Понеделник, 30 Януари 2023
06
дек
 

Започна първият курс за професионално обучение на парамедици в МУ Пловдив

Вторник, 06 Декември 2022 | 13:37:52


Ректорът на Медицински университет – Пловдив проф. д-р Мариана Мурджева даде официален старт на професионалното обучение за специалност „Парамедик“ на 3 декември, събота. Това съобщават от висшето учебно заведение. „Всич

Ректорът на Медицински университет – Пловдив проф. д-р Мариана Мурджева даде официален старт на професионалното обучение за специалност „Парамедик“ на 3 декември, събота. Това съобщават от висшето учебно заведение.

„Всички знаем в какво състояние е здравната ни система, знаем колко много предизвикателства и изпитания има пред нея. Затова съм убедена, че с обучението за парамедици Медицински университет – Пловдив не само подпомага здравеопазването, а и прави крачка напред в реформата в тази система. Искам да Ви поздравя с избора на тази значима в днешно време професия, която ще Ви направи наистина посветени на здравето на хората и на хуманността – какъвто  е девизът на нашия университет. Похвално е, че сте отделили време от собствените си ангажименти за точно този тип обучение, за да бъдете на първа линия в опазване на здравето на хората,“ каза в приветствието си към курсистите проф. Мурджева.

Пред бъдещите парамедици и официалните гости проф. Мурджева припомни, че МУ-Пловдив е университет, който стои много добре в различни национални класации на образованието в страната. Според последната класация за научноизследователски дейности в над 50 българските университета, Медицински университет – Пловдив е в челната петица по различни показатели. Съвсем наскоро бяха публикувани и резултатите от Рейтинговата система на висшите училища в България, в която за пета поредна година МУ-Пловдив печели първо място в професионално направление „Медицина“, а от тази година – и първо място в професионално направление „Обществено здраве“.

„Именно медицина и обществено здраве са двете направления, в които Вие активно ще работите само след една година. За Вас е чест да се обучавате тук, защото човешкият ресурс, с който Медицинският университет – Пловдив и университетските болници в Пловдив разполагат, е много значим,“ каза още проф. Мурджева.

Официални гости на събитието наред с ректора проф. Мурджева, бяха зам.-ректорът по научноизследователска дейност проф. д-р Благой Маринов, директорът на Медицинския колеж към МУ-Пловдив доц. Мария Божкова, зам.-деканът по научноизследователска дейност на Факултета по дентална медицина проф. д-р Георги Томов, народният представител от Смолян Михаил Камбарев и неговият сътрудник адв. Ивайло Турналиев. Присъстваха също преподаватели и методичните експерти от Центъра за професионално обучение, сред които началникът на Отделението по спешна медицина в УМБАЛ „Свети Георги“ – д-р Кирил Атлиев за професия „Парамедик“, и завеждащият звеното по „Вътрешни болести“ в същото отделението д-р Венцислав Филипов.

Посредством онлайн връзка в официалното откриване се включи и д-р Радосвета Митова-Уелс, програмен директор по спешна медицина на Тексаския университет в Ел Пасо, САЩ. Д-р Уелс ще бъде част от преподавателския екип на специалността „Парамедик“ в Центъра за професионално обучение на МУ-Пловдив. Тя сподели, че от години мечтае да се върне в България и да предаде поне част от опита, който е придобила. „Всички работещи в Катедрата по спешна медицина и президента на Тексаския университет имат готовност да съдействат на новото професионално обучение за парамедици“, каза д-р Уелс. Чрез нейното преподаване курсистите буквално ще се докоснат до съвременните световни тенденции в обучението по спешна медицина, обясни проф. Мурджева. Д-р Радосвета Уелс ще води практически занятия с курсистите от ЦПО в иновативния  и уникален за страната Медицинския симулационен тренировъчен център на МУ-Пловдив.

Адв. Ивайло Турналиев, сътрудник на депутата от Смолян Михаил Камбарев, приветства старта на обучение и припомни, че област Смолян е христоматиен пример за необходимостта от парамедици. В рамките на официалното откриване бяха обсъдени възможностите за организиране на курс за жители на Смолян в ЦПО на МУ-Пловдив, които след това веднага да намерят професионална реализация там.

Тържественият старт на обучението за парамедици се състоя в Центъра за професионално обучение на МУ-Пловдив, където ще се проведат голяма част от занятията на бъдещите парамедици – всички 450 часа теория и част от общо 510 часа практика със симулатори. Голям брой практически занимания ще бъдат организирани в Медицинския симулационен тренировъчен център на МУ-Пловдив. Курсистите също така ще се обучават и в най-голямата университетска болница – УМБАЛ „Свети Георги“. Там ще имат възможност да се срещнат с обучители, които са лекари със специалност „Спешна медицина“, „Хирургия“, „Кардиология“, разказа директорът на Центъра за професионално обучение доц. д-р Весела Стефанова.

В Центъра за професионално обучение на МУ-Пловдив ще се обучават  парамедици с трета степен на професионална квалификация за оказване на първа помощ. Те ще могат да работят в центровете за спешна медицинска помощ, в структури с основна дейност за оказване на спешна/първа помощ, както и в служби за спешно реагиране като част от спасителни екипи. Свидетелство за професионална квалификация, което ще получат в края на обучението си, е валидно в България и страните от ЕС, обясни доц. Стефанова.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
ap*K


Всичко за коронавируса
Още новини
Директорът на УМБАЛ
30.01.2023 10:09:22

Директорът на УМБАЛ "Св. Иван Рилски" д-р Дечев е подал молба за напускане

Директорът на столичната болница "Св. Иван Рилски" - д-р Дечо Дечев, е подал молба за напускане, ...

Гърция очаква пик на коронавируса през февруари
30.01.2023 09:31:03

Гърция очаква пик на коронавируса през февруари

Коронавирусът ще показва нарастваща тенденция към разпространение до средата на февруари, според ...
Актуална тема
Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...