Вторник, 28 Септември 2021
24
ноем
6
 

Минчо Коралски:

Реформата в ТЕЛК ще помогне на хората, на които незаслужено е лепнат етикет "нетрудоспособен"

Петък, 24 Ноември 2017 | 12:46:00
6

„Промяната отразява новата парадигма в Конвенцията за правата на хората с увреждания – това не е човек с увреждане, а човек, който в резултат на увреждане има прегради в своя всекидневен живот или в работата си, или в общуването, или в друг

„Промяната отразява новата парадигма в Конвенцията за правата на хората с увреждания – това не е човек с увреждане, а човек, който в резултат на увреждане има прегради в своя всекидневен живот или в работата си, или в общуването, или в други области. Именно този подход налага да се промени моделът на здравната експертиза за вида и степента на увреждането, а след това и на работоспособността“. Това каза изпълнителният директор на Агенцията за хората с увреждания Минчо Коралски по повод предстоящата реформа в ТЕЛК.

Той поясни, че сегашният модел създава проблеми най-вече на самите хора с увреждания, тъй като на повечето от тях незаслужено е лепнат етикетът "нетрудоспособен" и това постепенно ги вади от пазара на труда. „Аз съм със 100% нетрудоспособност, което обаче не ми пречи изобщо да си върша работата като юрист, защото имам проблем с краката“, илюстрира ситуацията Коралски.

В медицинската експертиза ще бъдат направени сериозни промени, свързани с това как хората да бъдат диагностицирани и как да бъде определян видът и степента на увреждане. „Сега човек след тежко увреждане или инсулт прекарва месец-два, докато се възстанови, и вместо да му дадат вид и степен на увреждане експертите, които са го наблюдавали през цялото това време, той излиза с епикриза и трябва след това да се яви на ТЕЛК. Предложението сега е в големите болници и особено специализираните, да има комисии, които на място да дават веднага вида и степента на увреждането, което много ще облекчи процеса. Същевременно се предвижда промяна в статута на лекарите, които работят в ТЕЛК, тъй като досега те не можеха да работят на друго място. Ще бъде променена и методиката, по която се оценяват хората с увреждания, така че да не се разкарват особено, когато е ясно, че в тяхното състояние не може да настъпи подобрение“, каза Минчо Коралски.

Той допълни, че в момента се разработва концепция, базирана на международния класификатор ICF, чрез която ще се преценява състоянието на човек спрямо работата, която той извършва и работата, която му се предлага. Така той ще може или да получи пенсия, или ще бъде пренасочен към друга работа, но с оглед на неговите индивидуални особености и особеностите на работата.

„Надяваме се, че връзването на информацията между ТЕЛК, НЕЛК и Здравната каса и създаването на прословутите електронни здравни досиета ще позволи да се проследи цялостното състояние на един човек в един по-дълъг период“, каза още Коралски.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
7Qdg

Боряна Холевич 25.11.2017 22:59:29

Едно професионално становище на юрист, което си струва да прочетете Розалия Миланова , юрист: " Докато има юристи, от ранга на г-н Коралски, които твърдят и излага тези за взаимна зависимост между правото на труд и правото на пенсия за инвалидност, които възникват от различни правни предпоставки и се гарантират с различни текстове от Конституцията на РБ като самостоятелни субективни права на гражданите, всички реформи ще са обречени на провал. Правото на инвалидна пенсия не зависи от това в каква област или сфера на трудова дейност може един инвалид да е работоспособен, а зависи от степента на трайно намалената му работоспособност спрямо здравия индивид. Изрично посочвам индивид, защото индивидът не винаги притежава качества на човек по съзнание и воля. И да се върнем към гарантираните конституционни права на българските граждани, като правото на пенсия и правото на възнаграждение от трудова дейност. И между тези субективни права няма зависимост, както се опитват управляващите да внушат на населението, което не е запознато с тънкостите на правото и юриспруденцията. По този въпрос Конституционния съд се е произнесъл с решение №12 от 1997 г., в което изрично е призната една разпоредба на чл.50 от Закона за пенсиите - отменен за противоконституционна, тъй като с нея се забраняваше лицата, които са се пенсионирали, да работят след пенсиониране на високоплатени длъжности, което е прието за дискриминация. Следователно, когато високоплатените служители на държавата са застрашени от намаляване на доходите , то се сезира Конституционния съд за противозаконни текстове, а когато се касае за съществуването на инвалидите, то същите тези високоплатени служители предлагат формули и реформи, с които да се отнемат правата на инвалидите да получават едновременно трудово възнаграждение и пенсия за инвалидност. Какъв позор и какво лицемерие. Какво излиза от тези факти, че държавата иска да управлява на две различни скорости - за високоплатените - по-благоприятни възнаграждения и увеличаването им, а за по-бедните и болните - отнемането на права и доходи и това се наричат реформи, а действително представлява явна дискриминация съгласно Закона за защита от дискриминация . Борбата трябва да продължи, дори и към Европейския съд , ако продължават да се предлагат тези за отнемане на осигурителните права на инвалидите."

