Понеделник, 30 Януари 2023
07
дек
 

Болницата в Силистра отправи апел за кръводаряване

Сряда, 07 Декември 2022 | 16:18:21


Ръководството на МБАЛ Силистра отправи призив към жителите на областта за доброволно даряване на кръв във връзка с недостига й в Отделението по трансфузионна хематология, съобщи БТА. „Предстоят много празнични дни, в които кръводарители с

Ръководството на МБАЛ Силистра отправи призив към жителите на областта за доброволно даряване на кръв във връзка с недостига й в Отделението по трансфузионна хематология, съобщи БТА.

„Предстоят много празнични дни, в които кръводарители се намират трудно. Необходим е резерв, защото инцидентите и заболяванията по време на празници са повече от обикновено“, се казва в обръщението към силистренци.

Кръводаряването ще става всеки работен ден от 8 до 12 часа, в сградата на Отделението по трансфузионна (Кръвен център). Кръводарители могат да бъдат всички здрави хора на възраст от 18 до 65 години, припомнят от болницата в Силистра.

Завеждащият отделението д-р Антоанета Панайотова казва, че от началото на годината хората, които са дарили кръв, са около 2000. Почти всички те са близки и роднини на нуждаещи се пациенти. Доброволните кръводарители са едва около 10-15 души. Според нея една от причините за това е липсата на адекватен стимул.

„Стойността на купона, който даваме на кръводарителите, е 8 лева. Той не е актуализиран от 30 години и отдавна не отговаря на съвременните изисквания.

Сега се налага близките на болните да търсят кръводарители. Ако всеки здрав човек дари кръв веднъж годишно, почти няма да има нужда близките да се занимават с това“, каза д-р Панайотова.

Според нея малката численост на персонала в отделението не позволява да се извършват познатите от миналото бригади по кръводаряване. Затова е необходимо повече съдействие от други институции.

Една от организациите, които редовно участват в кампаниите по набиране на кръводарители, е Българският червен кръст (БЧК). Според директора на Областния съвет на БЧК в Силистра Маргарита Касабова е необходима широка информационна кампания, която да огласи проблемите.

„Това да си кръводарител е личен избор, но подплатен с достатъчно информация. Трябва да намерим нови маркетингови подходи за популяризиране на тази дейност. Нужно е обществото да се обърне с лице, със сърце, за да е наясно, че капката кръв може да спаси живот.

Нашите доброволци не са обучени да провеждат такава кампания. За да убеждаваш другите, трябва ти сам да си убеден, да си дарил кръв и да познаваш проблема, каза за БТА Маргарита Касабова.

Според нея трябва да има и стимули за кръводарителите под формата на купони, чрез които да си набавят достатъчно питателна храна.

Въпреки многото трудности и проблеми, пред които е изправено набирането на кръв, тази година беше белязана и от положителен пример. През февруари група дванадесетокласници от силистренската Природоматематическа гимназия „Св. Климент Охридски“ групово дариха кръв за нуждите на местната болница. Тогава младежите споделиха, че идеята за благотворителната инициатива е възникнала спонтанно. Желанието им е било не само да имат ярък спомен от последните дни в училище, но и да помогнат на нуждаещите се.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
pEay


Всичко за коронавируса
Още новини
Директорът на УМБАЛ
30.01.2023 10:09:22

Директорът на УМБАЛ "Св. Иван Рилски" д-р Дечев е подал молба за напускане

Директорът на столичната болница "Св. Иван Рилски" - д-р Дечо Дечев, е подал молба за напускане, ...

Гърция очаква пик на коронавируса през февруари
30.01.2023 09:31:03

Гърция очаква пик на коронавируса през февруари

Коронавирусът ще показва нарастваща тенденция към разпространение до средата на февруари, според ...
Актуална тема
Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...