Понеделник, 27 Юни 2022
16
май
12
 

Защитници на идеята "един пакет за всички бременни жени" с остри критики към "Заедно с теб" (Обновена)

Понеделник, 16 Май 2022 | 14:55:48
12

„Пациентски организации „Заедно с теб“, чии интереси защитавате? Ясно е, че не са интересите на българските деца!“ Това казва съветникът на министъра на здравеопазването д-р Таня Андреева в отговор на 

„Пациентски организации „Заедно с теб“, чии интереси защитавате? Ясно е, че не са интересите на българските деца!“ Това казва съветникът на министъра на здравеопазването д-р Таня Андреева в отговор на позицията на „Заедно с теб“ относно идеята неосигурените и осигурените бременни да се ползват от един и същи пакет медицински услуги.

„Към казаното от адв. Шаркова по-долу ще допълня - тази „пациентска организация”, беше единствената, която бранеше яростно довършването на изоставения строеж в Александровска. Проект, който вече за всички е ясно, че от самото начало беше невъзможен за реализация, а целият казус се изяснява от прокуратурата“, пише още д-р Андреева във фейсбук.

Тя споделя коментара на адвоката по медицинско право Мария Шаркова, която категорично заявява, че не се „дава“ на неосигурените жени да ползват здравноосигурителни права като здравноосигурените. „Напротив: предлага се промяна на броя на прегледите, които се заплащат от МЗ на здравно неосигурени жени от един на четири, за да се достигне

до броя, препоръчван от СЗО, който се прилага и в страни в Африка

не се предприема „изравняване“ на осигурителните права на неосигурени и осигурени жени. Всеки, който има дори елементарна представа от здравно осигуряване, би разбрал, че това твърдение само по себе си е нонсенс. Разбира се, ние не очакваме, че представител на пациентска организация ще има представа от здравно осигуряване. Нема нужда!“, пише адв. Шаркова.

„Промяната няма за цел и няма да поощри неплащането на здравни осигуровки, защото единственото, от което ще се ползват бременните жени, са няколко прегледа повече по време на бременността им и заплащане на болнично лечение при усложнения. Акцентът е върху ценностите в нашето общество: инвестицията в бременните жени спасява живота и здравето на техните бебета. В държавата с най-висока детска смъртност това е особено важно. Вторичният ефект от тази промяна води до спестяване на пари: ако 10% повече жени раждат при проследена бременност, системата ще спести над 5 млн. от лечението на деца, родени с усложнения. Това е подробно описано в доклада на Ларго Цената на безразличието, но разбира се авторите на протестното писмо са безразлични към четенето с разбиране и данните“, подчертава още тя.

На финала адв. Шаркова подчертава, че становището й е лично и не ангажира хората от проекта „Всяко бебе е БЕЗценно“.

По-късно към становището на адв. Шаркова се присъединиха и организациите-инициатори на кампанията. "Не се предприема „изравняване“ на осигурителните права на неосигурени и осигурени жени. Това няма как да стане през текстовете на Наредба 26 на Министерство на здравеопазването, a именно нея засягат предлаганите промени. Промяната в Наредба 26 на Министерство на здравеопазването няма за цел да поощрява неплащането на здравни осигуровки, а има за цел да даде възможност

бременните жени, за срока на бременността, да получат няколко допълнителни прегледа и изследвания,

както и болнично лечение при усложнения, свързани с бременността", пишат в отворено писмо сдружение „Клуб на нестопанските организации“ - Търговище, сдружение ЛАРГО - Кюстендил и сдружение „Национална мрежа на здравните медиатори“ Сдружение „Жажда за живот“ - Сливен.

По думите на организаторите, ако само 5% от неосигурените и непроследени от лекар бременни бъдат навреме диагностицирани и лекувани, това ще спести средства, достатъчни за покриване на разходите за прегледи на всички неосигурени бременни жени в страната. В България около 7 000 бебета годишно се раждат от бременности, непроследени от медицински специалист. За лечение на новородени държавата отделя над 60 милиона лева годишно. В момента всички ние като общество плащаме много повече за лекуване на болни и увредени бебета, отколкото би струвал достъпът до здравни грижи за бременните им майки.

"Инициативата „Всяко бебе е БЕЗценно!“ стартира в рамките на проект „Наредба 26 в действие: за повече здрави бебета и щастливи майки“, финансиран от Тръст за социална алтернатива. И не на последно място, в този разговор е нужно да намесим и въпроса за ценностите ни като общество и държава. Българската Конституция отрежда специална закрила за майките и бебетата, както и Законът за здравето, който постановява в своя чл. 127: „За осигуряване на безрисково майчинство

всяка жена има право на достъп до здравни дейности,

насочени към осигуряване на оптимално здравословно състояние на жената и плода от възникване на бременността до навършване на 42-дневна възраст на детето”, казват още сдруженията по проекта "Всяко бебе е БЕЗценно".

