са най-безопасната категория кръводарители, отбелязват от сдружението. 

Системата „Дари кръв“ се поддържа и администрира изцяло от доброволци, членове на БОДК, като е на разположение 24/7 и предоставянето на помощ чрез нея е напълно безплатно. Само няколко месеца след обновяването, приложението получава висока оценка като е избрано за победител на публиката в категорията Mobile App 2020 в конкурса на bgweb.bg.

„За никого не е тайна, че в България ежедневно има недостиг на кръв и кръвни съставки. Болниците и кръвните центрове постоянно принуждават близки на пострадали и пациенти да търсят кръводарители. Кръвните центрове са обсадени от „донори“, продаващи кръвта си незаконно, но необезпокоявани. Вярваме, че „Дари кръв“ е стъпка в правилната посока и се надяваме повече хора да ни подкрепят, за да можем да продължим да помагаме. Дано и кръвните центрове, и държавата оценят усилията на БОДК и започнат да ни оказват по-голяма подкрепа и съдействие“, казва Стефка Попова-Лазарова, председател на БОДК.

Всеки, който би искал да помага в случай на спешна нужда от кръв в неговия град, с неговата кръвна група, може да изтегли приложението и след като се регистрира като потребител, да активира и своя кръводарителски профил. Това ще му гарантира, че ще получава нотификации на телефона си за призивите за помощ, за които би могъл да помогне. След това е достатъчно да отбележи „Искам да помогна“ и доброволец-администратор от БОДК ще се свърже с него.

От друга страна всеки, който има нужда от кръводарители, може да направи своя призив и да получи помощ от доброволците. Съществен момент е липсата на пряк контакт между даряващите кръв и нуждаещите се от нея, което възпрепятства евентуалните злоупотреби с нуждата и възможността да се поискат пари срещу кръв.

„Подкрепата ни към БОДК дойде в търсене на кауза, която да си струва да бъде подкрепена, и след като наши колеги споделиха какво са преживяли при търсене на кръв за техни близки. С времето разбрахме, че проблемите в кръводаряването са много по-сериозни и засягат всеки един от нас. Радваме се, че чрез опита и уменията на служителите ни успяваме да бъдем полезни и да допринесем за по-лесната и ефективна помощ за хората, нуждаещи се от кръв и за хората, които помагат“, споделя Николай Мутафов, управляващ съдружник в „Аксидиа“.

Помощ, информация и съдействие от БОДК може да се получи лесно през страницата на сдружението във Facebook - БОДК/BOVBD, която има повече от 6000 последователи. Активна е и кампанията за набиране на доброволци за дейностите на сдружението, както и инициативата Академия за доброволци, която дава възможност на всеки, независимо дали може да дарява кръв или не, да стане част от значимата кауза на доброволното кръводаряване, да повиши своите знания и да бъде полезен с идеите и уменията си.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
uqs9


Всичко за коронавируса
Още новини
Министър Меджидиев: Започваме работа по новите национални рамкови договори
16.08.2022 18:27:21

Министър Меджидиев: Започваме работа по новите национални рамкови договори

„Тази година трябва да бъдат подписани новите национални рамкови договори за медицински и з ...

Откриха обновеното детско отделение на МБАЛ-Силистра
16.08.2022 17:17:14

Откриха обновеното детско отделение на МБАЛ-Силистра

Откриха напълно обновеното детско отделение на МБАЛ-Силистра, съобщи БТА. Ремонтните дейности са ...
Актуална тема
Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...