Четвъртък, 30 Юни 2022
19
май
 

Нараства честотата на затлъстяване при децата между 5 и 19-годишна възраст у нас

Четвъртък, 19 Май 2022 | 14:10:06


Повече от 1 милиард души по света са със затлъстяване - 650 милиона възрастни, 340 милиона юноши и 39 милиона деца, по данни на Световна здравна организация (СЗО). СЗО изчислява, че до 2025 г. приблизително 167 милиона души - възрастни и деца - ще стан

Повече от 1 милиард души по света са със затлъстяване - 650 милиона възрастни, 340 милиона юноши и 39 милиона деца, по данни на Световна здравна организация (СЗО). СЗО изчислява, че до 2025 г. приблизително 167 милиона души - възрастни и деца - ще станат по-малко здрави, защото са с наднормено тегло или затлъстяване. 44% от тежестта на диабета, 23% от тежестта на исхемичната болест на сърцето и между 7% и 41% от някои видове рак се дължат на наднормено тегло и затлъстяване. Епидемията от затлъстяване в детска възраст е обявена от СЗО като едно от най-сериозните предизвикателства пред общественото здраве в 21-ви век. Детското затлъстяване и наднорменото тегло са се увеличили значително през последните четири десетилетия.

Тези данни представя Националният център по обществено здраве и анализи (НЦОЗА) във връзка с днешния ден – 19 май, в който отбелязваме Европейския ден за борба със затлъстяването.

Глобалният ръст на затлъстяването е сериозен, дългосрочен проблем и  предизвикателство за общественото здраве. Затлъстяването е комплексно хетерогенно заболяване, обусловено от влиянието на три групи рискови фактори – генетични, поведенчески фактори, свързани с начина на живот и фактори на заобикалящата среда (хранителна система, семейна среда, училищна среда). Значение за възникване на затлъстяването имат още метаболитни, хормонални, психологични  и други причини, отбелязват от НЦОЗА.

Наследствеността има съществена роля - при 41% от децата, при които единият родител е с наднормена телесна маса, също се наблюдава наднормена телесна маса, а при двама родители процентът на засегнатите деца е по-висок (73%).

От поведенческите рискови фактори нездравословното хранене и ниската физическата активност са с голяма тежест за развитие на затлъстяване. Водещ рисков фактор за затлъстяване е прехранването, при което се приема повече енергия, отколкото са енергийните загуби на организма, особено при заседнал начин на живот.

В рамките на Националната програма за превенция на хроничните незаразни болести 2014-2020 г. в България са проведени две представителни трансверзални национални проучвания на факторите на риска за здравето сред населението на Р. България през 2014 г. и 2020 г.  Сравнителният анализ на резултатите от двете проучвания показва намаляване от 2,5 пъти на затлъстяването при деца от 1 до 5-годишна възраст; леко нарастване честотата на затлъстяване (с 2,5%) при децата от 5 до 19-годишна възраст и намаляване честотата на затлъстяване с 1,9% при лицата над 19 години, отчита още Центърът.

Доказана е връзката между затлъстяването и редица заболявания като атеросклероза,

високо кръвно налягане, диабет тип 2, сърдечносъдови заболявания, повишени

нива на мастите в кръвта и други, както и съкращаване на живота с около 7-10 години. Затлъстяването е на второ място след тютюнопушенето като причина за преждевременна смърт, посочват пък от Столичната РЗИ.

Акцентът, поставен от СЗО и националните правителства, е главно върху храненето и физическата активност. Целта е да се помогне на хората с този проблем да отслабнат и да намалят част от теглото си, като по този начин намалят за себе си риска от сърдечносъдови и ортопедични заболявания, както и такива, свързани с обмяната на веществата, като подобрят качеството си на живот.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
Ep98


Всичко за коронавируса
Още новини
Мускулно-скелетните увреждания – на второ място по икономически загуби за обществото
30.06.2022 15:44:21

Мускулно-скелетните увреждания – на второ място по икономически загуби за обществото

Мускулно-скелетните увреждания се нареждат на второ място по размер на икономически загуби за общ ...

Мобилното приложение „Дари кръв“ спасява животи
30.06.2022 14:55:12

Мобилното приложение „Дари кръв“ спасява животи

Системата „Дари кръв“ с мобилното приложение за доброволни кръводарители и нуждаещи с ...
Актуална тема
Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...