Четвъртък, 30 Юни 2022
19
май
6
 

Онколози: Между 30% и 40% от българите с онкологично заболяване търсят помощ в чужбина

Да бъде въведен календар за онкологична превенция по подобие на имунизационния, предложи доц. Антон Тонев

Четвъртък, 19 Май 2022 | 19:44:48 Невена Попова
6

Онкологичната помощ у нас е структурирана анархично, българските онкологични пациенти са отблъснати и нямат доверие в нея, поради което средно 30% - 40% от тях напускат страната и търсят спасение в други страни – най-често Турция, Австрия, Герман

Онкологичната помощ у нас е структурирана анархично, българските онкологични пациенти са отблъснати и нямат доверие в нея, поради което средно 30% - 40% от тях напускат страната и търсят спасение в други страни – най-често Турция, Австрия, Германия. За това алармира днес по време на заседание на парламентарната Комисия по здравеопазването онкологът доц. Димитър Калев от УМБАЛ „Св. Марина“ - Варна, който излезе с предложение натрупаният научен и логистичен опит от инициативата МОРЕ и формираният на тази основа клъстер да бъдат включени като път към реализацията на Националния антираков план.

Заседанието бе посветено на темата „Стратегически цели за развитието и усъвършенстването на онкологичните здравни грижи в Република България и необходимостта от въвеждане на комплексен подход за превенция, скрининг, диагностика, лечение, проследяване и качество на живот“, като целта на дискусията по думите на председателя на комисията доц. Антон Тонев е да се постави начало на серия от разговори между водещи онколози, представители на изпълнителната и законодателната власт, за да са намерят най-добрите решения и те да намерят място в Националния антираков план, който е готов в първичен вид.

У нас липсва комплексна онкологична грижа, няма скрининг, превенцията и профилактиката на рака практически са изоставени, стадирането на раковото заболяване идва прекалено късно и доброто лечение не може да компенсира забавянето, в здравната система няма отношение към болния човек, палиативните грижи са изцяло пренебрегнати. Около тези изводи се обединиха участниците в дискусията, повечето от които – водещи онколози с дългогодишен клиничен опит.

Според много от тях е изключително тревожен фактът, че Специализираната болница за активно лечение по онкология вече не изпълнява водещата си роля като национален противораков център, през последните години нивото на работата й е силно влошено, тя е натрупала много негативи и много загубено доверие от страна на пациентите. Лош сигнал е и прекратяването на дейността на Националния раков регистър, смятат онколозите.

Депутатът от „Демократична България“ д-р Александър Симидчиев поясни, че Националният раков регистър в познатия си вид не може да съществува повече, но увери, че до 2 месеца регистър ще има, той ще бъде на ново, съвременно ниво като част от функционалността на Националната здравна информационна система. В него ще бъдат включени 68 важни параметри, препоръчани от експерти в областта, стана ясно от думите на д-р Симидчиев. Той призова също така да се мисли за стандартизиране на лечението с утвърдени гайдлайни, тъй като терапевтичният подход се различава съществено в много случаи. Депутатът от ИТН д-р Ивайло Христов съобщи, че скринингът е категорично необходим и в скоро време той и колегите му ще внесат в МЗ проекти за 7 скринингови програми.

Да бъде въведен календар за онкологична превенция по подобие на имунизационния календар, предложи доц. Антон Тонев. Той аргументира идеята си с доказания факт, че през определен фиксиран интервал и на определена възраст провеждането на профилактични прегледи и изследвания е изключително полезно за откриването на някои видове рак и това спестява много средства на здравеопазната система.

Най-същественото е мерките, които ще се включат в Националния антираков план, да бъдат финансово обезпечени, подчерта депутатът от ДПС д-р Хасан Адемов.

Тази работна среща е първата, тя ще бъде последвана от още такива, за да бъдат намерени най-ефективните решения, обеща доц. Антон Тонев.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
cDpv

Един 20.05.2022 09:26:33

Няма програма за превенция, ранна диагностика, лечение и продължаваща грижа за онкологичните заболявания.... Пациентите се лутат.... Затова тези, които имат пари ходят в чужбина.... И ще стават все повече...

Гост 20.05.2022 09:21:11

Симидчиев се оказа един голям и празен дърдорко....... Специалист по всичко..

Гост 20.05.2022 10:22:52

И все повече задълбочава тези таланти. Бърбори и се пъчи

измислици 20.05.2022 09:16:32

Ако 30-40% от пациентите на тези "онколози" търсят помощ в чужбина, значи има нещо сбъркано в самите тях. Следващият път да поканят на мохабет в здравна комисия лекари, които си лекуват пациентите в България. Аман от пенсионери с мерак да са на софрата

гост 20.05.2022 06:28:49

И това ли са "най-видните" онколози - Калев и измамниците Куртеви? Е "нема" такава държава!

Гост 19.05.2022 23:43:36

Симидчиев започна да създава регистри за 2 месеца, което е един световен рекорд! Браво


Всичко за коронавируса
Още новини
Мускулно-скелетните увреждания – на второ място по икономически загуби за обществото
30.06.2022 15:44:21

Мускулно-скелетните увреждания – на второ място по икономически загуби за обществото

Мускулно-скелетните увреждания се нареждат на второ място по размер на икономически загуби за общ ...

Мобилното приложение „Дари кръв“ спасява животи
30.06.2022 14:55:12

Мобилното приложение „Дари кръв“ спасява животи

Системата „Дари кръв“ с мобилното приложение за доброволни кръводарители и нуждаещи с ...
Актуална тема
Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...