Неделя, 26 Юни 2022
19
май
 

Признават COVID-19 за професионално заболяване на европейско ниво

Четвъртък, 19 Май 2022 | 16:57:26


Вчера държавите членки, работниците и работодателите постигнаха съгласие в рамките на Консултативния комитет на ЕС за безопасност и здраве на работното място (ACSH) относно необходимостта от признаването на COVID-19 за професионално заболяване в сектор

Вчера държавите членки, работниците и работодателите постигнаха съгласие в рамките на Консултативния комитет на ЕС за безопасност и здраве на работното място (ACSH) относно необходимостта от признаването на COVID-19 за професионално заболяване в секторите на здравеопазването и социалните грижи и оказването на помощ по домовете, а в условията на пандемия — и в сектори, в които има огнища на болестта при дейности с доказан риск от инфекция, и подкрепиха актуализирането на списъка на ЕС на професионалните заболявания. Това съобщиха от Европейската комисия.

След становището на ACSH Комисията ще актуализира Препоръката, в която са изброени професионалните заболявания и агентите, които могат да ги причинят, който списък Комисията препоръчва да бъде признат от държавите членки. Целта е държавите членки да адаптират националното си законодателство в съответствие с актуализираната препоръка. Ако болестта бъде призната за професионално заболяване в дадена държава членка, работниците в съответните сектори, които са се заразили с COVID-19 на работното място, могат да получат специални права според националните правила, като например правото на обезщетение, посочват от ЕК.

Като причина за решението от там отбелязват, че въпреки че санитарната криза в Европа, свързана с пандемията от COVID-19, се подобрява и държавите членки постепенно премахват ограничителните мерки, епидемичната обстановка продължава да бъде сериозна. Към 12 май 2022 г. Европейският център за профилактика и контрол върху заболяванията (ECDC) класифицира някои подварианти на Омикрон като „варианти, будещи безпокойство“. Следователно това налага засилване на защитата на работниците с оглед на евентуални бъдещи вълни на COVID-19, подчертават от ЕК.

Много работници, особено тези, които са в контакт със заразени лица, например в сферата на здравеопазването и социалните грижи, са изложени на по-голям риск от заразяване с COVID-19. Освен това по време на пандемия може да има и други сектори, в които работниците може да са изложени на по-голям риск от заразяване с COVID-19 поради естеството на своята дейност.

Признаването на и обезщетяването за професионалните заболявания е от национална компетентност, уточняват от Еврокомисията. Повечето държави членки са съобщили на Комисията, че вече признават COVID-19 като професионално заболяване или трудова злополука в съответствие с националните си разпоредби. Актуализацията на Препоръката на Комисията относно професионалните заболявания е важна стъпка, която подпомага признаването на COVID-19 като професионално заболяване във всички държави членки, казват още от ЕК.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
#asS


Всичко за коронавируса
Още новини
Съмнения за трети случай на маймунска шарка у нас
26.06.2022 13:57:27

Съмнения за трети случай на маймунска шарка у нас

Съмнения за трети случай на маймунска шарка у нас. Това съобщи за Нова телевизия главният държаве ...

Д-р Александър Стефанов: Пътят ми към
26.06.2022 10:54:28 Невена Попова

Д-р Александър Стефанов: Пътят ми към "Пирогов" започна още като студент

Д-р Александър Стефанов завършва медицина в Медицински университет - гр. Варна през 2016 г.В ...
Актуална тема
Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...