Понеделник, 06 Декември 2021
10
март
7
 

Проектът за детската болница разцепи педиатричната гилдия

Непременно трябва да намерим общ път и всеки да направи своите компромиси, каза проф. Добрин Константинов

Вторник, 10 Март 2020 | 17:10:45 Надежда Ненова
7

Проектът за национална детска болница разцепи педиатричната гилдия. Това стана ясно след вчерашната среща в МЗ между ръководството на министерството, протестиращите родители, лекари, архитекти, членове на работната група, изготвила структурата (част от

Проектът за национална детска болница разцепи педиатричната гилдия. Това стана ясно след вчерашната среща в МЗ между ръководството на министерството, протестиращите родители, лекари, архитекти, членове на работната група, изготвила структурата (част от техническото задание на обществената поръчка) на Националната многопрофилна детска болница, представители на фирмата, извършила конструктивното обследване на строежа - "Балмер Инженеринг" ООД, както и представител на избрания за изпълнител на поръчката консорциум ДЗЗД "Детско здраве".

Участниците в срещата заявиха, че тя е преминала в разговори на висок тон, а педиатрите са заели категорично диаметрално противоположни позиции по темата може ли да бъде използвана конструкцията за Научен институт по педиатрия в двора на Александровска болница или трябва да се строи на чисто и на друго място.

„Нашите действия за спиране на тази обществена поръчката сигурно ще продължат, като ще включват сигнал към нашата прокуратура и към Европейската прокуратура. Сигналът ще е затова, че се нарушава правото на децата да получат най-добрата грижа, която им се полага, както е формулирано в Конвенцията за детето. Смятаме, че още на този етап, на който е болницата можем да го докажем“, каза след срещата пред журналисти д-р Бояна Петкова, която е част от инициативата "Болницата, която искаме" и е един от водачите на битката лечебното заведение да не се изгражда при сега предвидените условия. От нейната страна на барикадата са още председателят на Българската педиатрична асоциация проф. Владимир Пилософ и д-р Адил Кадъм, генетик и детски ендокринолог в Специализираната болница по детски болести „Проф. д-р Иван Митев“.

Проф. Пилософ не коментира срещата, но в своя позиция по темата, публикувана на страницата на БПА той заявява, че най-важният въпрос е дали този проект на болница, който вече е на 50 години, отговаря на тази болница, която в момента ни трябва. „Без никакво съмнение днес имаме положително развитие: не се спори дали е необходима многопрофилна детска болница, а къде и как тя да се построи“, казва той в личната си позиция „Нямам отговор обаче за начина, по който се опитва МЗ да реализира тази необходимост? Нещо повече. Софийските педиатри (както и тези от страната) са поставени в шах! От една страна, някак си примамливо изглежда да разполагаме с „нова“ болница, пък макар и не дотам съвършена. За съжаление търпението се изчерпва (с което не бива да се злоупотребява)… и нещата са доведени дотам, че, който понастоящем е против предложения вариант, се третира като противник на новата болница!“, казва той.

От другата страна са проф. Иван Литвиненко, началник на Клиниката по детски болести в Педиатрията и проф. Добрин Константинов, председател на експертния съвет по детска хематология и онкология; председател на Българско научно дружество по детска хематология и онкология и началник Клиника по детска клинична хематология и онкология в УМБАЛ „Царица Йоанна-ИСУЛ“.

„До никъде не стигнахме на тази среща и дори минимално не си сближихме позициите, защото са много крайни. Тръгваме от ясното съзнание, че работим в една посока, а се оказва, че вървим по различни пътища. За пореден път се отчайвам и установявам, че педиатрите сме сираци. Ние сме такава система на здравна помощ и педиатрична грижа, че не може да има никакъв момент на изчакване. За съжаление всички страдаме и затова непременно трябва да намерим общ път и всеки да направи своите компромиси“, каза проф. Константинов.

Той заяви, че в работната група с месеци са гледани схеми за болницата и са ги обсъждали. „Конкретните въпроси трябва да се решават непосредствено в екип от лекар и конструктор, а не в този етап, в който още обсъждаме дали сградата е подходяща или не. Болниците трябва да са функционални“, допълни той.

„Според доводите, които изтъкнаха и фирмата, правила обследване, и конструкторът, който е зад гърба ви, тази конструкция става. Това, което искаме е максимално бързо да имаме една такава комплексна болница. Омръзна ни да ни обвиняват. И днес пиша обяснение защо едно дете е обиколило четири болници, защото в нашата няма скенер, а в другата – интензивно отделение“, каза проф. Литвиненко.

