Петък, 27 Януари 2023
10
май
6
 

Д-р Николай Болтаджиев:

Болниците са финансово изтърбушени

За отмяна на медицинските стандарти и корекции в НРД призовава председателят на НСЧБ

Сряда, 10 Май 2017 | 16:23:04
6

Проблемът със средствата на болниците може да се реши в известна степен с отмяната на медицинските стандарти. Това заяви пред Bloomberg TV Bulgaria председателят на Националното сдружение на частните болници д-р Николай Болтаджиев. „Решен

Проблемът със средствата на болниците може да се реши в известна степен с отмяната на медицинските стандарти. Това заяви пред Bloomberg TV Bulgaria председателят на Националното сдружение на частните болници д-р Николай Болтаджиев.

„Решението на проблема е да се махнат излишните административни натоварвания в системата, да се премахнат стандартите, които оскъпяват от една страна с изисквания за задължителен персонал, съвсем ненужен, от друга страна – с изисквания за излишни звена, и всичко това много оскъпява услугата“, посочи д-р Болтаджиев.

По думите му, финансовите проблеми на болниците на практика рефлектират върху пациента. „Ако не от касата, начинът е доплащане от пациента. Знаем, че през последната година то се увеличава“, коментира той, като отбеляза, че през 2015 г. доплащането от джоба на пациента е възлизало на около 40%, а през 2016 г. е достигнало 53%. „Ще видим какво ще е през 2017 г., защото някой трябва да плати тази услуга“, каза председателят на НСЧБ и отново отбеляза, че начинът да се намали цената й е да се премахнат стандартите.

Той припомни, че голяма част от медицинските стандарти падат в съда и информира, че сдружението ще предложи на касата да се преразгледат алгоритмите на клиничните пътеки, тъй като в тях са включени медицинските стандарти, и рамковият договор да бъде адаптиран чрез анекс към падналите стандарти.

Д-р Николай Болтаджиев припомни също така преразходите за първото тримесечие на тази година в перата лекарства и медицински изделия и предположи, че това ще наложи допълнително свиване ва болничните бюджети. „Тъй като това е единственото място, от което касата може да вземе пари. В доболничната помощ е трудно – общопрактикуващите лекари са на капитация, там са фиксирани плащанията и няма как да се вземе, докато на болниците се налагат лимити в бюджета, с които е вероятно да се компенсират преразходите“, каза той.

Във връзка с това председателят на НСЧБ бе категоричен, че не касата, а болниците са финансово изтърбушени. „Преразходите идват основно от лекарства, а не от лечебна дейност. Миналата година средствата, с които трябваше да се покрият разходите на болници от надсъбрани вноски, отидоха за лекарства. Бюджетите се намаляват и не може да се каже, че оттам се „търбуши“ касата. При условие, че от две години се работи на фиксиран бюджет, бюджетите са близо 15% по-ниски от миналата година, няма как да се търбуши касата. Напротив, търбушат се болниците“, посочи той и заяви, че най-големият проблем във връзка с това ще бъде за общинските болници. „Те са най-уязвими, тъй като при тях над 70% от приходите от НЗОК отиват за заплати на персонала“, обясни д-р Болтаджиев, но уточни, че недофинансирането е проблем за всички болници – и частни, и държавни, и общински.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
D@nZ

ПОТЪРПЕВШ 12.05.2017 13:15:47

Без стандартите в здравеопазването ще настъпят хаос и безредие!!! Това явно е в интерес на наистина тарикатите от частните болници! Те, въпреки че голяма част от тях са МБАЛ или набедени за универсистетски, под хитроумни тарикатски предлози, даже със собствените си линейки, транспортират към окръжните болници пациентите, от които няма да имат сметка. И наричат това велик мениджмънт, в резултат на който частните болници трупат само печалба, а окръжните само загуба. Частните болници, когато са МБАЛ или "универсистетски", и имат договор с НЗОК трябва да приемат безотказно всеки здравно-осигурен "потропал" на вратата им! В противен случай- санкции, и прекратяване на договора с НЗОК за "медоносните" клинични пътеки и дейности.

