Неделя, 16 Януари 2022
29
ноем
 

Д-р Николай Миринчев:

Жителите на Бургаска област са предразположени към бъбречно-каменна болест

Понеделник, 29 Ноември 2021 | 16:38:58 Елена Цветкова


Д-р Николай Миринчев е специалист-уролог и  завеждащ на отделението  по урология в УМБАЛ Бургас. Под негово ръководство отделението се превърна в център за диагностика и лечение на много урологични заболявания, като водещо е лечението на

Д-р Николай Миринчев е специалист-уролог и  завеждащ на отделението  по урология в УМБАЛ Бургас. Под негово ръководство отделението се превърна в център за диагностика и лечение на много урологични заболявания, като водещо е лечението на бъбречно-каменната болест- уролитиазата и доброкачествената простатна хиперплазия. Отделението разполага със съвременна апаратура, каквато имат само няколко болници в страната. Бургас е район, в който бъбречно-каменната болест се среща по-често, отколкото в други населени места и вниманието на специалистите е насочено към най-щадящите техники за лечение. Годишно тук се извършват над 1400 урологични операции.

Д-р Миринчев, специалисти от Вашето отделение участваха в есенния медицински форум, с какво бяха свързани представените от тях теми?

Целта на този форум беше да се представи пред колегите от другите специалности какво е нивото на всяко отделение, какво е модерното във всяка специалност и какви са перспективите за развитие за всяко отделение. Темите ни бяха в две посоки: кое е модерното в урологията и освен спешната урология, какво правим най-често и на високо професионално ниво. Първата тема беше свързана с използването на магнитния резонанс като част от най-новата технология за биопсия на простатата, която се нарича ЯМР - фюжън биопсия - или сливане на образа от ядрено-магнитния резонанс с ехографски образ в реално време. Така се постига много точна прицелна биопсия, защото съмнителните места от магнитния резонанс се наслагват върху ехографски образ в реално време. Биопсията се прави със спинална или локална анестезия.

Този метод за диагностициране на рака на простатата ли се използва?

Да. Това е най-модерната диагностика, която се надявам да я  имаме в най-скоро време и в нашето отделение. Информирал съм за тази необходимост директора. Това е „последният хит“ в урологията, прави се на много малко места, най-вече в университетските болници. Другата тема, която представихме, беше свързана с уролитиазата – бъбречно-каменната болест.

Кои са новостите в нейното лечение?

Бургаски регион е ендемичен, т.е. тук пациентите с камъни в бъбреците са много. Лекуваме тежки бъбречни кризи с усложнения, сред които са: запушен бъбрек, възпален бъбрек, липса на урина и др. Нашето отделение е център за лечение на уролитиаза, защото имаме цялата необходима апаратура по световните критерии за такъв център. Като се започне от екстракорпоралния литотриптер – с който камъните се разбиват с вълни, генерирани извън тялото и се премине през модерни вътретелесни  методи,  използващи фини уретерореноскопи и нефроскопи и мощни лазери, разпрашаващи камъните.  За да е ясно на пациентите – това е пълен комплект апаратура, с която по възможно най-щадящия начин се премахват камъни от бъбреците, уретерите, пикочния мехур и пикочния канал.

Единият начин е с ултразвукови вълни извън тялото, другият – с помощта на лазери и набор инструменти, снабдени с HD камери, през естествените кухини. Можем едновременно да работим с два подхода – единият през дупка на кожата, директно влизаме в бъбрека с нефроскоп и другия отдолу през пикочния канал и през уретера до бъбрека. И двата апарата могат да се срещнат и можем да чупим камъка  от двете страни. Ние ги правим тези неща и това беше част от втория доклад за миниинвазивното лечение на избрани случаи.

Наскоро се върнахте от специализиран курс в Барселона, разкажете какво научихте там?

