Понеделник, 17 Януари 2022
16
септ
1
 

Комисията прие на първо четене промените в законите за съсловните организации и за лечебните заведения

Сряда, 16 Септември 2020 | 17:48:37 Надежда Ненова
1

Без дебати парламентарната здравна комисия прие на първо четене промените в Закона за лечебните заведения (ЗЛЗ) и в Закона за съсловните организации. Съсловните организации и Министерството на здравеопазването също подкрепиха промените в ЗЛЗ, с

Без дебати парламентарната здравна комисия прие на първо четене промените в Закона за лечебните заведения (ЗЛЗ) и в Закона за съсловните организации.

Съсловните организации и Министерството на здравеопазването също подкрепиха промените в ЗЛЗ, според които членовете на органите за управление и контрол на държавните и общинските лечебни заведения, както и на лечебните заведения с държавно или общинско участие в капитала, ще се избират и назначават след провеждане на конкурс, а управителите и изпълнителните членове на съветите на директорите и на управителните съвети лица пък няма да могат да бъдат лица, които работят по служебно или по трудово правоотношение, освен като преподаватели във висше училище.

 Единодушна беше подкрепата на съсловните организации за промените в Закона за съсловните организации на медицинските сестри, акушерките и асоциираните медицински специалисти, на зъботехниците и на помощник-фармацевтите.

„Чудесно е, че има възможност да се отлагат съборите заради епидемичната обстановка, тъй тя неизменно създава затруднения за организирането и провеждането им. Същевременно обаче те могат да бъдат провеждани при спазване на мерките, като така ще отпадне съмнението, че Управителните съвети се опитват да отлагат съборите с административни средства“, каза председателят на БЛС д-р Иван Маджаров.

Със законопроекта се прави промяна и в Закона за здравето, с която се създава правна възможност за законосъобразно разходване на средствата от собствени приходи на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ). „Епидемията от COVID-19 постави на изпитание националната здравна система на страната. Развитието на Националните референтни лаборатории в НЦЗПБ се затруднява все повече от проблеми, свързани е недостатъчното финансиране и недостига на квалифициран персонал, особено на лекари със специалност. Ниското заплащане и липсата на капиталови средства за ремонт и поддръжка на лабораториите води до нежелание на високо квалифицирани специалисти да се включат в колектива на НЦЗПБ“, уточняват вносителите причината за изменението.

„17 са лабораториите в НЦЗПБ, но останахме без лекарите. След COVID-19 ще дойде нещо друго, например 20 или 21, но се видя, че без институция като НЦЗПБ не може. С биолози не може да се чертае стратегия за справяне с епидемия“, каза директорът на Националния център проф. Тодор Кантарджиев.

Зам.-министърът на здравеопазването Жени Начева обаче заяви, че Министерството не подкрепя направеното предложение, тъй като с предложения финансов механизъм  не можело да се решат проблемите на НЦЗПБ. „Приходите имат целеви характер, ако съответното ведомство предвиди в своята разходна част приоритизирани разходи, това рябва да се направи по време на изготвянето на бюджета, но не и в хода на събирането на приходите“, каза Начева и предложи този параграф да отпадне от проекта.

Предстои законопроектите да бъдат гледани на първо четене и в парламентарна зала.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
BEY8

Гост 16.09.2020 19:07:17

Жени Начева няма ли най-после да напусне сектора. Нейните простотии само рушат здравеопазването ни.


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
МБАЛ - Силистра стартира стипендиантска програма за медестри и лаборанти
17.01.2022 17:16:10

МБАЛ - Силистра стартира стипендиантска програма за медестри и лаборанти

Във връзка със започването на Програма за набиране на медицински специалисти ръководството на МБА ...

ECDC: Грипният вирус се завърна, можем да очакваме необичайно дълъг сезон
17.01.2022 16:51:23

ECDC: Грипният вирус се завърна, можем да очакваме необичайно дълъг сезон

Завръщането на грипния вирус може да се окаже началото на необичайно дълъг грипен сезон, който мо ...
Актуална тема
Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?
14.01.2021 17:20:00 Полина Тодорова

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?

Кризата, породена от COVID-19, създаде проблеми, чието решение вече близо година е истинско преди ...