Понеделник, 26 Септември 2022
28
ян
2
 

Първият нуждаещ се от белодробна трансплантация пациент може да замине още през март

Пътят на пациента преди ТЕЛК трябва да бъде много внимателно контролиран, смята зам.-министърът

Понеделник, 28 Януари 2019 | 11:29:22
2

„Това, което може да направим, е да намалим обхвата на нарушенията, които сме констатирали със съдействието на прокуратурата и МВР. Подготвяме промени в нормативната уредба, които са свързани със задълбочаване и засилване контрола при издаване на

„Това, което може да направим, е да намалим обхвата на нарушенията, които сме констатирали със съдействието на прокуратурата и МВР. Подготвяме промени в нормативната уредба, които са свързани със задълбочаване и засилване контрола при издаване на медицински документи за явяване пред ТЕЛК комисия. Пътят на пациента преди освидетелстването трябва да бъде много внимателно контролиран и наблюдаван. В тази посока следваме и съветите на редица организации, неправителствени и пациентски, на базата на техния опит.“ Това каза зам.-министърът на здравеопазването Жени Начева пред БНТ по повод констатираните от прокуратурата нарушения в издаването на медицински експертизи.

По думите й без участието на лекарски комисии здрав човек не може да бъде изкаран болен. „Въпросът е да не допускаме случаи, при които се издават медицински документи за хора, които нямат основание да ги получат. Това трябва да елиминираме. Аз искрено се надявам, че практиките не са толкова много и с последните действия те ще бъдат изолирани случаи“, каза Начева.

Тя допълни, че в момента в системата на ТЕЛК информация съществува единствено и само за медицинските документи, с които лицето се е явило пред комисията, които могат да бъдат издадени от последното лечебно заведение, в което лицето е било. „Сега искаме цялата налична документация за лицето от явяването му при общопрактикуващ лекар да бъде въведена в системата, както и етапите на проследяване на състоянието му след явяване пред ТЕЛК комисия. По този начин ще знаем цялото здравно досие на пациента и ще е наистина ясно и безспорен факт от какво той боледува и как се лекува и наблюдава“, каза Жени Начева.

Тя беше категорична, че това може да се случи, когато заработи Националната здравноинформационна система. „Надявам се, че до края на годината би трябвало да имаме основни разработки от модулите, по които сме обявили поръчки“, уточни зам.-министърът.

Жени Начева коментира и споразумението с болницата във Виена за обучението на български екипи и извършването на белодробни трансплантации на български пациенти. По думите й първият български пациент може да замине още март месец. „Това, което трябва да направим, е медицински екип да определи един или двама пациенти, които са най-спешно нуждаещи се и съответно подходящи за трансплантация на бял дроб, които съответно да заминат за Виена“, каза тя.

Месец май пък стартирал първият едномесечен курс на обучение, след което предстои шестмесечно обучение на екипите. Болница „Лозенец“ и останалите болници, където има изграден добър експертен потенциал, ще бъдат използвани за проследяване на пациенти след трансплантационния период.

Жени Начева припомни, че трансплантациите и тяхното бъдеще зависят от няколко ключови елемента. „Първото е донорството и програмата за донорството, а другото е екипната работа и пълната отдаденост на този процес. Ние имаме мотивацията, и нееднократно г-н Ананиев е оповестявал, че ще направим и двете неща. Разчитаме на доверието на пациентските организации в този процес. Досега сме получавали подкрепа от тяхна страна. Ние наистина работим добре с тях, тъй като те са по-опитни от администрацията за стъпките, които трябва да бъдат направени“, каза тя.

Зам.-министър Начева коментира и ситуацията с напускащите заради агресия срещу тях медици от Спешния център в Горна Оряховица. „Ще бъдат предприети действия новите линейки да бъдат оборудвани със съответните паник-бутони“, каза тя.

„Ние трябва да осигурим сигурност и спокойствие за работата на лекарските екипи и на пациентите, които се лекуват във филиалите и центровете за спешна медицинска помощ“, каза още Жени Начева.

За целта било взето решение, след разговор с министъра на образованието и министъра на здравеопазването, да се възобнови висшето образование в сферата на парамедиците. „Тази специалност отново ще бъде възстановена и първите парамедици ще се обучават още от следващата учебна година. Имаме тригодишен прогнозен график за броя на парамедиците, които да започнат да се обучават. Ще се даде преходен период на настоящите парамедици, които са преминали курсове за обучение, за придобиване право да работят самостоятелно в линейки“, уточни Жени Начева.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
WL98

Гост 28.01.2019 14:38:59

Тази самонадеяна женица ще нанесе такива поражения на здравната система, че няколко правителствени мандата след това няма да стигнат, за да се ликвидират последиците. Объркани са и понятията и няма никаква представа за същността на процесите, които се опитва да "реформира".

Гост 28.01.2019 14:26:26

На бас, че Начева няма да ТЕЛК-те на електората на доаня и бай онзи.


Всичко за коронавируса
Още новини
Прекаралите COVID - с 50% по-висок риск от исхемичен инсулт и 80% по-висок риск от гърчове
26.09.2022 14:21:37

Прекаралите COVID - с 50% по-висок риск от исхемичен инсулт и 80% по-висок риск от гърчове

Прекаралите COVID имат 77% по-висок риск от развитие на проблеми с паметта, а така също 50% по-го ...

Кръводарителска кампания ще се проведе в Paradise Center
26.09.2022 13:30:59

Кръводарителска кампания ще се проведе в Paradise Center

На 28 септември, сряда, от 11:00 до 14:00 ч. Paradise Center съвместно с Национален център по тра ...
Актуална тема
Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...