Вторник, 26 Октомври 2021
24
юни
14
 

Антоана Гочева: Редица проблеми пред специализациите на бъдещите лекари чакат своето решение

Четвъртък, 24 Юни 2021 | 17:11:19 Полина Тодорова
14

Пред специализациите на бъдещите лекари има редица проблеми. Това мнение изрази пред Zdrave.net Антоана Гочева, председател на Асоциацията на студентите-медици в София. Потърсихме я във връзка с обявените по-рано днес 

Пред специализациите на бъдещите лекари има редица проблеми. Това мнение изрази пред Zdrave.net Антоана Гочева, председател на Асоциацията на студентите-медици в София. Потърсихме я във връзка с обявените по-рано днес намерения на Министерството на здравеопазването за промени в тази насока.

Едно от обявените същностни изменения е специализантите, обучавани на места, финансирани от държавата, да не са задължени да работят на определено място след завършване на обучението си. Според Гочева това е един от големите проблеми, свързани със специализацията на бъдещите лекари. „Това изискване трябва да отпадне, защото по този начин младите лекари не са свободни да работят където искат и те са ограничени“, коментира тя. От друга страна, допълни Гочева, при липса на трудов договор понякога лечебните заведения не предоставят възможност за продължаване на работата на младия лекар, защото са длъжни да му предоставят по-високо заплащане. „Така че трябва да се намери някакъв баланс между лечебното заведение и новозавършилия лекар със специалност“, изтъкна тя. Повечето болници, дори ако местата в тях не са осигурени от държавата, също подписват трудов договор с бъдещия лекар за период от между 5 и 10 години, допълни Гочева.

Тя посочи, че местата, които се заплащат от държавата, са на практика само 25  процента от специализациите за бъдещите лекари. „За да си намериш специализация, се налага или да си доброволствал в лечебното заведение, или да си изчакал дълъг период“, обясни Гочева.

Като друг основен проблем тя определи ниското заплащане за специализантите. „Ние започваме на 750 лв. заплата, което за един млад човек не е достатъчно. Тази заплата важи за цяла България, обясни тя. Според нея решение е възнаграждението да расте пропорционално с трупания опит от медика. „Първата година специализантът се обучава активно, след тази една година той обаче става незаменима част от работата“, каза тя, като допълни, че има специализации, за които студентът заплаща със собствени средства, за да се обучава.

Другият основен проблем е, че няма места, каза още тя. От една страна няма достатъчно лекари, а от друга – липсват достатъчно места за специализация, особено в големите болници в градовете, в които има медицински университети, допълни Гочева. Особено трудно е намирането на възможност за специализацията в области като офталмологията и дерматологията, каза тя. От другата страна са патологията и инфекциозните болести – там има недостиг на специалисти и можеш да започнеш по-лесно специализация, но интересът е слаб. Позитивна новина в тази връзка е скорошното проучване на МУ-София, според което в сравнение с предишни години има повече желаещи да специализират инфекциозни болести, добави Гочева.

Според нея е нужно да има повече възможности за развитие пред младите лекари у нас, свързани например с участие в международни форуми и конгреси. Тя е на мнение обаче, че това трябва да е насочено и към останалите специалисти в системата като медицинските сестри и други. Средата, в която работят българските лекари, и особено кадровия дефицит сред медицинските сестри, чиято работа е пряко свързана с тази на медиците, също е причина според нея за желанието медиците ни да се развиват навън.

Запитана за идеята за стимули за младите лекари в малките населени места от типа на предоставяне на жилище и други, тя посочи, че това е дългогодишен подход, прилаган на Запад. По думите й обаче той не трябва да се налага изведнъж у нас, а подобни мерки да се обсъдят внимателно с представителите на студентите по медицина.

Има нужда от промяна, има нужда от млади, свежи умове, с които да я реализираме и заедно да се борим за по-добро бъдеще, заяви в заключение Гочева.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
xKqw

Шкембе войвода ДС Иван 30.06.2021 09:25:49

Дали ще слугувате ангария на пазвантина на проклетия правешки ЦЪРВУЛ, съдружника на Маджо и Пашата, или на димитровградския зелен чорап и другарката от Крушовица - значима разлика НЯМА!