Боряна Холевич 25.11.2017 22:58:11

Г-н Коралски, като обяснявате как хора с тежки двигателни дефицити могат да работят като юристи и нямат нужда от пенсия, давайки себе си за пример, наясно ли сте, че ако Вие ползвате специализиран транспорт и имате обслужващ персонал, повечето хора с подобни на вашето увреждания, не могат да излязат от дома си защото не могат да преодолеят стълбите пред него, разбитите и кални улици , а още по-малко да се качат на градски транспорт? Като предлагате с изписването от болнично лечение да се определя направо процент увреждане, наясно ли сте , че лишавате хората от правото да ползват продължителна временна неработоспособност, за което са се осигурявали и за което сумите са доста по-високи от инвалидната пенсия, ако въобще я вземат при предлаганата реформа? Защо искате да бъдат наказани с лишаване от инвалидна пенсия хората, които въпреки уврежданията са получили добро образование и професия, след като са се осигурявали за настъпване на инвалидизиране? Защо досега не се отказахте Вие от инвалидната си пенсия за да дадете пример?

ТИТИ 24.11.2017 23:25:00

Поразчистете ги поне от болниците. Докопали и Телк и се тътрят за още. ХЕМ са пенсионери пък и ТЕЛК и иска пари като за нова и здрава. Те повече пречат на системата отколкото помагат!

Коки 24.11.2017 23:09:05

Който може да работи що се тика и там. Около мен все бабички заели места на мед. Специалист, взимат клас прослужено време, не малко, взима нощен труд, празнични тика и телк решение защитено място, пенскя, допълнителнк дни отпуск - платени, взима болнични по всяко време блокира щата и я няма 200 днк. Сама жена, сзкма и вдовишки, плащат и пътуването, реинбурсни лекарства. Пйшк, кафета и няма мърдане. Като дойде млад човек да търси работа, все са в болнични. Събират месечен доход 1600лв.И нито ходи на курс, нито събира кредитни точки, нито плаща кредити. Ми и от членски я внос теглат за какви ли не нужди. Един млад лекар взима 600,700лв.На, кой му трябват повече за да има нормален доход за да отцелява. Това е държава за дърти. Те по болни от болните. Кой, кого обслужва.....?

Един ОПЛ на 33 24.11.2017 18:06:48

Ма те се натискат да са официално нетрудоспособни, да им капе нЕкой лев, държавата да ги осигурява, а те да чукат частно нещо на черно. Този вариант на реформа в ТЕЛК-а е трагикомедия някаква, вЕрвайте ми!

Никодимчо 24.11.2017 14:46:28

Т.е. целта е да се отнемат пенсиите чрез "пренасочване" на друга работа? С две думи: работещите инвалиди без пенсии!


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
В УМБАЛ
28.09.2021 11:15:52

В УМБАЛ "Св. Анна" започва ваксинация с 3-та игла

Във Ваксинационният център на УМБАЛ „Св. Анна“-София АД желаещите вече могат да се ва ...

Проф. Балтов: Ще съдя „Пирогов“ заради уволнението си
28.09.2021 10:34:46

Проф. Балтов: Ще съдя „Пирогов“ заради уволнението си

Бившият изпълнителен директор на УМБАЛСМ „Пирогов“ проф. Асен Балтов ще съди болницат ...
Актуална тема
Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?
14.01.2021 17:20:00 Полина Тодорова

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?

Кризата, породена от COVID-19, създаде проблеми, чието решение вече близо година е истинско преди ...