Четвъртък, 19 Май 2022
28
май
24
 

Здравната карта отива в Министерски съвет

Понеделник, 28 Май 2018 | 16:47:36
24

На извънредно заседание на Министерски съвет утре ще бъде разгледан проектът на Национална здравна карта, обяви премиерът Бойко Борисов. Той посети Хирургичния блок на УМБАЛ "Свети Георги" в Пловдив, където бе официалното откриване на изцяло обновената

На извънредно заседание на Министерски съвет утре ще бъде разгледан проектът на Национална здравна карта, обяви премиерът Бойко Борисов. Той посети Хирургичния блок на УМБАЛ "Свети Георги" в Пловдив, където бе официалното откриване на изцяло обновената Клиника по анестезиология и интензивно лечение, пребазираната Клиника по нервни болести и обновените асансьорни уредби.

Припомняме, проектът на здравна карта предизвика остри критики в съсловието, но впоследствие здравният министър Кирил Ананиев обяви, че те ще бъдат взети предвид.

След като откри новите клиники, премиерът заяви: "Помните асансьорите какви бяха - постоянно закъсваха, сега всичко е подменено“. Той подчерта, че лечебното заведение е специализирано в помощта при тежки инциденти и даде за пример тези на магистрала „Тракия“.

Има болници и доктори, които си гледат работата като мениджмънт и други като Враца – сложили си частна болница в двора, скъпите пътеки в частната болница, а евтините и задълженията на частната. Това не може да продължава“, категоричен бе Борисов. Той подчерта, че преди десет години сумата за здравеопазване е била един милиарда лева, а в последните години те са около 4 милиарда, през настоящата достигат 4,7 милиарда лева и изчисли, че при управлението на ГЕРБ в сектора са вложени между 16-20 милиарда лева.

„Корупцията я правят докторите, които управляват, ако има такава, или здравната каса. Почти всяка седмица има операции на службите, на прокуратурата по тези хора“, заяви той, като допълни, че тази година правителството е отпуснало половин милиард повече за здравеопазване. Премиерът припомни още, че е разпоредил лекарите, сестрите и санитарите да си получават заплатите. „От там нататък прокуратура да ги разнищи и да си отидат на мястото, за което са“, заяви още Борисов. „Как може при такова огромно финансиране да говорим, че няма пари за здравеопазване, това е грехота“, коментира още министър-председателят. Той подчерта, че лекарите ни са специалисти, апаратурата е най-добра, а пациентите ни отново не се чувстват доволни. „Не го разбирам. В смисъл, разбирам, но не е честно“, отсече премиерът.

С инвестициите в болницата клиниката по нервни болести получава възможност за бърза комуникация със Спешното отделение, а отделните болнични структури ще работят по-ефективно. В 13-етажната сграда са подменени и всички асансьори. Голяма част от средствата, необходими за финансиране на цялата инвестиция, се осигуряват поетапно от собствените приходи на лечебното заведение. Министерството на здравеопазването е отпуснало 3 млн. лева за ремонта на лечебното заведение и закупуване на техника в периода 2015-2018 г.

Абсолютно всичко е ново, включително нова климатична инсталация, която следи за това да няма вътрешни инфекции и да не се предава по въздуха“, заяви директорът на УМБАЛ „Свети Георги“ проф. д-р Карен Джамбазов. В болницата се осъществява и проект за персонализирана медицина.

Той подчерта, че освен за работни заплати, лечебното заведения успява да направи инвестиции и в нова апаратура.

 Още по темата

Коментари по темата

Правила на форума за коментари
k5u4

БЛС-Въоръжено Крило 29.05.2018 10:09:21

Колеги какво ви дреме на вашата професия чекиджийската им комунистическа здравна карта ? Преориенирайте се към амбулаторна дейност който може и то частна амбулаторна дейност. Някои специалности (повечето) са толкова редни вече ,че един кардиолог е на разстояние от друг на 100 километра в доста райони. Здравната им карта обрулва и ограничава предимно простия електорат, който не може вече да си позлва здравните одигуровки навсякъде ,а само в избрани от властта лечебници , които да обслужват пролетариата. Герберокомунистите не искат да поддържат болнично здравеопазване и да не се асфалтира.Може да ви изглеждда парадоксално днес, но всъщност това е стимулиране на частния сектор в здравеопазването, макар,че тиквите нямат това предвид. Аз чакам с нетърпение сега НЗОК да ограничи и броя на ОПЛ работещи с НЗОК - да работят само 1000 практики на ОПЛ (социалисти) ,да се бутат каскетите при тях а останалите частна практика с пазарни цени -ха-ха--хааааа.