ПАЦИЕНТ 11.05.2017 22:07:33

СТАНДАРТИТЕ С ИЗИСКВАНИЯТА СИ СА ГАРАНЦИЯ ЗА КАЧЕСТВО НА МЕДИЦИНСКАТА УСЛУГА! СТАНДАРТИ ИМА ПО ЦЯЛ СВЯТ И ТРЯБВА ДА ИМА И У НАС , КАТО ПРЕГРАДА СРЕЩУ ХАОС В ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО! ДА НЯМА ПРАВИЛА, РЕД, ИЗИСКВАНИЯ ИМ СЕ ИСКА НА ЧАСТНИТЕ ЗДРАВНИ ЗАВЕДЕНИЯ, КОИТО И БЕЗ ТОВА СА СЕ РАЗПАСАЛИ- ПАРАЗИТИРАТ ВЪРХУ ОБЛАСТНИТЕ И ОБЩИНСКИ БОЛНИЦИ КАТО БИЯТ ШУТА КЪМ ТЯХ НА ВСИЧКИ НЕОСИГУРЕНИ И НУЖДАЕЩИТЕ СЕ ОТ ЛЕЧЕНИЕ ПО ЕВТИНИ ИЛИ ГУБЕЩИ КЛИНИЧНИ ПЪТЕКИ. ЧАСТНИТЕ БОЛНИЦИ РАБОТЯТ САМО ПО СКЪПИТЕ КЛИНИЧНИ ПЪТЕКИ, ПРИЕМАТ САМО ЛЕКО БОЛНИ ИЛИ ПРАКТИЧЕСКИ ЗДРАВИ, НО ПЛАТЕЖОСПОСОБНИ ПАЦИЕНТИ, КОИТО ДОЯТ ПО ВСЕВЪЗМОЖНИ ИЗМИСЛЕНИ ПОВОДИ. ТАКА, ЧЕ ТОЗИ БОЛТАДЖИЕВ Е ПРОСТО ТАРИКАТ И ДА НЕ СЕ ИЗЖИВЯВА, КАТО ВЕЛИК ОРГАНИЗАТОР!

БЛС-Въоръжено Крило 11.05.2017 12:01:07

Другарю каскет, правила наистина трябва да има. Например да плащаш не-по малко от 50-80 лева за медицински преглед. Тогава обаче май не ви харесват вече правилата. Високи стандарти за сгради и налични лаборатории, кабинети,клиники и специалисти ЩЕ ИМА ТОГАВА КОГАТО ВИЕ ЗАПЛАЩАТЕ НЕСИМВОЛИЧНО ЗДРАВНОТО СИ ОБСЛУЖВАНЕ. Справка: Германия Иначе си заврете лицемерните стандарти там където проктолозите гледат

Гост 10.05.2017 18:30:26

стандартите да се преразгледат да се занижат и КП да се вадят от болниците - само че не чувам нищо такова

Гост 10.05.2017 17:07:28

Пълни глупости на бизнесмена. Като всеки повярвал си специалист, колегата иска да няма правила и всяка къща и гараж да се именуват болница. Е, с тези пари и икономика се видя, че не става!

БЛС-Въоръжено Крило 11.05.2017 12:02:29

Другарю каскет, правила наистина трябва да има. Например да плащаш не-по малко от 50-80 лева за медицински преглед. Тогава обаче май не ви харесват вече правилата. Високи стандарти за сгради и налични лаборатории, кабинети,клиники и специалисти ЩЕ ИМА ТОГАВА КОГАТО ВИЕ ЗАПЛАЩАТЕ НЕСИМВОЛИЧНО ЗДРАВНОТО СИ ОБСЛУЖВАНЕ. Справка: Германия Иначе си заврете лицемерните стандарти там където проктолозите гледат


Всичко за коронавируса
Още новини
МЗ: Доставките на нискомолекулни хепарини за бременни са регулярни
26.01.2023 18:12:33

МЗ: Доставките на нискомолекулни хепарини за бременни са регулярни

Във връзка с медийни публикации относно липсата на нискомолекулни хепарини, прилагани при бременн ...

Сестрите в Ню Йорк постигнаха исканията си и прекратиха стачката
26.01.2023 17:32:08

Сестрите в Ню Йорк постигнаха исканията си и прекратиха стачката

Медицинските сестри, които стачкуваха в две големи болници в Ню Йорк този месец, са постигнали ус ...
Актуална тема
Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...