Понеделник, 17 Януари 2022
29
апр
 

Предлагат да се създаде съсловна организация на лекарските асистенти и фелдшерите

Четвъртък, 29 Април 2021 | 13:19:19


Законопроект за изменение на Закона за съсловните организации на медицинските сестри, акушерките и асоциираните медицински специалисти, на зъботехниците и на помощник-фармацевтите, с който се създава съсловна организация на лекарските асистенти и фелдш

Законопроект за изменение на Закона за съсловните организации на медицинските сестри, акушерките и асоциираните медицински специалисти, на зъботехниците и на помощник-фармацевтите, с който се създава съсловна организация на лекарските асистенти и фелдшерите, са внесли в парламента Мая Манолова и депутатите от ИСМВ.

Припомняме, че през 2013 г. от Сдружението на фелдшерите в България предложиха на МЗ и Министерски съвет проект „Лекарски асистент" (ЛА) , като приемник и продължител на професията „фелдшер" в България, а обучението по новата специалност започна през 2014 г. в медицинските университети в България. Според настоящото законодателство двете професии са идентични, като практикуващите фелдшери се ползват с правата на лекарски асистенти.

В законопроекта е уточнено, че представителите на Конгреса на съсловната организация ще се избират от общите събрания на регионалните колегии при норма на представителство един делегат на 60 членове. В момента в здравната ни система практикуват около 3000 фелдшери и лекарски асистенти.

Общото събрание на регионалната колегия на съответната съсловна организация се формира на делегатски принцип при норма на представителство един делегат на 10 членове за всяка регионална колегия на Българската асоциация на зъботехниците и на Българската асоциация на лекарските асистенти и фелдшерите.

Припомняме още, че правилото да бъдат избирани по един делегат на 10 членове за всяка регионална колегия на Българската асоциация на зъботехниците, беше въведено при създаването на Асоциацията през 2018 г., но от 30 септември 2020 г. беше изменено на един делегат на трима членове - за всяка регионална колегия на БАЗ.

В мотивите към законопроекта е записано, че като асоциирани членове към БАПЗГ професионалните права и законни интереси на лекарските асистенти и фелдшерите нямат необходимото представителство, касаещо както специфичните здравни грижи, така и предлаганата от тях квалифицирана медицинска помощ. „Липсата на равнопоставена и отделна съсловна организация на тези регулирани медицински професии не е в синхрон със Закона за висшето образование. Един от основните белези на медицинската регулирана професия е, че упражняването й предполага членство в професионално-съсловна организация, работеща за поддържане на високо равнище на специалистите от съответната професионална област, за осъществяването на което е получила специално признаване от държавата. Ето защо липсата на отделна съсловна организация за лекарски асистенти и фелдшери води до невъзможност да се осъществява самоуправление и самоконтрол в рамките на специфичната им професия по отношение на професионалната медицинска етика и добрата медицинска практика“, пише в мотивите.

Пълния текст на законопроекта можете да видите тук.Още по темата

Коментари по темата

Правила на форума за коментари
mxW%


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
МБАЛ - Силистра стартира стипендиантска програма за медестри и лаборанти
17.01.2022 17:16:10

МБАЛ - Силистра стартира стипендиантска програма за медестри и лаборанти

Във връзка със започването на Програма за набиране на медицински специалисти ръководството на МБА ...

ECDC: Грипният вирус се завърна, можем да очакваме необичайно дълъг сезон
17.01.2022 16:51:23

ECDC: Грипният вирус се завърна, можем да очакваме необичайно дълъг сезон

Завръщането на грипния вирус може да се окаже началото на необичайно дълъг грипен сезон, който мо ...
Актуална тема
Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?
14.01.2021 17:20:00 Полина Тодорова

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?

Кризата, породена от COVID-19, създаде проблеми, чието решение вече близо година е истинско преди ...