"Смятаме за изключително смущаващо представители на организация, която нарича себе си „пациентска“, да се заявяват срещу интересите и нуждите на едни от най-уязвимите членове на обществото ни – бременните жени и техните бебета. Неморално и нередно е неродени деца да бъдат третирани като здравнонеосигурени и да им се отказва медицинска грижа, от която може да зависи както здравето, така и живота им. И то в държава, в която 1/3 от населението е в риск от бедност и социално изключване, която е в тежка демографска криза и е на едно от първите места по детска смъртност в Европа. Препоръчваме на авторите на протестното писмо да се запознаят подробно с емпиричните доказателства по темата, налични на нашата страница www.vsiakobebe.eu, както и с европейските практики по отношение на грижата за бременни жени", завършват писмото си инициаторите на кампанията. Коментари по темата

Правила на форума за коментари
TpuQ

Лекар 19.05.2022 00:05:57

Защитниците на идеята "един пакет за всички бременни жени" искат с чужда пита да правят майчин помен. След като става въпрос за обществени пари не може да налагат еднолично своето виждане.

Пенка & Пенка ЕООД 17.05.2022 12:20:55

Докога ще се дава трибуна на П. Георгиева, криейки се за "гръмко" определеното от самата нея название ПАЦИЕНТСКИ ОРГАНИЗАЦИИ, разбирай - тя, дъщеря й и една приятелка за камуфлаж...

Гост 17.05.2022 21:52:21

Сега научавам, че в "пациентските организации" на Пенка имало и други две освен нея :D

Един 17.05.2022 07:50:58

Това е правилен подход от гледна точка на общественото здраве. Който разбрал, разбрал! Това е срамна дискусия!!!

Гост 17.05.2022 10:12:30

Глупости. Ако всеки ползва без да е осигурен здравно, за какво тогава е здравно-осигурителната система ? ЗА какво е НЗОК а? Да си кютаме като при соца а ? Правителството трябва да намира някакви фондове ако иска хуманно отношение към бременните, НО ДА НЕ НИ МИНАВА С НОМЕРА, ЧЕ ВСИЧКИ СА РАВНИ я платили ,я не. Това е лош сигнал за тези ,които всеки месец си превеждат здравни вноски. Ми дай да даваме на корем и да си пазаруват в магазина без пари а ?

Гост 17.05.2022 09:31:14

Да ти пикам на общественото здраве.

Гост 16.05.2022 16:16:44

Гост 16.05.2022 15:05:02 Милиарди в долари и евро се изляха за цигански фондации в името на т. н включване и тези не можаха да си осигурят бременните да се наблюдават като здравно -осигурени с всички законни права . Защото здравно неосигурени са предимно циганките , не друг ,нали , политически некоректно , но това са фактите неудoбни за либералнo-социалистическо-комунистическата паплач --- Голям боклук си, мойто момиче. И кво ще правиш като става ясно, че неосигурените са и българки? Кого ще мразиш? Майка си ли? Ами мрази я, заслужава.

Гост 17.05.2022 10:17:07

Манго, .майка ми не е циганка и нямам неосигурени бременни в родата си от българи. Нито познавам друга българка неосигурена ,бременна и без да и пука как ще гледа родените и N броя деца ,с какви средства и МОЖЕ ЛИ ДА СИ ГО ПОЗВОЛИ. При една определена прослойка няма никакво семейно планиране. Децата им са просто страничен продукт на секса и след това ги тропосват на данъкоплатеца да ги отглежда .Я си ЕПМ

Гост 16.05.2022 16:56:16

Ами боклукът май си ти. На 10 циганки има една българка неосигурена.

Гост 16.05.2022 15:22:28

Близо 60% от неосигурените бременни НЕСА от ромската общност, според последните анализи. Така че дискриминирани са жени от всички етноси. Едно цивилизовано общество трябва да се срамува от подобна "дискусия", и то повдигната от пациентска организация, която по презумпция е призвана да защитава правата на хора със здравни потребности и да отстоява принципите на хуманността.

Гост 17.05.2022 10:06:58

Глупости. Аз работя 30 години и не съм видял НИТО ЕДНА НЕОСИГУРЕНА БРЕМЕННА БЪЛГАРКА. Само циганки. Спрете с политкоректните извращения и натрапената толерантност! Това не ви е BLM истерията за да лъжете най-нагло.

Гост 16.05.2022 15:05:02

Милиарди в долари и евро се изляха за цигански фондации в името на т. н включване и тези не можаха да си осигурят бременните да се наблюдават като здравно -осигурени с всички законни права . Защото здравно неосигурени са предимно циганките , не друг ,нали , политически некоректно , но това са фактите неудoбни за либералнo-социалистическо-комунистическата паплач


Всичко за коронавируса
Още новини
Съмнения за трети случай на маймунска шарка у нас
26.06.2022 13:57:27

Съмнения за трети случай на маймунска шарка у нас

Съмнения за трети случай на маймунска шарка у нас. Това съобщи за Нова телевизия главният държаве ...

Д-р Александър Стефанов: Пътят ми към
26.06.2022 10:54:28 Невена Попова

Д-р Александър Стефанов: Пътят ми към "Пирогов" започна още като студент

Д-р Александър Стефанов завършва медицина в Медицински университет - гр. Варна през 2016 г.В ...
Актуална тема
Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...