Неделя, 16 Януари 2022
29
ноем
 

Мобилен рентген вече спасява животи в Клиниката по съдова хирургия на УМБАЛ Бургас

Понеделник, 29 Ноември 2021 | 15:02:26


Мобилна рентгенова система – т.нар. С-рамо, вече спасява животи в Клиниката по съдова хирургия на УМБАЛ Бургас, съобщиха от лечебното заведение. Тя е купена от болницата с помощта на Министерството на здравеопазването и дава нови възможности на с

Мобилна рентгенова система – т.нар. С-рамо, вече спасява животи в Клиниката по съдова хирургия на УМБАЛ Бургас, съобщиха от лечебното заведение. Тя е купена от болницата с помощта на Министерството на здравеопазването и дава нови възможности на съдовите хирурзи.

„Благодарение на рентгеновия контрол в реално време, те вече могат да правят операции „2 в 1". Тази иновативна техника е най-щадяща, защото в едно оперативно време и чрез един достъп може да се извърши едновременно операция на няколко съда и поставяне на стентове“, разясни ръководителят на Клиниката по съдова хирургия проф. д-р Валентин Василев.

„С-рамото е дълго чакана придобивка и издига нашата клиника на много високо ниво. Малко отделения по съдова хирургия в страната могат да се похвалят с такава хибридна операционна. Вече можем до голяма степен да избегнем отворените големи операции, което е много добра новина за пациентите със съдови проблеми", посочи той.

Голяма част от тези пациенти имат придружаващи заболявания, водещи до запушвания на съдовете – сърдечно-съдови заболявания, диабет. При някои прилагането на пълна упойка е противопоказано, а под контрола на мобилния рентген съдовите хирурзи могат да направят на практика всичко – чрез артериална пункция да се отстранят запушванията на съдовете, или да се поставят специални балонни катетри, които да ги разширят и така да възстановят кръвоснабдяването. На практика с едно влизане в операционната може да се работи по няколко съда, да се предотвратят тромбози, да се спасят важни органи.

Най-честите пациенти на отделението са диабетиците, посочва проф. Василев, чиято последна научна разработка е „„Периферна атеросклеротична болест при болните от захарен диабет". „Диабетът уврежда съдовете, води до гангрени, ампутации, а ранната намеса на съдовия хирург и новите възможности на Клиниката позволяват това да не се случи и краката да бъдат спасени. Вече има и пациенти, които получават тромбози и след прекаран Covid-19, затова консултацията със съдов хирург при тези пациенти, също е препоръчителна“, допълни специалистът.

Клиниката по съдова хирургия на УМБАЛ Бургас е най-голямата в региона. Операциите не са спирали заради пандемията, защото тук се работи най-вече по спешност. Пациентите не бива да се връщат, защото рискът от гангрени и ампутации е реален. Екипът на клиниката е млад и амбициозен, състои се основно от лекари под 40 години , които вече са започнали и академична кариера като асистенти в Медицинския факултет и Факултета по обществено здраве и здравни грижи към Университет „Проф. д-р Асен Златаров". „Оптимист съм за бъдещето и за развитието на най-голямата болница, вярвам, че тя ще бъде наситена с качествени кадри и ще бъде болницата, в която с гордост и огромно доверие всеки ще влиза и ще поверява живота си в нашите ръце", подчертава проф. Василев.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
HTt4


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Д-р Николай Спасов: Надеждата за живот никога не умира, въпреки страха от болестта
16.01.2022 10:38:50 Невена Попова

Д-р Николай Спасов: Надеждата за живот никога не умира, въпреки страха от болестта

Д-р Николай Спасов e завършил медицина в СУ "Св. Климент Охридски " през 2019 г. От април 202 ...

4389 са новодиагностицираните с COVID-19 (Обновена)
16.01.2022 08:25:05

4389 са новодиагностицираните с COVID-19 (Обновена)

4 389 са новодиагностицираните с COVID-19 лица у нас през последното денонощие, 2 343 от които са ...
Актуална тема
Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?
14.01.2021 17:20:00 Полина Тодорова

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?

Кризата, породена от COVID-19, създаде проблеми, чието решение вече близо година е истинско преди ...