Неделя, 19 Септември 2021
09
май
1
 

Светлана Йорданова:

Центърът по наркомании ще бъде преместен, а не закриван

Четвъртък, 09 Май 2019 | 11:22:29
1

„Намалява се чувствителността и чуваемостта по проблема, тъй като центъра се заличава изобщо, не фигурира никъде. Изчезва единствената лаборатория, която дава представа за динамиката на инфектирането с ХИВ и хепатит, сред инжекционно употребяващи

„Намалява се чувствителността и чуваемостта по проблема, тъй като центъра се заличава изобщо, не фигурира никъде. Изчезва единствената лаборатория, която дава представа за динамиката на инфектирането с ХИВ и хепатит, сред инжекционно употребяващите зависими и която дава консултации на родителите, близките и на самите зависими, когато те пожелаят, тя е анонимна. Второто е, че зад този проект на Министерски съвет прозира личностен, а не професионално и научно обоснован подход за закриване на центъра“. Това каза пред bTV директорът на Националния център по наркомании д-р Пламен Попов по повод проекта на постановление на МС, с който центъра се закрива и става звено към Национални център по обществено здраве и анализи (НЦОЗА).

Причината за коментара е появилите се твърдения в социалните мрежи, че държавата обръща гръб на зависимите заради материален интерес към парцела, където се помещава центъра или даже че случващото се е вендета срещу успешната метадонова програма.

„Изключително съм изненадана от дебатите в общественото пространство, че нещо ще се закрива. Категорично в мотивите на министерството на здравеопазването сме посочили, че и двете специализирани дирекции заедно с техните функции, задължения и компетентност преминават в НЦОЗА. По отношение на лабораторията, която според директора д-р Попов ще се закрива, това е категорично невярно. Няма как да се закрие единствената лаборатория“, каза зам.-министърът на здравеопазването Светлана Йорданова.  

„За първи път в управленската програма, проблемите с наркозависимите са изведени като един от водещите проблеми на управлението. Положили сме невероятни усилия да увеличим капацитета, който да ни помогне при реализацията на националната стратегия за борба с наркотиците. За съжаление, през последната година ние не можем да получим тази компетентност и това ниво на участие от страна на националния център и е необходимо да привличаме външни експерти, които да ни помогнат да изграждаме тези документи. Не сме съгласни и не приемаме факта, че се злоупотребява с такава болна за обществото тема”, каза още зам.-министър Йорданова.

Д-р Попов каза, че в центъра има достатъчно обучени специалисти, но призна, че след предходния опит за закриване на центъра са напуснали много специалисти, а привличането на млади кадри е затруднено от безкрайно ниското ниво на заплащане.

„Метадоновата програма няма никаква връзка с Националния център по наркомании нито ще бъде местена, нито ще бъде затваряна и хората ще бъдат лекувани и е напълно безотговорно да се твърди всичко противоположно на това“, каза още Светлана Йорданова.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
H8R4

Заинтересован 09.05.2019 15:23:52

Къде ще е Метадоновата програма - остава в сградата на ул.Симеон или поема в друга посока?????? Никаква информация не дадохте за нея.......


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Почина полк. доц. д-р Марин Шиваров
19.09.2021 15:41:11

Почина полк. доц. д-р Марин Шиваров

На 17 септември 2021 г. почина полковник доц. д-р Марин Шиваров. Той е роден на 30 август 1938 г. ...
Актуална тема
Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?
14.01.2021 17:20:00 Полина Тодорова

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?

Кризата, породена от COVID-19, създаде проблеми, чието решение вече близо година е истинско преди ...