Вторник, 26 Септември 2023
29
май
 

Болницата за рехабилитация в Котел е пред закриване

Понеделник, 29 Май 2023 | 11:10:11


Специализираната болница за рехабилитация в Котел е пред закриване, 95% от персонала е напуснал, изписват се последните останали пациенти, предаде bTV. В същото време много деца от цялата страна имат нужда от лечение тук, а майки от цялата стра

Специализираната болница за рехабилитация в Котел е пред закриване, 95% от персонала е напуснал, изписват се последните останали пациенти, предаде bTV.

В същото време много деца от цялата страна имат нужда от лечение тук, а майки от цялата страна – Разград, Елена, Хасково, Сливен, изразяват тревога от перспективата да не могат да доведат децата си в болницата, защото просто нея няма да има.

Лечебното заведение приема пациенти с ДЦП и аутизъм, то има над 70-годишна традиция и през годините е много търсено заради добрите резултати, които постигат болните след престоя и рехабилитацията в него.

Майки разказват за случаи, в които детското отделение стои празно, но от болницата отказват прием на пациенти. Така за две години тя трупа финансови загуби и е изправена пред фалит.

Според Анелия Петрова и Радостина Колева, майки на деца с увреждания, тази ситуация е напълно реална. „Майки ми се обаждат, защото знаят, че съм тук, и питат дали има свободни места. Аз им казвам, че в детското отделение има места, но като звънят на човека, който прави графика, той им казва, че всичко е заето, а реално не е така“, разказва Анелия.

„Няколко пъти ми казваха, че има много записани деца и трябва да изчакам, но всъщност имаше свободни места“, потвърждава и Радостина.

Те, както и много други майки, не искат болницата да се закрива, защото са видели резултата от лечението. Момче с ДЦП от Карнобат е проходило, други идват тук с желание, защото получават подобрение.

Според управителя на болницата д-р Цветан Влахов в МЗ знаят за проблема, а лечебното заведение е пред фалит, защото няма пациенти и достатъчно приходи.

„Изработените пари, които идват, са половината, които са необходими, за да може да съществува лечебното заведение“, категоричен е д-р Влахов.

Същевременно от персонала също алармират за проблеми.

„Напуснал съм, понеже имаше нередовно изплащане на заплатите. Накрая останахме двама с колегата на работа и нямаше как да поемем цялата работа. Управителят каза, че не ме принуждава да напусна, ако искам да остана, но ще работя без заплата“, споделя рехабилитаторът Светлин Димов. Неговият колега Николай Петров признава, че са получавали заплати на 50% за тази година – по 500 до 700 лв. на месец. Други обясняват, че отливът на пациенти е започнал, след като се е затворила кухнята преди две години.

Д-р Влахов казва, че не знае дали са връщани пациенти. А на твърденията, че в болницата работи цялото му семейство – съпруга, дъщеря и зет, отговаря, че това не е  вярно.

И независимо от всички неясноти, засега изходът изглежда предопределен – закриването на болницата предстои.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
pDdy


Всичко за коронавируса
Още новини
Представиха обновения информационен портал за ваксинопрофилактика
25.09.2023 18:11:59 Надежда Ненова

Представиха обновения информационен портал за ваксинопрофилактика

Обновеният информационен портал за ваксинопрофилактика „Плюс мен“ беше представен по ...

FDA спря подкожен имплант - помпа с GLP-1 агонист за диабетици
25.09.2023 17:36:30

FDA спря подкожен имплант - помпа с GLP-1 агонист за диабетици

Група от независими съветници към Администрацията по храните и лекарствата на САЩ (FDA) гласува п ...
Актуална тема
Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...