Сряда, 19 Януари 2022
17
май
 

Клиниката по Кардиохирургия в УМБАЛ „Св. Марина“-Варна възстановява плановия прием

Понеделник, 17 Май 2021 | 17:02:28


Клиниката по Кардиохирургия в УМБАЛ „Св. Марина“-Варна възстановява плановия прием, информират от лечебното заведение. Приоритети на висококвалифицирания лекарски екип, воден от проф. д-р Пламен Панайотов, остават лечение на исхемич

Клиниката по Кардиохирургия в УМБАЛ „Св. Марина“-Варна възстановява плановия прием, информират от лечебното заведение.

Приоритети на висококвалифицирания лекарски екип, воден от проф. д-р Пламен Панайотов, остават лечение на исхемична болест на сърцето, на митрална клапна патология, аортна клапна стеноза, клапно-съхраняваща операция при аневризма на аортния корен, едноетапно оперативно лечение на предсърдно мъждене, минимално инвазивна хирургия на аортната клапа, хирургично лечение на хроничната и остра сърдечно-съдова патология, както и други сърдечни заболявания при възрастни пациенти – тумори и тромби в сърдечните кухини, междупредсърден септум дефект и др.

Клиниката работи без прекъсване за спешност и планово лечение, като се прилага въведения през 2014 г. протокол за ограничаване на инфекциите на оперативните рани, посочват от болницата.

„При лечение на исхемична болест на сърцето (ИБС) в планов и спешен порядък, стремежът ни е за оптимално прилагане на артериална реваскуларизация, следвайки протокол за показания и противопоказания за използване на две мамарни артерии и арт. радиалис, както и хирургия на работещо сърце (ОРСАВ)“, обясни проф. д-р Пламен Панайотов.

„При лечението на митрална клапна патология през годините сме достигнали до над 80% успеваемост с клапно-съхраняващите операции при митрална регургитация. При необходимост от клапно протезиране използваме най-високият клас механични и биологични клапни протези. Едни от най-често извършваните сърдечни операции са за аортна клапна стеноза - комбинация от клапно протезиране, поради стеноза на аортната клапа и коронарна реваскуларизация. В практиката ни е въведена и имаме отлични резултати с „безшевни“ биологични клапи на аортна позиция – щадящи при калциноза на аортния корен, с отлична хемодинамика, съкращаващи значително оперативното време“, каза още проф. Панайотов.

Друга интервенция,  която се прилага с добри резултати от началото на 2010 г. в клиниката по Кардиохирургия в УМБАЛ „Св. Марина“ – Варна  е клапно-съхраняваща операция по Дейвид при аневризма на аортния корен и запазена морфология на клапните платна на аортната клапа.

Едноетапното оперативно лечение на пристъпно или персистиращо предсърдно мъждене чрез крио-аблация, комбинирана с друга сърдечна процедура – клапна или коронарна, постига овладяване на аритмията в близо 80% от случаите при стриктно спазване на показанията.

В клиниката са чести и случаите на минимално инвазивна хирургия на аортната клапа чрез мини-стернотомия и на митралната клапа чрез дясна странична мини-торакотомия и хирургично лечение на хроничната и остра патология на аортния корен и възходящата аорта.

През последната година на пандемия, в медицинската литература се появи понятието “collateral damages” – съпътстващи COVID-19 тежки заболявания на хора, които никога не са боледували от вируса. Става въпрос за всички онези пациенти, които поради страха си от инфекцията и нейните последствия, не търсят своевременно медицинска помощ, или не получават такава, допълват от болницата.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
DKza


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Близо 22 хил. трудноподвижни граждани и лица от отдалечени райони имунизирани от мобилни екипи
19.01.2022 14:57:38

Близо 22 хил. трудноподвижни граждани и лица от отдалечени райони имунизирани от мобилни екипи

Към 18 януари мобилните екипи за ваксинация срещу COVID-19, сформирани от РЗИ, ЦСМП и лечебни зав ...

Проф. Александрова: Антирекордите от тази сутрин не са изненадващи
19.01.2022 14:16:43

Проф. Александрова: Антирекордите от тази сутрин не са изненадващи

„Омикрон съвсем не е толкова безобиден, колкото си мислехме. За това предупреди и СЗО. Той ...
Актуална тема
Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?
14.01.2021 17:20:00 Полина Тодорова

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?

Кризата, породена от COVID-19, създаде проблеми, чието решение вече близо година е истинско преди ...