Понеделник, 20 Септември 2021
07
юни
 

Министър Ананиев: Центърът по наркомании не изпълнява възложените му задачи

Петък, 07 Юни 2019 | 09:48:36 Надежда Ненова


Ние не закриваме Националния център по наркомании (НЦН), а го преобразуваме чрез вливане в НЦОЗА. Запазват се всичките му функции, както и съставът, който работи в двете му специализирани дирекции. Освен това се запазва и позицията на България в междун

Ние не закриваме Националния център по наркомании (НЦН), а го преобразуваме чрез вливане в НЦОЗА. Запазват се всичките му функции, както и съставът, който работи в двете му специализирани дирекции. Освен това се запазва и позицията на България в международните форуми. Националният фокусен център също ще се запази и ще продължа да е част от Европейската система за наркотиците. Това каза министърът на здравеопазването Кирил Ананиев в отговор на питане на депутата от БСП проф. Георги Михайлов относно закриването на НЦН като самостоятелна структура по време на вчерашния блиц-контрол в парламентарната комисия по здравеопазване.

„Изпълнението на старата Стратегия за борба с наркоманиите, категорично показва, че с този капацитет НЦН не може да изпълнява възложените му задачи. Това са 14 души, които са натоварени с изключително големи ангажименти и резултатите от работата им не са удовлетворителни“, заяви министърът.

Той подчерта, че чрез вливането в НЦОЗА експертите от НЦН биха могли да използват изградения капацитет там. „Освен това считаме, че тази дейност трябва да се премести не само професионално, но и териториално, тъй като договорът за сградата със Столична община отдавна изтече, а и имаше редица протести на населението в района“, каза министър Ананиев.

Той допълни, че е направил справка, от която ставало ясно, че в много малко държави в ЕС има такава самостоятелна специализирана структура.

Министърът коментира и обществената поръчка за метадона, обявена от МЗ в режим на спешност. „Проблемът с доставката му не идва от Министерството на здравеопазването, а от политиката, която водят фирмите. Затова понякога сме принудени да взимаме екстремни мерки. Понякога ние няма как да реагираме на политиката на фирмите. Ние обявяваме обществена поръчка, но те взимат своето решение“, каза министър Ананиев.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
MHmD


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Почина полк. доц. д-р Марин Шиваров
19.09.2021 15:41:11

Почина полк. доц. д-р Марин Шиваров

На 17 септември 2021 г. почина полковник доц. д-р Марин Шиваров. Той е роден на 30 август 1938 г. ...
Актуална тема
Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?
14.01.2021 17:20:00 Полина Тодорова

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?

Кризата, породена от COVID-19, създаде проблеми, чието решение вече близо година е истинско преди ...