Неделя, 28 Ноември 2021
25
септ
1
 

Доверието е във фокуса на Световния ден на фармацевтите през 2021

Събота, 25 Септември 2021 | 10:40:05
1

На 25 септември над 4 милиона фармацевти по света отбелязват Световния ден на фармацевтите, съобщиха от Регионална Фармацевтична колегия София-Столична. Денят се отбелязва от 2010 г. с различни прояви в цял свят по инициатива на Международната федераци

На 25 септември над 4 милиона фармацевти по света отбелязват Световния ден на фармацевтите, съобщиха от Регионална Фармацевтична колегия София-Столична. Денят се отбелязва от 2010 г. с различни прояви в цял свят по инициатива на Международната федерация по фармация (International Pharmaceutical Federation/FIP), в която членуват над 140 национални организации, институционални и индивидуални членове.

Тази година темата на Световния ден е „Магистър-фармацевтът: Винаги надеждна грижа за Вашето здраве" и с нея се подчертава същественото значение на доверието за фармацевтичните и медицински грижи. Във време, в което недоверието в обществените лидери и източниците на информация се е увеличило, подхранвано от пандемията от COVID-19 и инфодемията около нея, а колебанията при ваксините остават голямо препятствие, доверието във фармацията и фармацевтите е по-важно от всякога, заявяват от FIP. От федерацията посочват, че съществува значима връзка между доверието в медицинските специалисти и здравните и терапевтични резултати за пациентите. Пациентите съобщават за по-голямо удовлетворение от лечението, имат по-малко симптоми и подобрено качество на живота, когато са имали по-голямо доверие в своите медицински специалисти.

През годините резултати от различни проучвания в България посочват фармацевтите сред най-доверените специалисти. По време на пандемията от COVID-19 магистър-фармацевтите у нас доказаха отново това, посрещайки всички вълни на пандемията на първа линия, оставайки на работните си места, без да се налага пациентите да прекъсват лекарствената си терапия и справяйки се с всички трудности и проблеми.

По повод празника магистър-фармацевтите в столични аптеки ще поставят лекарствените продукти на пациентите в специално брандирани хартиени пликове с информация за кампанията, напомняйки за значимостта на професията на магистър-фармацевта и защо хората се доверяват на магистър-фармацевтите. За втора поредна година няма да се провежда събитие на открито в София по случай Световния ден на фармацевтите, за да се предпазват пациентите и обществото от евентуален досег с коварния вирус.

„Да си магистър-фармацевт е гордост, благодарение на всички колеги, които по време на пандемията изпълниха социалния си дълг към обществото и проявиха изключителен професионализъм. По време на пандемията професията ни бе и е една от най-важните в света! Гордеем се с колегите и се надяваме пациентите и обществото да ги поздравят на 25 септември за приноса им за подобряване на здравето в България и да изразят своето доверие в нашата професия“, заявява маг.-фарм. Венелин Сапунаров, председател на Управителния съвет на Регионална фармацевтична колегия София-столична.

„Надявам се институциите и политиците в България също да оценят професията ни и да спрат да издевателстват и неглижират една медицинска специалност, в която държавата е инвестирала много“, допълни той.

Според него в България не се използва потенциалът на магистър-фармацевтите за превенция на заболяванията. „Колегите в други страни могат да ваксинират, да правят генерична замяна, да проследяват лекарствената терапия, да бъдат активен участник в борбата с антимикробната резистентност, да участват в управлението на заразни и незаразни заболявания, някои дори предписват лекарства. А в България дори няма диалог за подобни дейности. В кризисна ситуация като тази с ваксините и недоверието в тях, наблюдаваме как се разкриват ваксинационни пунктове в МОЛ-ове, паркове, седенки, но никой не се сети за здравните заведения – аптеки, които са много по-достъпни, с много по-дълго работно време от други здравни заведения и в тях работят най-достъпните медицински специалисти – магистър-фармацевтите“, обяснява той.

„Очакваме бъдещият парламент да има адекватно отношение към магистър-фармацевтите и отговорно да се отнасят към професията ни, тъй като ние сме немалка и важна част от здравната система“, посочва още той. Маг.-фарм. Сапунаров очаква от бъдещите управляващи на страната да се консултират и да имат диалог с магистър-фармацевтите, като специалисти по лекарствата, относно лекарствената политика на България.

 Коментари по темата

Правила на форума за коментари
uGaJ

Един ОПЛ на 33 25.09.2021 12:46:46

Айде пак за генеричната замяна се захванахте. Стара мазна ваша мечта.


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
5% са положителните случаи, 47 са починали
28.11.2021 10:11:37

5% са положителните случаи, 47 са починали

1218 са новите случаи на коронавирус у нас, установени за последното денонощие при направени 25 0 ...

Записват в Наредба аптеките да получават по 4 лв. на рецепта за напълно реимбурсирани лекарства
27.11.2021 12:19:45

Записват в Наредба аптеките да получават по 4 лв. на рецепта за напълно реимбурсирани лекарства

Увеличението на средствата, които НЗОК ще плаща за всяко отчетено електронно предписание с предпи ...
Актуална тема
Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?
14.01.2021 17:20:00 Полина Тодорова

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?

Кризата, породена от COVID-19, създаде проблеми, чието решение вече близо година е истинско преди ...