Четвъртък, 30 Юни 2022
25
май
 

Маймунска шарка: Все повече страни се ориентират към постекспозиционна ваксинопрофилактика

Moderna съобщи, че тества ваксини срещу инфекцията и проучванията са в предклинична фаза

Сряда, 25 Май 2022 | 09:32:45


„Не е ясно дали случаите на маймунска треска са „върхът на айсберга“ или пикът на предаването вече е отминал. Много, но не всички съобщени случаи са на мъже, които правят секс с мъже (МСМ), но сега е особено важно да се опитаме да пре

„Не е ясно дали случаите на маймунска треска са „върхът на айсберга“ или пикът на предаването вече е отминал. Много, но не всички съобщени случаи са на мъже, които правят секс с мъже (МСМ), но сега е особено важно да се опитаме да предотвратим предаването по полов път“. Това заяви пред Световната здравна асамблея в Женева директорът на СЗО по въпросите на глобална готовност за опасностите от инфекции Силви Бриан, цитирана от световните агенции. Тя подчерта, че всички страни трябва да насочат вниманието си към маймунската шарка и да бъдат особени бдителни, за да успеят да идентифицират точките на предаване и развитието на процеса.

Силви Бриан повтори извода, че е

малко вероятно вирусът да е мутирал,

но предаването може да се дължи на промяна в човешкото поведение, особено след като хората се връщат към свободно общуване с отмяната на ограниченията за COVID-19 в световен мащаб.

До този момент СЗО съобщава за над 250 потвърдени или предполагаеми инфекции с маймунска шарка, с географско разпространение, което е необичайно за болестта, т.е. извън определени зони в Западна и Централна Африка, където е ендемична.

Поредната европейска държава, която съобщи за първи потвърден случай, е Чешката република. Заразената е жена, която се е завърнала от фестивал в Антверпен, Белгия. Тя се лекува в Централната военна болница в Прага, съобщи ръководителят на Чешкото дружество по инфекциозна медицина д-р Павел Длоухи. Очакват се и резултатите от изследванията на още двама предполагаеми заразени.

За първи потвърден случай на инфекцията съобщи и държава извън Европа - Обединените арабски емирства. Засега най-много доказани случаи има в Испания и Португалия, следвани от Великобритания и Нидерландия.

След САЩ, и в Европа започват да се насочват към

осигуряване на възможност за ваксиниране

Мнението на експертите е, че ваксината срещу едра шарка е с 85% ефективност и срещу маймунската шарка. Първа Великобритания заяви количества от ваксината на датската фармацевтична компания Bavarian Nordic, след нея 40 000 дози поръча Германия.

На пресконференция германският министър на здравеопазването Карл Лаутербах изрази мнение, че засега изолация от най-малко 21 дни за заразените е напълно достатъчна, за да се овладее огнището.

„Ако инфекциите се разпространят допълнително, ние ще искаме да бъдем подготвени за възможни ваксинации“, каза министърът, визирайки стратегията за ваксиниране на контактните на заразените.

Според Карл Лаутербах огнището на маймунска шарка може да бъде овладяно и не е сигнал за началото на нова пандемия. Той добави, че ранната намеса може да попречи на патогена да се разпространи. По думите на Лотар Вилер, ръководител на Института по инфекциозни болести Роберт Кох (RKI), досега в страната има потвърдени 5 случая и всичките са на мъже.

Френските здравни власти също заявиха, че препоръчват започване на целенасочена кампания за ваксинация. Ваксиниране се препоръчва на възрастните в риск, които са били в контакт с пациент с потвърдена маймунска шарка. Здравният персонал, който е бил изложен на контакт с пациент с маймунска шарка, също трябва да получи ваксината, смятат от френското здравно министерство. Според френските експерти тази

стратегия за ваксиниране след експозиция има смисъл,

като се има предвид, че инкубационният период на вируса често е от 6 до 16 дни. Те препоръчват ваксини от трето поколение и уточняват, че те трябва да се прилагат в идеалния случай в рамките на 4 до 14 дни след експозицията. Същата стратегия - за постекспозиционна ваксинопрофилактика, позната още като „кръгова ваксинация“,  избира и Дания според изявление на здравното министерство на страната.

Междувременно американската биофармацевтична компания Moderna съобщи, че тества потенциални ваксини срещу маймунска шарка и проучванията са в предклинична фаза.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
RCwn


Всичко за коронавируса
Още новини
Системата за онлайн регистрация за COVID ваксинация временно спира работа
30.06.2022 16:17:17

Системата за онлайн регистрация за COVID ваксинация временно спира работа

От утре, 1 юли, системата за онлайн регистрация за ваксинация срещу COVID-19, достъпна на сайта w ...

Мускулно-скелетните увреждания – на второ място по икономически загуби за обществото
30.06.2022 15:44:21

Мускулно-скелетните увреждания – на второ място по икономически загуби за обществото

Мускулно-скелетните увреждания се нареждат на второ място по размер на икономически загуби за общ ...
Актуална тема
Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...