Вторник, 26 Септември 2023
29
май
2
 

Меджидиев: Без нов бюджет на НЗОК не могат да се увеличат детските пътеки

27 000 опаковки "Пулмикорт" и 31 000 "Оземпик" ще бъдат доставени през юни и юли

Понеделник, 29 Май 2023 | 10:19:34
2

Парите за здравеопазване са подсигурени дори да бъде подписан удължен бюджет. Това заяви категорично служебният здравен министър д-р Асен Меджидиев вчера пред bTV. По думите му проблемът с липсата на бюджет на НЗОК е свързан повече с новия Рамк

Парите за здравеопазване са подсигурени дори да бъде подписан удължен бюджет. Това заяви категорично служебният здравен министър д-р Асен Меджидиев вчера пред bTV.

По думите му проблемът с липсата на бюджет на НЗОК е свързан повече с новия Рамков договор, който трябва да бъде подписан след гласуването на бюджета за 2023 г. „Нашето правителство сме подсигурили един допълнителен финансов ресурс, доста голям, с които да успеем да увеличим ниско остойностените детски пътеки, за да помогнем пак на детското и майчино здравеопазване. Ако се подпише, тогава ще имаме наистина по-голям ресурс за лечение, но държавата е подсигурила пациентите с финанси за лечение. Ако това не се случи, продължаваме със стойностите, които имаме до момента. Но пак казвам, много хубаво ще бъде да влезе това увеличение, защото това е за всички нас, това е за пациентите, не е за лекарите“, заяви д-р Меджидиев.

Министърът коментира и етапа, на който се намира изграждането на Националната детска болница у нас, като заяви, че до две години и половина тя би трябвало да бъде построена. Той припомни, че вече е подписан договор с Европейската инвестиционна банка за изготвяне на цялостния анализ на болницата, както и споразумение държавата да стане съдружник с участие в детската болница в Бургас. „Постигаме критериите за детско и майчино опазване на територията на цялата страна, тъй като сложихме и първа копка на големия детски комплекс в Университетската болница „Свети Георги“ в Пловдив. Обединявайки усилията на тези три звена, ние ще покрием страната с едно качествено и модерно детско здравеопазване. Със сигурност ще има и кой да работи в болниците. Водещи специалисти, които още с началото на нашия мандат сме ги подбрали, работят по този въпрос. Те изготвят обезпечеността с кадри, това са водещи детски лекари в България, тези, които и в момента регулират детското здравеопазване“, каза министърът.

По отношение на гражданския контрол върху строежа на детската болница обаче министър Меджидиев заяви, че се съобразяват с гражданския сектор, но не прекомерно. „Не знам дали забелязахте какво беше предишните пет години. Точно заради тези граждански съвети, организации, които се правеха, навлизаха най-различи интереси. И какво се случваше? От борбата за лични, не искам да казвам по-тежки думи, лични – било то финансови, било то други интереси, не можаха дори да се избере терена за детската болница, а камо ли да се стартира процедурата, която ние сме започнали“, категоричен беше той.

В отговор на въпрос относно недостига на лекарства министър Меджидиев съобщи, че на 1 юни се очаква доставка на 27 000 опаковки „Пулмикорт“, който е с най-голям дефицит в цяла Европа в момента, а на 20 юли – 31 000 опаковки „Оземпик“. „Проблемът с „Оземпик“ е, че много се използва не за конкретните нужди, за лечение на диабет, но се използва и за отслабване. Затова количествата, които са заявени по търговете и които ги имаме, просто са недостатъчни в момента. Въпреки това при директни контакти с фирмите-производители подсигуряваме тези допълнителни количества, така че да не се усеща и тази нужда. Наистина „Оземпик“ в цяла Европа няма. Обръщам се към моите колеги лекари – изписвайте го за конкретните заболявания! Нека да подсигурим първо пациентите, които имат нужда за лечение на основното им заболяване, за диабет, и след това вече да се изписва за отслабване. Има къде по-добри начини за отслабване“, каза д-р Меджидиев.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
#Gud

Гост 29.05.2023 11:34:33

Защоп този скапан "здравен" фонд НЗОК зависи от държавния бюджет бе, галфони от МЗто?!?!?. Къде и в коя бяла държава здравните фондове зависят от правителството?!?!? Тези здрави фондове трябва да разпределят пари и ресурси това което са събрали от вносителите ,а не да чакат някакво си правителство .Това първо. Второ- дори и потребителската такса трябва да бъде менаджирана от самия фонд ,а не от чиновници от властта. Очевидно е ,че скапаното прасе НЗОК не е независим здравен фонд, и не само това, това е ЕДИН ФАЛШИВ ЗДРАВЕН ФОНД управляван от комунета по типа бюджетна здрав система от комунизма

Гост 29.05.2023 11:08:05

Абсолютно непрофесионално и некомпетентно отговаряте на въпроси, касаещи националната здравна политика. Цялото интервю лъхаше на неподготвеност и неадекватност.


Всичко за коронавируса
Още новини
Представиха обновения информационен портал за ваксинопрофилактика
25.09.2023 18:11:59 Надежда Ненова

Представиха обновения информационен портал за ваксинопрофилактика

Обновеният информационен портал за ваксинопрофилактика „Плюс мен“ беше представен по ...

FDA спря подкожен имплант - помпа с GLP-1 агонист за диабетици
25.09.2023 17:36:30

FDA спря подкожен имплант - помпа с GLP-1 агонист за диабетици

Група от независими съветници към Администрацията по храните и лекарствата на САЩ (FDA) гласува п ...
Актуална тема
Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...