Гост 29.05.2018 08:00:46

Goluem tashak!

Компетентен 28.05.2018 22:47:11

Другарки и другари ! Да се въвежда здравна карта има смисъл САМО И ЕДИНСТВЕНО , ако за тези , които намерят място в нея ОТПАДНАТ лимитите и КП се индексират поне с 50 % нагоре . Да се въвежда здравна карта БЕЗ да се премахнат лимити и БЕЗ да се увеличат драстично цените на КП е безсмислено и неоправдано . Освен това - ако новата НЗК предвиди 50 болници по-малко на договор с касата - т.е. частни , КАКВА перспектива им се предлага ? Просто да ги ликвидират ? Да не са врагове ? Аз не съм чул от министъра програма за компенсации или нещо въобще , което да профилактира напр. една национална окупационна стачка на засегнатите .

гост педро 28.05.2018 22:32:59

А корупцията на Генчо Начев и Любо Спасов , къде е бе бате Гойко

Гост 29.05.2018 10:39:51

Ами Злати?

Гост 28.05.2018 21:54:53

Какво би променило приемането на новата здравна карта ли? Всичко! Веднага след приемането и лечебните заведения ще бъдат поканени да сключат анекси към индивидуалните си договори, с които вече ще се финансират само броя легла по нива на компетентност, заложени в картата. Хитро, нали! НЗОК беше принудена да избърза със сключването на договорите, от една страна, за да се вмести в законовия 30 дневен срок, а от друга страна, за да изпълни указанието на бай Х. да не се създават предпоставки за забавяне на заплатите в болниците. Но е твърдо решено картата да се приложи и финансирането да се ореже.

Брей... 28.05.2018 22:28:01

То и сега финансирането е орязано.Под "поканени" може би се има предвид "принудени"?

Гост 28.05.2018 21:51:41

Да живее Великия вожд! Ура другари! От утре и без заплати. Стига сте крали. Докажете, че сте се клели в Хипократ. Човека всичко ви дава, а вие, враг народен. Изедници.

СУДЖУЦИТЕ 28.05.2018 22:26:43

https://www.mediapool.bg/andrei-raichev-lekari-kradat-poveche-ot-tsiganite-v-tazi-strana-news278789.html Червен Райчо (милиардер):"Лекари крадат повече от циганите в тази страна" УРА, ДРУГАРИ! Имате апаратура за милиони, имате климатични инсталации също за милиони, имате хубав асфалт до работата си - какво повече ви требе? Работете! (па ако може, и за без пари!) Народонаселението, работната ръка на Маджо, Пашата и другите има нужда от качествена, безплатна и денонощна специализирана медицинска помощ!

Компетентен 28.05.2018 21:09:26

предполагам , че този НРД ще се изпълни , но НРД - 2019 ще е в рамките на новата карта .

алхимия 28.05.2018 21:53:09

Сигурно имаш предвид, че и този НРД ще се издъни! Апропо, очаквам тази година, дори и след престоящото орязване на легла, да приложат оня член, договорен със загриженото БЛС, че когато очакваното преизпълнение на касовия бюджет надхвърли 3 % следва намаление в цените на кл.пътеки! Миналата година ги достраша и натъкмиха така бюджета, че да няма подобен преразход(тук някъде се крие и една от причините за "издънката" с парите за чуждите каси) Ако дотогава, разбира се, не се повтори фарса с "позорното" отстраняване на един висш касов надзорник.

