Сряда, 08 Декември 2021
23
март
3
 

Експерти: След COVID ни очаква бум на онкологични заболявания

Системата трябва да бъде преструктурирана по нови правила, за да отговори на новите изисквания, стана ясно по време на конференцията на "Капитал"

Вторник, 23 Март 2021 | 18:11:36 Надежда Ненова
3

В какво състояние остава здравният сектор след ерата COVID? На този въпрос се опитаха да отговорят експертите, участници във втората част на конференцията  на „Капитал“ „Иновации и добри практики в здравния сектор“, която с

В какво състояние остава здравният сектор след ерата COVID? На този въпрос се опитаха да отговорят експертите, участници във втората част на конференцията  на „Капитал“ „Иновации и добри практики в здравния сектор“, която се проведе днес. Въпреки че пандемията не е преминала, експертите бяха единодушни, че коронавирусът е подействал като катализатор за разкриване и решаване на проблемите в сектора.

„Получи се свръхфиксация върху епидемичната обстановка не само в болниците, но и в цялото общество. Разбира се тя е злото, което ни е нападнало, но по тази причина

хроничните незаразни заболявания отидоха на заден план,

имаше забавяне на лечението, а това доведе до усложняване на техния здравен статус, което пък постави пред системата по-високи изисквания“, каза проф. Асен Дудов, началник на Клиниката по Медицинска онкология в „Аджибадем Сити Клиник Младост“.  

По думите му решаването на този проблем ще изисква огромен финансов ресурс. Според проф. Дудов сега е моментът да започне една истинска реформа, защото системата в момента е на колене и трябва да бъде преструктурирана по нови правила. „Тогава вече могат да се осъществят противораковите програми, защото в пост-COVID ситуацията ни очаква колосален бум на онкоболни пациенти“, каза той.

Според изпълнителният директор на ARPharM Деян Денев има значително увеличение на случаите на онкозаболяванията, тъй като те са свързани с нарастването на възрастта.

„Смъртността от рак расте само при възрастовите групи над 65 години,

при тези под 65 години тя намалява значително. В България има увеличение на 5-годишната преживяемост, но сме в дъното на класацията на европейските държави“, каза той.

„Основните фактори, които могат да бъдат управлявани в превенцията на онкологичните заболявания, са тютюнопушенето, наднорменото тегло, излагането на ултравиолетови лъчи“, каза изпълнителният директор на Амджен България д-р Красимира Чемишанска в коментар на статистиката, която показва, че 42% от всички случаи на рак могат да се предотвратят. Деян Денев допълни, че програмата за прилагане на ваксината срещу рак на маточната шийка дава изключително добри резултати като превенция.  

Евгения Александрова, председател на Асоциация на пациентите с онкологични заболявания (АПОЗ), съобщи, че в периода 2020-2021 г. от COVID в България са заболели 303 423 души, а от рак - около 30 000 души. За този период

починалите вследствие на коронавирусната инфекция са 12 019, а от рак - около 16 000 души

„Оставям на всеки сам да си направи извода кое от заболяванията е пандемия. Целият ресурс в медицината в света се хвърли да решава проблема с COVID, докато за рака можем само да се надяваме“, каза тя.

По отношение на пост-COVID ситуацията при останалите социалнозначими заболявания експертите бяха категорични, че тя не е по-различна, отколкото при раковите заболявания. От една страна самият вирус нанася трайни увреждания на организма, а от друга е оказал косвено влияние за влошаването на хроничните заболявания заради забавянето на диагностиката и лечението им.

В панела свои презентации направиха чл. кор. проф. д-р Асен Гудев, председател на Дружеството на кардиолозите в България, Началник Клиника по Кардиология в УМБАЛ "Царица Йоанна-ИСУЛ", проф. д-р Здравко Каменов, началник на Клиниката по ендокринология и болести на обмяната и ръководител на Катедрата по вътрешни болести в МУ- София, проф. д-р Красимир Антонов, председател на Българското дружество по гастроентерология, гастроинтестинална ендоскопия и абдоминална ехография, д-р Александър Симидчиев, началник на отделението по неинвазивна диагностика, МИ на МВР, проф. д-р Пламен Димитров, заместник директор на Националния център по обществено здраве и анализи и директор на дирекция "Промоция на здраве и превенция на болестите" и доц. д-р Тонка Върлева, директор Дирекция "Промоция на здраве, превенция на болести и зависимости", МЗ.

Д-р Върлева обяви, че предстои до седмица да

стартира програма за превенция и скрининг за ХИВ/СПИН, хепатит В и С

„В последните месеци преживяхме турболентност, каквато светът не е преживявал от 100 години. Това предизвика необходимостта от бързи мерки с оглед на задържане и повишаване на качеството и същевременно гарантиране на безопасността  на пациентите“, каза д-р Явор Дренски, изпълнителен директор на Асарел Панагюрище-Здраве, в презентацията си за реорганизацията на работата по време на COVID-епидемията.

Илиана Паунова, председател на БОВЛ, съобщи, че

все още има 17% аптеки, които не са се свързали със системата,

а едва около 30% от кодовете на опаковките се дезактивират. Рискът от това е, че България може да претърпи санкции, а има риск и за пациентите, когато е нарушена логистичната верига от получаване на неавтентичен медикамент, каза тя.

„Системата за верификация вече е отворена за качване на партидите на ваксините срещу COVID. В 12 държави вече се иска дезактивиране на ваксините, а в 6 предстои това да започне“, каза още Паунова.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
$RJG

Гост 24.03.2021 09:14:12

Стига с тия втръснали на всички муцуни- Гудев, Дудов, Дренски, чемишанска, прекръстената адърска.

Гост 24.03.2021 09:14:09

Стига с тия втръснали на всички муцуни- Гудев, Дудов, Дренски, чемишанска, прекръстената адърска.

Гост 23.03.2021 23:17:37

Гудев отново обясни, че е член кореспондент и че знае английски и всичко останало беше религиозно празнодумие


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
8,3% положителни проби, 103-ма починали
08.12.2021 08:39:28

8,3% положителни проби, 103-ма починали

2299 са новодиагностицираните с COVID-19 при 27 694 теста, което прави 8,3% положителни проб ...

Фондация сигнализира за липса на лекарства за недоносени деца
07.12.2021 18:09:13

Фондация сигнализира за липса на лекарства за недоносени деца

Два медикамента, които са от жизнена необходимост за лечението на тежки възпаления на дихателните ...
Актуална тема
Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?
14.01.2021 17:20:00 Полина Тодорова

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?

Кризата, породена от COVID-19, създаде проблеми, чието решение вече близо година е истинско преди ...