Събота, 25 Юни 2022
29
март
 

Силвана Лесидренска: Доплащането на изследванията за хепатит В и С е сред големите проблеми за елиминирането им

Понеделник, 29 Март 2021 | 17:12:40 Надежда Ненова


„НЗОК не позволява друг метод на диагностициране на хепатит В освен чернодробната биопсия. Няма въведени електронни протоколи за получаване на лечение. Пациентите задължително трябва да бъдат хоспитализирани на всеки 6 месеца за

„НЗОК не позволява друг метод на диагностициране на хепатит В освен чернодробната биопсия. Няма въведени електронни протоколи за получаване на лечение. Пациентите задължително трябва да бъдат хоспитализирани на всеки 6 месеца за провеждане на задължителните изследвания и често се налага да си доплащат медицинските изследвания. Няма възможност за реваксинация или ваксинация за лица в риск. Един от най-големите проблеми е липсата на допълнителна имунопрофилактика за новородени и хората са принудени да си набавят медикамента от чужбина, тъй като той не е наличен у нас. Голям проблем е невъзможността за достъп до медицински грижи и лечение на лицата в рискови групи, тъй като то е обвързано със здравните осигуровки.“ Това каза председателят на Сдружение ХепАктив Силвана Лесидренска по време на форума „Къде е България по пътя на изпълнение на глобалните цели за елиминиране на хепатит B и С?“, организиран от Българското дружество по гастроентерология, гастроинтестинална ендоскопия и абдоминална ехография, сдружение „ХепАктив“ и „Капитал“.

„При хепатит С големият проблем са постоянно променящите се изисквания на НЗОК за лечение, тъй като те се обвързват с икономически, а не с медицински причини. Сред останалите проблеми са задължителното неколкократно хоспитализиране, тежката административна процедура за получаване на лечение, доплащането на медицинските изследвания и липсата на достъп до лечение на лицата от рисковите групи“, допълни още Лесидренска.

По думите й ХИВ, хепатит В и хепатит С имат еднакъв начин на инфектиране, еднаква социална тежест, пациентите минават през едни и същи емоционални процеси и търпят голяма стигма, но подходът към тези заболявания е различен.

„При хепатит В и С здравните осигуровки са задължителни, за да се проведе лечение, докато при ХИВ – не са. Срокът за стартиране на лечение също е доста по-дълъг отколкото при ХИВ. Пациентите с ХИВ започват терапия след 1 до 4 седмици, при хепатит В срокът е по-дълъг от 6 месеца, а при хепатит С най-рано след 10 месеца от диагностицирането“, каза тя.

Лесидренска описа идеалния подход при лечение на пациентите с хепатит В и С. „Опростен алгоритъм на поведение при положителен резултат, предоставяне на достоверна информация на пациента, незабавно насочване към грижи и лечение след диагностициране, мултидисциплинарен подход, наличие на услуги за намаляване на вредите от употребата на наркотици и сътрудничество между държавните институции“, описа тя.

Тя цитира и данни на Световната хепатитен алианс, според които 25% от лишените от свобода са с хепатит В, а между 67 и 97% от лицата с настояща или предходна употреба на наркотици имат хепатит С. „Тези групи не трябва да изпадат от фокуса на държавата“, категорична беше  Силвана Лесидренска. Коментари по темата

Правила на форума за коментари
Nfn$


Всичко за коронавируса
Още новини
5 млн. лв. от средствата за болниците отиват за лекарства за диабет
24.06.2022 19:39:25 Ирина Пекарева

5 млн. лв. от средствата за болниците отиват за лекарства за диабет

5 млн. лв. от допълнителните средства за болниците отиват за лекарства за диабет. Това решиха деп ...

Как да получим помощно средство след 1 юли, ако сме с пожизнено ТЕЛК решение?
24.06.2022 17:48:10

Как да получим помощно средство след 1 юли, ако сме с пожизнено ТЕЛК решение?

Както беше съобщено, от 1 юли 2022 г. Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) ще извършва до ...
Актуална тема
Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...