Бях в Барселона на уродинамичен курс при най-добрия специалист в Европа проф. Батиста, който е сертифициран да провежда обучения от Световната асоциация по инконтиненция. Проблемът с неволното изпускане на урина е много сериозен, често срещан и много специалисти в Европа насочват усилията си към решаването му. Научих доста неща за организацията и начина за провеждане на уродинамичните изследвания. Много е важно уродинамичното  изследване да се проведе правилно, да се опише по протокол какви са наляганията в пикочния мехур, как уринира пациентът за да може всеки специалист да го ползва.  Изследването помага за диагноза и лечение на много болести. Може да се използва при жени преди операции за гинекологични заболявания, онкологични заболявания, преди и след лъчетерапия.

Колко е разпространен проблемът с инконтиненцията в световен мащаб?

В световен мащаб е много често срещана, в голям процент тя е скрита, хората не си признават и не споделят, може да  е в  крайно тежка фаза и да влошава значително качество им на живот.

Жените ли засяга най-вече?

Най-често засяга жените, мъжете обикновено трудно уринират. Но и при тях  се получава инконтиненция след операции при онкологични заболявания, след инсулт, при болест на Паркинсон и други заболявания. Пикочният мехур е сложен и много интересен орган,  който успява да държи постоянно ниски налягания, въпреки изпълването му с урина и последващото му изпразване. Основната цел е да не се покачва налягането към уретерите и бъбреците, за да не се увреди функцията им . Ако има дисхармония между пикочния мехур и сфинктерния апарат, може да има затруднено уриниране, прекъсване на струята и т.н.

Това означава ли, че човек който има навика да се сдържа от посещение в тоалетната повече от необходимото, може да има проблеми?

Да .Това води до преразтягане на пикочния мехур и той се уврежда като всеки мускул. След това няма сила да изтласква добре  урината. Така, че не се сдържайте дълго след  силен позив за уриниране.

Д-р Миринчев, как попаднахте в урологията? Искали ли сте да станете лекар като дете?

Ами с късмет. Винаги съм искал да стана лекар и след това да стана  хирург. Запознах се с урологията и после се влюбих в нея.

Има ли пациенти, които няма да забравите никога?

Много са, нямам само един пациент. Винаги всички спешни урологични  случаи в областта са преминавали през урологичното  отделение на УМБАЛ-Бургас. Преди в урологичната практика се извършваха основно отворени операции. Сега те са ендоскопски, миниинвазивни и в съзнанието ти остават  образи от монитора. Това е разликата - гледаш и лекуваш през естествените кухини. По-различно e, малко като електронна игра. Целта е да е най-физиологично, да най-щадящо за пациента. Има си тънкости,  трябва да познаваш методиките в детайл,  часовникарска работа, защото лазерното влакно, с което работим, е с дебелина под  милиметър.

Какво предстои пред отделението?

Радвам се, че успяхме съвместно с ръководството на болницата да  окомплектоваме едно прилично европейско урологично отделение. Разполагаме с модерния и мощен Тулиум лазер за лечение на простатната хиперплазия. Надявам се да се закупи апарат за ЯМР фюжън биопсия на простатата, откриваме новия уродинамичен кабинет, който ще е единственият в града. Предстои ни акредитация към 3-то, най-високо ниво на компетентност, надявам се да станем клиника, да имаме студенти, да имаме нови млади, талантливи и мотивирани колеги, които да работят с мерак модерна урология.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
xGsg


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Д-р Николай Спасов: Надеждата за живот никога не умира, въпреки страха от болестта
16.01.2022 10:38:50 Невена Попова

Д-р Николай Спасов: Надеждата за живот никога не умира, въпреки страха от болестта

Д-р Николай Спасов e завършил медицина в СУ "Св. Климент Охридски " през 2019 г. От април 202 ...

4389 са новодиагностицираните с COVID-19 (Обновена)
16.01.2022 08:25:05

4389 са новодиагностицираните с COVID-19 (Обновена)

4 389 са новодиагностицираните с COVID-19 лица у нас през последното денонощие, 2 343 от които са ...
Актуална тема
Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?
14.01.2021 17:20:00 Полина Тодорова

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?

Кризата, породена от COVID-19, създаде проблеми, чието решение вече близо година е истинско преди ...