ßßßßßßß 28.05.2018 21:10:10

репликирам "и каквото"

Гост 28.05.2018 20:48:15

Тиква анализира здравеопазването . УЖАС ! Първо бюжетът е 3.8 милиарда и то едва за тази година. Няма никакви други числа като тоя както ги фърля като дини на пазара едно към гьоторе,

И какво? 28.05.2018 20:45:51

Какво ще следва от този акт?Те договорите с болниците са сключени вече с броя легла от миналата година.Не ми е ясно наистина.Малко след дъжд качулка става.Ако някой знае,да сподели на неосведомените като мен.Какво би променило приемането на здравната карта сега, по-скоро как би повлияло върху вече сключени договори,с отразен брой легла?

28.05.2018 20:25:20

https://www.mediapool.bg/andrei-raichev-lekari-kradat-poveche-ot-tsiganite-v-tazi-strana-news278789.html Червен Райчо (милиардер):"Лекари крадат повече от циганите в тази страна"

Гост 28.05.2018 18:00:00

"Разглеждане" означава всъщност ПРИЕМАНЕ с постановление и след няколко дни ще я видите в Държавен вестник. Познайте дали ще бъдат взети предвид всички критики и бележки от съсловните организации и от областните комисии!

Компетентен 28.05.2018 18:40:36

Е тва значи ли че ако капутите я приемат ме може да се събори в съда ?

алхимия 28.05.2018 21:18:09

То може, но докато се събори, анексите на болниците с новите орязани легла ще са факт. А и след като се събори пак ще е същото, щото то за касата какво ли значи някакво си решенийци на върховен съд?!

Компетентен 28.05.2018 16:52:40

Какво значи това ? Разглеждане ? Има ли юридически консеквенции ??? И какво разбират министероидиотите и МС като цяло от здравната карта ? Защо не поискат анализ и консултация от външна структура , от чужбина ?

crocodile 28.05.2018 16:21:29

Защото само "семашковци" и деца на бивши ченгета и комунета ще останат да работят като лекари на територията България до 10 години. Всичко останало се изнася, бедни ми Македонски! За това ли се трудиха дедите ни тези простаци да съсипят държавата?! Как може Финков да получава годишна заплата, по-голяма от тази на професор по кардиология в United College of Hospitals, London и то от държавна болница - справка: декларацията на жена му при кандидатстване за Конституционен съдия! Ами Цеко Воденичаров, дето продаде за 5 млн лева на Огнян Донев здравния си фонд! Така е в България медицината: грабеж и безочие!

Гост 28.05.2018 20:56:07

Проблемът не е Финков. Той ще ги получава тези пари и в Германия. Проблемът е ,че 90% от лекарите подгъзуват на герберо-млиционеро- пролетарската паплач за някакви 800-1000 лева месечно след като баничарка с основно образование е със заплата 1400 лева (без да е собственика) , а заплатата на квартална фризьорка изобщо не се знае колко е защото не си ги обявяват , но е над 2000 лева чисто без данъци

Мементо 28.05.2018 16:53:44

Цеко Сифоня ли се има предвид ?

Гост 28.05.2018 16:18:02

Интересно, защо пациентите не се чувстват доволни!

:) 28.05.2018 16:15:50

„Как може при такова огромно финансиране да говорим, че няма пари за здравеопазване, това е грехота“, коментира още министър-председателят. Той подчерта, че лекарите ни са специалисти, апаратурата е най-добра, а пациентите ни отново не се чувстват доволни. „Не го разбирам. В смисъл, разбирам, но не е честно“, отсече премиерът.


Всичко за коронавируса
Още новини
Проф. Пенчев: Пациенти с болестта на Крон понякога с години не се диагностицират правилно
19.05.2022 10:58:45

Проф. Пенчев: Пациенти с болестта на Крон понякога с години не се диагностицират правилно

Възпалителните чревни заболявания са едни от най-сериозните болести на гастроинтестиналната систе ...

Излекуваното от неизяснен хепатит дете ще бъде наблюдавано до 6 месеца
19.05.2022 10:12:09

Излекуваното от неизяснен хепатит дете ще бъде наблюдавано до 6 месеца

4-годишно дете с неизяснен хепатит е било лекувано в Специализираната болница за активно лечение ...
Актуална тема
Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...