Сряда, 17 Август 2022
30
юни
 

Мускулно-скелетните увреждания – на второ място по икономически загуби за обществото

Четвъртък, 30 Юни 2022 | 15:44:21


Мускулно-скелетните увреждания се нареждат на второ място по размер на икономически загуби за обществото. Сумарно в някои страни на ЕС тези загуби достигат до 2% от БВП. Според статистика от последните години всеки четвърти работник – или около 1

Мускулно-скелетните увреждания се нареждат на второ място по размер на икономически загуби за обществото. Сумарно в някои страни на ЕС тези загуби достигат до 2% от БВП. Според статистика от последните години всеки четвърти работник – или около 120 млн. души в ЕС – страдат от хронични мускулно-скелетни увреждания. Това стана ясно по време на проведената вчера национална конференция „Мускулно-скелетните увреждания във фокуса на превенцията и рехабилитацията“, която се организира от Асоциация на индустриалния капитал в България и Центъра за превенция на здравето. Във фокуса на дискусията бяха въпроси относно диагностиката и рехабилитацията на професионално обусловените мускулно-скелетни увреждания (МСУ), както и добри практики, показали резултатност, съобщават от АИКБ.

„Мускулно-скелетните увреждания могат да бъдат предотвратени и контролирани чрез интегриран подход, включващ подобряване на условията на труд и организацията на трудовия процес, обучение и реализиране на програми за повишаване на здравната култура и мотивиране за здравословно поведение, въвеждане на съвременни форми за динамично здравно наблюдение и други“, заяви председателят на УС на АИКБ Васил Велев при откриването на конференцията.

Като най-застрашени от проява на мускулно-скелетни увреждания бяха посочени нискоквалифицираните работници и възрастните служители. Статистическите данни показват още, че по-често жените страдат от подобни увреждания. Проявленията на МСУ се срещат най-често в секторите „Селско стопанство“, „Строителство“, „Преработваща промишленост“, „Транспорт“, „Социални дейности“, както и в ИТ и финансовия сектор, заради липсата на достатъчно движение по време на работния процес.

По думите на изпълнителният директор на ИА „Главна инспекция по труда“ Елена Аврамова през последната година агенцията е извършила редица проверки, свързани с безопасните и здравословния условия на труд на предприятия от строителния и хранително-вкусовия сектор. Те са показали, че 2/3 от работодателите са изготвили оценки за предотвратяване на рискове за възникване на мускулно-скелетни увреждания на служителите.

Експертите по трудова медицина отбелязаха, че е най-трудно да се мотивират хората сами да обръщат внимание на симптоми на опорно-двигателния им апарат. Те посочиха още, че най-често проблемите започват да се проявяват с навършване на 40 години. Сред оплакванията с най-голям дял при мускулно-скелетните увреждания са болките в гърба и кръста, следвани от тези в ръцете и раменете. За да бъдат предотвратени сериозни усложнения експертите посочиха, че трябва всеки човек да следи симптоми като болка, оточност, повишена чувствителност и изтръпване.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
$3bY


Всичко за коронавируса
Още новини
Министър Меджидиев: Започваме работа по новите национални рамкови договори
16.08.2022 18:27:21

Министър Меджидиев: Започваме работа по новите национални рамкови договори

„Тази година трябва да бъдат подписани новите национални рамкови договори за медицински и з ...

Откриха обновеното детско отделение на МБАЛ-Силистра
16.08.2022 17:17:14

Откриха обновеното детско отделение на МБАЛ-Силистра

Откриха напълно обновеното детско отделение на МБАЛ-Силистра, съобщи БТА. Ремонтните дейности са ...
Актуална тема
Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...