В края на фалшивия ни ПСЕВДОпреход 30.06.2021 09:22:36

ЗАМИНАВАЙТЕ В ЕВРОПА, КАНАДА, САЩ или АВСТРАЛИЯ, уважаеми млади колеги! Не се лъжете по каканиженето на мръсните, проклети, кагебистки СИКаджийски МУТРИ, както и от "опозицията" им от другия КЛАН на проклетата, престъпна партия БКП! Разбрахте ми какво ви казвам, нали? Ако искате да живеете нормален Живот, да имате нормално Семейство и да са осигурени Децата Ви! Тук такова нещо няма да има за Вас, или само за Лакеите на проклетата кагебистка ВЛАСТ!!!

6666 25.06.2021 22:40:05

Ако си си платил обучението си от начало до край, след като завършиш отивай където си искаш! Но след, като си бил на "държавна поръчка", без такси, със стипендия, общежитие и са те пробутвали с тройка, за да не закрият универсистета, бъди доблестен и поработи малко за този, който е мизерствал, за да може държавата да отдели средства за твоето обучение! В много от коментарите прозират простащина и необяснима ненавист към род и Родина!

Шкембе войвода ДС Иван 30.06.2021 09:52:21

Ебете си м****а бе, долни кадесарски копои! След като любимите ви на ДС футбалери и курвите им могат да заминават на Запад и да ритат топка, какво се месите на лекарите? FUCK YOU!

Моля? 25.06.2021 09:03:27

И какво е инвестирала държавата в нас като студенти? Бойко преди години каза, че медицината като специалност не е приоритет и, че няма специални стипендии. Сега останаха само тези за успех и както знаете, не пада под 5,90. Това прави трудно класирането за нея, защото една 5ца ти коства стипендията. Оплакват се, че няма кадри, но местата за специализация са по 1-2 на година за големите болници. В провинцията не те взимат па работа след специализация, защото не могат да ти плащат като за обучен лекар. Ако искате младите лекари да останат и да ви лекуват, покажете го. Не ни хокайте, че отиваме в чужбина за пари. Нормално е да искаме пропорционално заплащане на годините, вложени в обучение и труд.

БЛС-Въоръжено Крило 25.06.2021 09:42:33

Скъпи колеги изобщо не обръщайте внимание ,че някой ще ви обвинява ,че отивате в чужбина 'за пари.' Ватниците няма какво друго да ви кажат освен да просъскат злобно, защото губят комунистическото подгъ зуване .Тези пролетарски отрепки винаги пишат по форумите ,че 1. заминават способните ,а тук остават некадърните. Когато им пише някой работещ тук . А когато им пише някой заминал пак пишат :'Тези заминаващите са печалбари' ,а тукмостаават тези ,които работят за пациентите. Така, че за пролетарските скапаняци лекарят винаги има с какво да го мразят. Заминавайте в чужбина и не се интересувайте от тъпаците ,които сами си затриха здравеопазването с комунистическата си алчност да ползват неща ,които не са заслужили ,нито дали някакъв принос за да ги имат. Здравеопазване само с ползване без финансиране се нарича Семашковизъм и е най-долното поведение ,което може да има една държава особено ако се смята и за част от ЕС. Тук никога няма да имате уважение от пролетарската измет. Тя ще ви гледа злобно от балконите ако сте си купили по-свестен автомобил и ще се кланя на мутрата с джип ,който им заема паркомястото набутвайки се пред тях. Те винаги ще се възхищават на сричащите ритнитопковци със заплати на месец , колкото 4 хирургични отделения за половин година и никога няма да ви оценят труда дори да сте ги спасили. Незаплащайки никъде те никога няма да ви уважават труда ,зашото смятат,че щом правителството не ви плаща значи образованието ви не струва и сте боклуци слуги на пролетариата. Всичко това ви го казвам от преживяния опит 30 години в комунистическата нереформирана по никакъв начин 'здравна' система. Хиляди други лекари ше ви кажат същото ,ако не сте го усетили досега лично. Някои не можем веднага да се махнем защото трябва да оставим майки и бащи на произвола в тукашната кочина и скапано държавно управление без средства . Вие по-вероятно нямате за момента такива задачи. Отивайте в чужбина, специаизирайте тамя нама проблемис със специализациите . стартирате с 5200 евро нан месец без специалност (сигурна информация от близки) ,измъкнете и близките си при вас,. Ще имате уважението на западното цивилизовано общество и към професията ви и към вас. Перспективите са ви блестящи с най-високо ценената и морално и материално професия в истинския цивилизован свят. А тук тъпаците нека мрат без здравно обслужване. Защото го заслужават ,както сме цитирали и друг път тук една реклама. Липсата на европейски реформи тук ще се плаща буквално с живота на простия електорат избираш комунета . Успех на всички млади лекари и не се колебайте . Това струва скъпо след това и ще ви е яд всеки път когато отивате на работа ,че сте принудени да работите без пари за едни хора с комунистически манталитет

