!
Четвъртък, 30 Ноември 2023
01
окт
1
 

Десетки активности проведоха в Нощ на учените в МУ-Пловдив

Събота, 01 Октомври 2022 | 09:55:18
1

Десетки активности се проведоха в рамките на пет часа по време на Нощ на учените в Медицински университет-Пловдив, съобщиха от учебното заведение. В специално обособена работилница „Арт Ателие" всеки можеше да усети удоволствието от техни

Десетки активности се проведоха в рамките на пет часа по време на Нощ на учените в Медицински университет-Пловдив, съобщиха от учебното заведение.

В специално обособена работилница „Арт Ателие" всеки можеше да усети удоволствието от техниките „рисуване върху стъкло" и „рисуване с вълна" и да види как багрите придават на прозрачния стъклен предмет индивидуалност и емоция. Експериментаторите можеха да заменят четката на художника с нежните влакна от вълна.

Беше показана и изложба с демонстрации „Изкуство под стъкло", която се проведе в Музея на медицината. Експозиция на стъкленици с обучителни материали представи една малко позната част от патологията – от красивото до причудливото, през романтичното и казуистиката. Беше проведена и презентация с набор от микроскопски изображения – уникална възможност за „разходка" из различни видове хистологични препарати, с помощта на микроскопи, предоставени от Катедрата по обща и клинична патология.

Нетрадиционната лаборатория, озаглавена „Невидимият биохимичен състав на човешкото тяло в стъкло" посрещна ученици от 11 и 12 клас от Езикова гимназия „Пловдив" и техните учители по биология и химия. Гостите се включиха в проекта по покана на МУ-Пловдив и с подкрепата на ръководството на училището.

Студенти по медицина и фармация под менторството на асистентите от Катедрата по медицинска биохимия, демонстрираха лабораторни опити за доказване на отделни аминокиселини и витамини. Учениците имаха възможност да покажат своите умения в лабораторни условия.

Беше показана и изложба с творби на участниците в Агар Арт - конкурс за рисунка с микроорганизми върху стъклени петриеви панички с хранителни среди. За да създадат своите уникални рисунки, участниците предварително, в периода от 19 до 23 септември, твориха в Катедрата по медицинска микробиология и имунология „Проф. д-р Елисей Янев". Стъклената петриева паничка, изобретена от Юлиус Петри е незаменим съд в лабораторната практика. Тя се използва за култивиране на микроорганизми, причинители на инфекциозни заболявания и, както доказаха участниците в конкурса, за изкуство. Съдействие за реализиране изложбата оказа Ridacom – лидер в предоставянето на съвременни лабораторни решения.  След селекция трите най-добри рисунки получиха награди.

„Стъклото в денталната медицина и дентална фотография" е темата, която обедини демонстрацията „Дентална фотография" и лекцията с беседа „Стъклото в денталната медицина".

„Медицинска дъга от стъкло" е мотото на Медицински университет – Пловдив за участие в проекта „Европейска нощ на учените 2022 - SEARCH".

Тази година в Европейска нощ на учените участват 15 основни и 16 асоциирани партньори от цялата страна, които са подготвили специална програма от събития, която ще продължи няколко месеца. Активностите обхващат вълнуващи дейности в училища, конкурси, срещи с учени в изследователски институти и университети, събития на публични градски места, в музей, лаборатории и други образователни институции.

Кодовото име на иновативния проект, в който по едно и също време участваха над 300 града в Европа и по света, е SEARCH - Science + Environment + Art = Resilience. Инициативата за популяризиране на науката и нейните достижения се финансира от Програма "Хоризонт Европа" 2021 - 2027 на Европейския съюз.

Фокус на събитията от Нощта тази година беше темата за стъклото – най-универсалният материал в човешката история със съществена роля в обществото за технологичен, научен и икономически напредък, както и измененията на климата и свързаните спешни и важни избори, които човечеството трябва да направи. Акцентите са в контекста на обявената от ООН 2022 година за Международна година на стъклото и глобалните европейски програми и приоритети. Проектът за Европейска нощ на учените - SEARCH е амбициозно усилие, което цели да подпомогне популяризирането на науката, научната дейност и професията на учен сред широката аудитория, като акцентът е към подрастващите. SEARCH цели да насърчи повече млади българи да се ангажират с възможностите за кариера в областта на научните изследвания.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
zTQ*

Гост 02.10.2022 22:10:29

Похвална инициатива, която разпалва интереса към биология и химия, и мотивира учениците при избор за бъдеща медицинска професия. Любознателните ученици от ЕГ бяха впечатлени от интересната информация, експерименти и симулационни модели поднесени по атрактивен начин. Събитието е пример за добра практика за PR.


Всичко за коронавируса
Още новини
Обсъждат стимули за редовна профилактика (Допълнена)
30.11.2023 18:04:33 Надежда Ненова

Обсъждат стимули за редовна профилактика (Допълнена)

Целта ни е да наситим съществуващия календар от здравни събития, ако са необходими допълнителни т ...

Безплатни прегледи за кожни алергии в УМБАЛ „Александровска“
30.11.2023 17:20:43

Безплатни прегледи за кожни алергии в УМБАЛ „Александровска“

От 4 до 8 декември УМБАЛ „Александровска“ отново ще бъде партньор в ХV-та Национална ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...