Сряда, 17 Август 2022
02
юли
 

Студенти от МУ - Варна са сред победителите в конкурс на Европейската космическа агенция

Те са изобретили робот, който осигурява медицинските нужди на екипажа по време на суборбитални полети

Събота, 02 Юли 2022 | 10:59:19


Робот, който ще осигурява медицинските нужди на екипажа по време на полет в космоса изобрети екип с участието на студенти от МУ – Варна, проектът бе оценен високо на голям космически форум в Париж, съобщиха от висшето медицинско училище.

Робот, който ще осигурява медицинските нужди на екипажа по време на полет в космоса изобрети екип с участието на студенти от МУ – Варна, проектът бе оценен високо на голям космически форум в Париж, съобщиха от висшето медицинско училище.

Студенти от Медицински университет – Варна са сред петимата победители в конкурса на Европейската космическа агенция The Student Aerospace Challenge в Музея на аерокосмическите науки във френската столица.

Това разказа Габриел Дичев, който е част от екипа ни SpaceDoctors, завоювал успеха. Международният форум събира участници от едни от най-реномираните университети от цяла Европа.

Тимът е съставен от студенти на Медицинския университет „Проф. д-р Параскев Стоянов" и Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров": Мелани Пиргова - IV курс, специалност военен лекар във ВВМУ, Габриел Дичев – V курс, специалност медицина в МУ, Антон Атанасов - I курс, специалност киберсигурност във ВВМУ, Бора Доган - I курс, специалност медицина в МУ.

„The Student Aerospace Challenge е мултидисциплинарно изпитание за млади умове, които сферата на космическото обучение и инженерство, сподели Антон Атанасов. Той обясни, че има много теми – общо 12, като например „Защита", „Инфраструктура на гориво", „Дизайн" и др.

Българските участници са работили в тема „Медицина".

„Задачата ни беше да съставим модулна система на робот, който да осигурява медицинските нужди на екипажа по време на полета. Беше ни интересно, събрахме се през декември 2021 г. и решихме с обща идея да кандидатстваме. Имахме около месец и половина, за да представим проекта. Впоследствие най-добрите идеи в дадена сфера преминават одобряване на форума в Париж“, разказват те.

По думите им, те работят за суборбитални полети, които са не по-дълги от 90 минути.

„Подбрахме за най-голяма сигурност възможно най-голям обхват от хора с различни нужди. Избрахме най-малкия космолет, който може да превози до 6-ма пътници. Нашата идея би могла да се ползва от най-голям диапазон хора, които не е нужно да са експерти или космонавти. Те могат да бъдат космически туристи", допълват те.

Според студентите, в момента здравните протоколи, които позволяват пътуване в космоса са доста стриктни, за да се осигури максимално качествена медицинска грижа по време на полет. Избират се хора, които нямат никакви медицински проблеми. Само така има възможност да се реагира и да се спаси човешкия живот, ако възникне проблем по време на полета. Има кратък период на преглед и обучение преди самия полет, който цели да пресее хора, които имат затруднение с полета.

„Част от нашата система са залепващи малки апарати, които следят постоянно състоянието на организма чрез сензори за температура, сърдечен ритъм, кръвна захар и основни жизнени показатели. Част от тези залепващи се апарати имат възможността да прилагат малки количества медикамент през кожата, а при нужда - да подадат по-голямо количество препарат. При необходимост нашият робот е напълно способен да намира венозен път и да инжектира на собствен ход“, обясняват те.

Младите изследователи вярват, че автоматизирането на медицинските грижи по време на полети ще спасява човешкия живот.

„Вече са се изпълнявали тестови мисии в световен мащаб. Дори 80 годишен човек е участвал в тестовете“, казват те. .

„Неописуемо е усещането да получиш такова признание за труда, който сме вложили. Наградиха ни за иновативност и инженерство на проекта, който се отличи дори преди спонсорирания екип от Торино, Италия. Благодарим на нашите ментори и консултанти на проекта, които много ни помогнаха – проф. Любомир Алексиев – председател на Българското сдружение по авиационна, морска и космическа медицина, доц. Веселка Радева и д-р Тургай Калинов за подкрепата и подаденото рамото", сподели Габриел ДичевКоментари по темата

Правила на форума за коментари
1mLb


Всичко за коронавируса
Още новини
Министър Меджидиев: Започваме работа по новите национални рамкови договори
16.08.2022 18:27:21

Министър Меджидиев: Започваме работа по новите национални рамкови договори

„Тази година трябва да бъдат подписани новите национални рамкови договори за медицински и з ...

Откриха обновеното детско отделение на МБАЛ-Силистра
16.08.2022 17:17:14

Откриха обновеното детско отделение на МБАЛ-Силистра

Откриха напълно обновеното детско отделение на МБАЛ-Силистра, съобщи БТА. Ремонтните дейности са ...
Актуална тема
Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...