Д-р Юлиян Киров MD 25.06.2021 01:41:55

Този който иска да живее в нормално общество,да бъде уважаван,да съхрани здравето си и да живее нормално на стари години, нека замине!Останеш ли тук,накрая ще загубиш всичко и ще се превърнеш в инвалид.Нека не се забравя, колко лекари починаха на работните места,поради невъзможен график на работа.Какви са тези 24 часови дежурства?!Тук се превръщаш в роб за жълти стотинки. Моля,всеки уважаващ себе си би направил нещо по въпроса за заминаване от България.Не може да продължава повече така !

Гост 24.06.2021 19:08:37

Заминавайте за Европа,млади колеги. Не си струва да си губите младините като нас и да подгъзувате за жълти стотинки на комуняги,мутри,цигани и пр. измет. И за благодарност да ви крещят "Убийци."

ПОЗИЦИЯ 24.06.2021 23:03:49

"Заминавайте за Европа,млади колеги...." Нека заминават, но след като бедните ни държава и общество са инвестирали в обучението и специализацията им, редно е задължително да поработят в България 5-10 години! Правото на свободно движение на хората е хитроумна политика, с която богатите държави изсмукват всичко умно и читаво от "колониите си", към която категория е и Булгаристан! За всичко необразовано и маргинализирано се предявяват непреодолими изисквания, които закотвят маргиналите в колониите, които затъват в простотия, бедност, престъпност, безперспективност....

Шкембе войвода ДС Иван 30.06.2021 09:49:46

до ПОЗИЦИЯ - Ебете си м****а бе, долни кадесарски копои! След като любимите ви на ДС футбалери и курвите им могат да заминават на Запад и да ритат топка, какво се месите на лекарите? FUCK YOU!

Гост 25.06.2021 10:05:35

'Боигатите' държави просто ценят квалификацията и отговорностите на една професия и са КОРЕКТНИ. А вие простаците смятате ,че може и да не плащате на лекаря ,защото правешкия цървул ТодАр още дрънчи в кухите ви тикви. Ето защо ще ви вземат всички лекари на вас тъпаците. Пък после се оплаквайте. Евтино платеното винаги струва скъпо след това. Тепърва яко ще плащате на лекари .......в чужбина. Да ЖИВЕЕ ГАЛФИНИАДАТА

ПАЦИЕНТ 24.06.2021 23:15:47

Нахално и неблагодарно е да зплюеш Родината и близките си, които в бедност и лишения са те отгледали и образовали, и с придобитите умения, знания, способности да се поставиш в услуга на високомерните европейци, които винаги ще те презират!

Гост 25.06.2021 10:01:38

Комунягите сте големи родолюбци ама само за вашия интерес. Чудно защо тогава не сте родолюбиви и към родните си лекари и смятате ,че са ви длъжни и слуги . Двойни стандарти по 'родолюбие' а ? Добрият лекар за вас е този ,който не иска заплащане без да ви интересува как той си храни децата и как плаща навсякъде всичко по пазарни цени стоките и услугите , които вие му предоставяте. Какво родолюбие бе ватници лицемерни? Как вие го демонстрирате към сънародниците си а ? Никак.

Млад лекар 25.06.2021 00:25:52

Те и тук ме презират. Там поне ми плащат, а и има детска градина за децата ми


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Д-р Маджаров: Няма да позволим повече някой да се гаври с лекарите
25.10.2021 18:06:05 Надежда Ненова

Д-р Маджаров: Няма да позволим повече някой да се гаври с лекарите

Председателят на БЛС д-р Иван Маджаров пред Zdrave.net Д-р Маджаров ...

БЛС: Парите на НЗОК не са собственост на Надзорния съвет или на управителя на Касата, за да бъдат разпределяни еднолично и под натиск
25.10.2021 17:39:35

БЛС: Парите на НЗОК не са собственост на Надзорния съвет или на управителя на Касата, за да бъдат разпределяни еднолично и под натиск

От Българския лекарски съюз (БЛС) настояват незабавно да им бъдат предоставени разчети за разпред ...
Актуална тема
Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?
14.01.2021 17:20:00 Полина Тодорова

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?

Кризата, породена от COVID-19, създаде проблеми, чието решение вече близо година е истинско преди ...