Председателят на пациентски организации „Заедно с теб“ Пенка Георгиева каза, че фирмата, която е направила обследването е била напълно единодушна с инструктора на сградата инженер Лазар Голев, според който конструкцията на изградената в груб строеж сграда е напълно пригодена да се използва за строеж на бъдещата Национална детска болница. Изискванията за земетръс, които са съществували тогава, били валидни и днес.Още по темата

Коментари по темата

Правила на форума за коментари
L1T2

Гост 10.03.2020 22:21:15

Политика и пари .Госпожата архитектка е член ръководството на ДА -България , а освен това да проектираш такава сграда струва милиони , пари които архитекчетата не искат да изпуснат. Доколкото до Пилософ, ами то за това има пенсионна възраст , щото след нея вече подивяваш и оскотяваш .Не искам да коментирам въобще т.н. родители , щото трябва само да псувам .Ще спомена само идиотките от БГ -Мама .Ако сега не се довърши започнатото , а то е вече фирмата спечелила търга да почне да работи , то детска болница няма да има в близките 10-15 години .

Гост 11.03.2020 06:52:56

Само за сведение на този Разбирач: Пилософ е на годините на Тръмп. И Тръмп ли трябва да се пенсионира!

Гост 11.03.2020 11:47:51

При възрастните хора е известно че силно се изострят различни черти на характера , които човек притежава и когато е млад .Старческа характеропатия .Ако са по - волеви на младини , стават силно инатливи .Ако са били с по-голямо самочувствие , стават щестлавни и горделиви , А ко си бил професор особенно и известен , а сега никой не ти се кланя , просто търсиш изява и безкомпромисност в налагане на мнението си .Ей такива неща .А За , Тръмп , американците да го мислят .

МАЛОЛЕТЕН 10.03.2020 21:09:16

Искаш ли да забатачиш някаква идея подложи я на обществени дебат и обсъждане от сульо-пульо! При наличие на почти готова сграда, която нямало да отговаря на някои капризи, и да започваш всичко от начало е лудост! Как може да има толкова изкуфели тъпанари?

Гост 10.03.2020 22:52:02

Явно не сте посещавали детски болници в различни държави, дори не от най-богатите... Това е демонстрация на отношението към проблема. Не го правим "както трябва", а "колкото да има". Замислете се защо не е подобно отношението към спортните зали, стадионите - културата се задава от най-високо място.

Гост 11.03.2020 00:11:31

По скоро се прави за да стане по -бързо и по-евтино . Прави се за да стане , с колкото пари има държавата . Когато ти трябва кола , все мерцедес ли си копуваш? Не става ли и дачия ? Когато държавата ти е бедна , а има нужда от такава болница , да чакаме още колко години ? Да се бута , една очевидно здрава конструкция , да се прави конкурс за проект , за архитектурен план , виза за строеж , терен , съгласуване наново от ВиК , Енергото Общината , Пожарната , нови търгове за строеж , обжалвания , съдене от недоволни .Горе долу след десет години я стане я не .

Гост 11.03.2020 00:02:40

Трябва да си голям разбирач, че да коментираш тая сграда става или не става . То по тая логика трябва да се съборят и построят наново 90 % от болниците в България . В София ще останат само Токуда и Софиямед , другото е старо и не функционира. Пирогов и цялата Александровса да се изравнят със земята и построят наново , щото в България е бъкано с пари .Ами какво да правят бедните англичани и французи дето имат болници на по триста години и още ги ползват . Вътрешния интериор може да се изменя всякак , стени да се местят , да се променят обеми , не може само носещата конструкция да се бута .


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Турция: Здравни синдикати организират стачки заради ниски заплати и лоши условия на труд
06.12.2021 17:10:13

Турция: Здравни синдикати организират стачки заради ниски заплати и лоши условия на труд

Два турски синдиката, представляващи повече от 250 000 работници, заявиха, че ще предприемат стач ...

Уебинар за COVID ваксините организира НСОПЛБ
06.12.2021 16:45:43

Уебинар за COVID ваксините организира НСОПЛБ

Неочакваната поява и въздействие на новия вирус SARS-CoV-2 и предизвиканата от него болест &ndash ...
Актуална тема
Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?
14.01.2021 17:20:00 Полина Тодорова

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?

Кризата, породена от COVID-19, създаде проблеми, чието решение вече близо година е истинско преди ...