Четвъртък, 30 Юни 2022
19
май
 

Държавата ще плаща пътните на хората с увреждания, когато трябва да им се изработи изделие

Четвъртък, 19 Май 2022 | 15:44:32


Хората с увреждания ще имат право на парична компенсация за пътни разходи в страната, когато индивидуално определените им с медицински документ помощни средства и медицински изделия не могат да бъдат предоставени, изработени или ремонтирани по настоящ

Хората с увреждания ще имат право на парична компенсация за пътни разходи в страната, когато индивидуално определените им с медицински документ помощни средства и медицински изделия не могат да бъдат предоставени, изработени или ремонтирани по настоящ адрес и присъствието на лицата е необходимо. Това предвижда проект на Постановление на Министерския съвет за изменение и допълнение на Правилника за прилагане на Закона за хората с увреждания, публикуван за обществено обсъждане.

Паричната компенсация ще се изплаща на хората от съответната дирекция „Социално подпомагане“ към Агенцията за социално подпомагане по настоящия им адрес.

Няма да се налага да се посещава обаче физически НЗОК или РЗОК, а заявлението ще се подава чрез ЛКК/ТЕЛК/НЕЛК, тъй като целият процес по предоставяне, отчитане, контрол и заплащане на помощните средства, приспособленията, съоръженията и медицинските изделия за хората с увреждания ще е автоматизиран.

За предоставянето на помощните средства, приспособленията, съоръженията и медицинските изделия, съответно тяхното изработване или ремонт, човекът с увреждане или упълномощено от него лице след получаване на медицински документ от ЛКК, ТЕЛК и НЕЛК, подава заявление до управителя на НЗОК чрез директор на Районна здравноосигурителна каса или до директор на РЗОК. В заявлението се посочват представените от лицето медицински документи, необходими за предоставянето на помощните средства, приспособленията, съоръженията и медицинските изделия. Заявлението се подава чрез информационната база данни, поддържана от Националната експертна лекарска комисия (НЕЛК) за всички лица, преминали през ЛКК, ТЕЛК или НЕЛК за установяване на трайно намалената работоспособност/вид и степен на увреждане. В зависимост от стойността на помощното средство или ремонта му, компетентен да одобри заявлението е управителят на НЗОК, когато тази стойност надвишава 1000 лева или директорът на РЗОК, когато стойността на помощното средство, приспособлението, съоръжението или медицинското изделие, съответно ремонта е по-ниска от 1000 лева.

По подадените заявления ще бъде извършван предварителен контрол за съответствие с изискванията по спецификацията и спецификацията. Не може да бъде отказано одобряване на заявлението, ако са представени всички изискуеми документи с необходимото съдържание за съответните изисквания. В проекта е предвидена и процедура за отстраняване на несъответствия по подадените документи. Заявленията ще се одобряват в 7-дневен срок от подаването им.

Предвижда се дейностите по предоставяне, отчитане, контрол и заплащане на помощните средства, приспособленията, съоръженията и медицинските изделия за хората с увреждания да се извършват автоматизирано чрез специално създаден в НЗОК специализиран софтуер. Електронизирането на тези процеси води до улесняване на лицата да упражнят правото си на достъп до нужното им помощно средство, приспособление, съоръжение и медицинско изделие.

До 30 юни 2022 г. НЗОК ще заплаща стойността на помощните средства, приспособленията, съоръженията и медицинските изделия за хората с увреждания при досегашните условия и ред до размерите, определени към 31 декември 2019 г. С оглед осигуряване на синхрон между актовете се предвижда постановлението да влезе в сила от 1 юли 2022 г.

НЗОК ще заплаща за предоставените на хората с увреждания помощни средства и медицински изделия, в това число за тяхното изработване и ремонт, съобразно медицинските документи, издадени преди 1 юли 2022 г., до изтичане на сроковете, за които се отнасят медицинските документи или на експлоатационните срокове на продуктите.

Целия проект може да видите тук.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
db1A


Всичко за коронавируса
Още новини
Омбудсманът: Недопустимо е хора с увреждания да си плащат за достъпна среда
30.06.2022 16:59:05

Омбудсманът: Недопустимо е хора с увреждания да си плащат за достъпна среда

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати становище до социалния министър в оставка Георги Гьоков, в кое ...

Системата за онлайн регистрация за COVID ваксинация временно спира работа
30.06.2022 16:17:17

Системата за онлайн регистрация за COVID ваксинация временно спира работа

От утре, 1 юли, системата за онлайн регистрация за ваксинация срещу COVID-19, достъпна на сайта w ...
Актуална тема
Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...