Сряда, 30 Ноември 2022
26
септ
1
 

Протестът на РЗИ: Ниски заплати и липса на желаещи да работят в инспекциите

Понеделник, 26 Септември 2022 | 15:48:49
1

Протести пред сградите на РЗИ в страната събраха десетки служители на инспекциите, предаде БТА. Работещите в РЗИ изразиха по този начин несъгласието си с ниските трудови възнаграждения и несъстоялото се увеличение на заплатите, както са договор

Протести пред сградите на РЗИ в страната събраха десетки служители на инспекциите, предаде БТА.

Работещите в РЗИ изразиха по този начин несъгласието си с ниските трудови възнаграждения и несъстоялото се увеличение на заплатите, както са договорени в отрасловия колективен трудов договор (КТД). Навсякъде служителите използват обедната си почивка, а не друго време, за да не прекъсват нормалния работен процес и да не създават проблеми на гражданите, обясни Соня Върбанова, председател на Медицинската федерация „Подкрепа“, която е организатор на протеста.

„Този протест е само 30 минути, но има готовност и за по-сериозни протести“, отбеляза тя.

Настояванията на протестиращите са за увеличение на заплатите според постигната договореност в КТД. Договорът регламентира увеличение на основните възнаграждения в сектора – за заплатите на лекарите повишение с 800 лв., на професионалистите по здравни грижи – с 550 лв., а на останалите медицински работници – с 200 лв.

По-рано този месец от организацията изпратиха писмо до служебния министър на здравеопазването д-р Асен Меджидиев, с което го приканваха в 7-дневен срок да информира за конкретните действия на Министерството на здравеопазването, които са предприети или ще бъдат предприети, както и в какви срокове, за реализиране на увеличение на основните месечни възнаграждения на заетите в РЗИ в страната.

Д-р Чавдар Манов, директор на дирекция „Надзор на заразните болести“ в РЗИ-Враца посочи, че неадекватното заплащане води до текучество и демотивира млади лекари да търсят професионална реализация в системата на здравните инспекции. От 27 лекари преди време сега във врачанската здравна инспекция работят седем и повечето от тях са над 50-годишна възраст, допълни той. Лекар с две специалности получава тук под 1500 лева, каза още той, като отбеляза, че заплатите на другите служители са още по-ниски.

„С последното увеличение, с което Министерството на здравеопазването увеличиха своите заплати и тези в лечебните заведения, ние бяхме неглижирани.

Няма да се откажем от нашите искания и, ако не бъдем чути, няма да спрем да протестираме, докато не ни обърнат внимание“, споделиха протестиращи от РЗИ – Силистра.

Здравните инспектори в крайдунавския град споделиха, че последното увеличение на заплатите им е било през 2020 г. Те признаха, че не са усетили подкрепа от местното ръководство на инспекцията и не са получили никаква помощ при опита си да създадат синдикална организация преди 2 години.

„Исканията ни са за поне 20% увеличение на заплатите на фона на увеличаващата се инфлация. Ако не бъдат удовлетворени, предстои ефективен протест пред Министерството на здравеопазването. Средната основна заплата на работещите в здравните инспекции в момента е около 1100 лева. Последното увеличение беше през 2020 година“, каза Донка Желева, юрисконсулт на РЗИ – Ямбол.

По думите ѝ заплатите са едни от най-ниските в бюджетната сфера. След края на извънредната COVID-19 епидемична обстановка е спряна и добавката от 1000 лева на месец. Друг проблем е натовареността на служителите и недостигът на кадри поради ниското заплащане, отбеляза още тя.

„Не искаме много, не сме алчни. Искаме да се сещат за нас, не само когато действително имат нужда. Нека се сещат през цялото време, както се сещат за учителите“, каза Маргарита Статева, която работи в РЗИ от 1984 г. Тя посочи, че като контролен орган често се сблъскват с агресия и заплахи по време на работа, което води до напускане на младите кадри.

Преслава Нинова – инспектор в РЗИ - Плевен, бе категорична, че ще настояват докрай за вдигане на възнагражденията и премахване на натрупаните диспропорции.

„Нашите заплати се движат около минималните. Ние считаме за късмет като вдигнат минималните възнаграждения, защото вдигат и нашите”, отбеляза тя и допълни, че е от 20 години е в инспекцията, но в днешно време положението е станало много тежко, защото инфлацията е висока, а доходите им са останали ниски.

„В други сфери научаваме, че има увеличение на заплатите на държавни служители, а при нас няма – не знаем защо. Писахме писма до министерството, но не ни отговарят”, каза тя. Според нея най-вероятно ще се стигне до протест пред сградата на Министерството на здравеопазването в София.

Част от недоволните специалисти от плевенската РЗИ, заявиха, че „не могат повече да живеят с месечни доходи, които са много под 1000 лева“.

„Недоволството ни е изразено от това, че през последните години заплатите на работещите в здравните инспекции са най-ниски за разлика от други държавни администрации“, каза зам.-директорът на РЗИ-Разград д-р Анатолий Стойнов. Той посочи, че въпреки положените усилия от служителите не само по време на пандемията, а и през останалото време, трудът им е останал недооценен. „Правим го и с идеята за в бъдеще да има хора, които да работят в тази институция. Въпреки обявените конкурси за работни места в регионалните институции, желаещите да участват са малко заради заплатата“, коментира д-р Стойнов.

Припомняме, по-рано този месец от организацията изпратиха писмо до служебния министър на здравеопазването д-р Асен Меджидиев, с което го приканваха в 7-дневен срок да информира за конкретните действия на Министерството на здравеопазването, които са предприети или ще бъдат предприети, както и в какви срокове, за реализиране на увеличение на основните месечни възнаграждения на заетите в РЗИ в страната.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
MyCF

ЛЕКАР ОБЩИНСКА БОЛНИЦА 27.09.2022 07:47:16

ВСИЧКИ МЕДИЦИНСКИ СЛУЖИТЕЛИ СА НЕДОВОЛНИ ОТ ЗАПЛАЩАНЕТО В ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО ,А КАКВО ДА КАЖАТ ОБЩИНСКИТЕ ЛЕКАРИ С 900 ЛВ.,МЕД.СЕСТРИ С-800 ЛВ И САНИТАРИ С-710 ЛВ.-ТЕ КЪДЕ ДА ПРОТЕСТИРАТ И КОИ ЩЕ ИМ ДАДЕ ПО ВИСОКИ ЗАПЛАТИ-МИНИСТЕРСТВОТО ИЛИ БЕДНИТЕ ОБЩИНИ.ИЛИ ЩЕ ЧАКАМЕ НОВА ВЪЛНА ОТ КОВИД-19-ЗА ДА СЕ СЕТЯТ МИНИСТЕРСТВОТО И ПРАВИТЕЛСТВОТО ЧЕ ИМА И ОБЩИНСКИ БОЛНИЦИ.


Всичко за коронавируса
Още новини
299 ХИВ-позитивни регистрирани у нас от началото на годината
30.11.2022 17:32:15

299 ХИВ-позитивни регистрирани у нас от началото на годината

За поредна година международната общност отбелязва 1 декември – Световен ден за борба срещу ...

Дерматолози: Всички кожни заболявания се влошиха по време на пандемията
30.11.2022 17:20:57 Невена Попова

Дерматолози: Всички кожни заболявания се влошиха по време на пандемията

Двама от всеки трима медици развиха COVID екзема на ръцете поради пандемията и това е свързано с ...
Актуална тема
Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...