Вторник, 19 Октомври 2021
22
апр
 

Стартира кампания за осигуряване на апаратура за три неонатологични отделения

Четвъртък, 22 Април 2021 | 16:34:56


Фондация „Нашите недоносени деца“ стартира благотворителна кампания за осигуряване на специализирана медицинска техника за три неонатологични отделения в България, съобщиха от организацията. Ще бъдат закупени два броя пациентски мон

Фондация „Нашите недоносени деца“ стартира благотворителна кампания за осигуряване на специализирана медицинска техника за три неонатологични отделения в България, съобщиха от организацията.

Ще бъдат закупени два броя пациентски монитора за следене на жизнените показатели на бебето за отделението за рискови новородени към ДМСГД-Плевен; термолегло, необходимо за поддържане на телесната температура на недоносените бебета, които имат затруднена терморегулация за отделението във МОБАЛ "Д-р Стефан Черкезов"-Велико Търново и система за обратна осмоза и лампа, която визуализира фината кръвоносна система на бебето и улеснява прецизната работа на медицинските специалисти при интервенции за отделението към УМБАЛ Пловдив.

От фондацията допълват, че ДМСГД-Плевен е лечебно заведение, в което годишно се полагат професионални грижи за около 120 недоносени деца. "Отделението ни се нуждае от два пациентски монитора, които ще осигурят 24-часово проследяване на жизнените показатели при рискови новородени и избор на адекватно лечение за деца в особено висок риск." , споделя д-р Георгиева, директор на лечебното заведение.

В неонатологичното отделение на УМБАЛ "Пловдив" екипът се грижи за около 180-200 недоносени бебета годишно. "Системата за обратна осмоза ще използваме за дестилирана вода, необходима за апаратурата в ежедневната ни работа. За по- добър венозен достъп е добре да се използват специални лампи, които очертават вените.", казва д-р Аргирова, завеждащ на отделението.

По думите на началника на реанимацията за новородени д-р Кина Николова в МОБАЛ "Д-р Ст. Черкезов"-Велико Търново нуждата от термолегло е спешна.

„Последната година бе изключително трудна, епидемията се отразява негативно върху семействата на недоносените деца и всички, които се лекуват в интензивен сектор. Надяваме се дарителите да подкрепят тази благородна кауза. Когато каузата е благородна и има смисъл - това е ценност за човекът, който дарява!“, казва специалистът. През интензивен сектор на търновската неонатология преминават около 120 бебета годишно. През 2020 г. екипът на звеното доказа за пореден път своя професионализъм, като успя да спаси четири деца, родени с тегло около 1000 г. Обикновено такива пеленачета се транспортират до Плевен, но заради усложнената епидемична обстановка медиците взеха отговорното решение да проведат необходимите грижи за мъниците в областната болница.

„Едно на всеки 10 бебета се ражда преждевременно в България, като в някои населени места броят на недоносените бебета е много над средното за страната - близо 18%. 6000 недоносени бебета всяка година се раждат твърде рано и неподготвени за живот извън майчината утроба. Поради ниското си тегло и не напълно развитите си органи и системи, те имат нужда от специализирани грижи, за да оцелеят и да се преборят. За съжаление, в някои неонатологични отделения липсва важна апаратура, необходима за нуждите на най-малките пациенти. Апаратурата за недоносените бебета се използва активно и се амортизира бързо, затова ние непрекъснато се опитваме да отговарим на техните нужди, доколкото ни позволяват силите“, казват още от фондация „Нашите недоносени деца“.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
pN5z


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
 Благодарствено писмо за д-р Пишмишева и медиците от Инфекциозно отделение в МБАЛ-Пазарджик
19.10.2021 17:30:46

Благодарствено писмо за д-р Пишмишева и медиците от Инфекциозно отделение в МБАЛ-Пазарджик

Благодарствено писмо до ръководството на МБАЛ-Пазарджик изпрати Райна Зайкова от Пловдив. С него ...

Късно търсене на помощ и приток от други градове – основните COVID проблеми на Александровска
19.10.2021 17:16:17

Късно търсене на помощ и приток от други градове – основните COVID проблеми на Александровска

Основният проблем при лечението на пациенти с коронавирусна инфекция е, че те се обръщат към лека ...
Актуална тема
Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?
14.01.2021 17:20:00 Полина Тодорова

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?

Кризата, породена от COVID-19, създаде проблеми, чието решение вече близо година е истинско преди ...