Петък, 28 Януари 2022
21
май
 

Забрана на спонсорството от тютюневи компании поискаха СЗО, министерства и граждани

Вторник, 21 Май 2019 | 14:21:04


Световната здравна организация, Министерство на здравеопазването и гражданската Коалиция за живот без тютюнев дим съорганизираха стратегическа работна среща, на която беше предложено създаването на междуведомствена работна група по въпроси, с

Световната здравна организация, Министерство на здравеопазването и гражданската Коалиция за живот без тютюнев дим съорганизираха стратегическа работна среща, на която беше предложено създаването на междуведомствена работна група по въпроси, свързани с контрола на тютюна в подкрепа на общественото здраве. 

Рамкова конвенция за контрол на тютюна (РККТ) нарежда пълна забрана на спонсорството от страна на тютюневи компании сред ефективните мерки за намаляване разпространението на тютюнопушенето. Като страна по Конвенцията, България се е ангажирала да приложи тази мярка в подкрепа на общественото здраве, посочи д-р Скендер Сила, представител за България на СЗО.

Министерството на образованието и науката не приема нито спонсорство, нито реклама от тютюневи компании, заяви Деница Сачева, зам.-министър на образованието и науката. “Политиката ни е на твърда превенция на тютюнопушенето”, категорична беше Сачева. Министерството ще си сътрудничи по превенцията на тютюнопушенето, както с отговорните институции, така и с неправителствения сектор, увери тя.

Според представено на срещата изследване, България не следва насоките на РККТ, а отговорните институции си “прехвърлят топката” за изпълнението им, заяви д-р Маша Гавраилова, председател на сдружение “България без дим”.

Понятието за “спонсорство на тютюн” не е ясно дефинирано в националното законодателство, което създава предпоставки за недоразумения. В международното право то се отнася до ограничаване на спонсорство от тютюневи компании, твърдят авторите. Неясна е връзката му със законодателната рамка около корпоративната социална отговорност, съгласиха се участниците.

“Малцина знаят какво е спонсорство от тютюневи компании и защо се препоръчва ограничаването му, а още по-малко от тях имат желание или възможност да предприемат нещо”, заяви д-р Павел Антонов, Управляващ редактор и експерт на фондация “БлуЛинк”. 

Участниците в срещата се запознаха с различни примери на необезпокоявано спонсорство от тютюневи компании за благотворителни и неправителствени организации, въпреки че насоките към чл. 13 от РККТ изрично изключват “социално отговорни” тютюневи бизнес практики с принос към други организации. Публичното представяне на такава информация трябва да е забранено, освен за целите на корпоративни отчети или необходимата бизнес администрация, тъй като ефектът отново може да бъде промотиране на тютюневи продукти или употребата им, припомни д-р Михаил Околийски от офиса на СЗО в България.

На практика в България спонсорството все още е разрешено, освен за радио и телевизионни предавания или събития и дейности, които имат трансгранично въздействие. Няма ограничения за спонсорство на събития. По този начин България не следва препоръките и духа на РККТ за ограничаване на спонсорството, предупреди д-р Гергана Гешанова, председател на Коалицията за живот без тютюнев дим.

Според СЗО, за да демонстрира, че напълно забранява всички форми на спонсорство, всяка страна трябва да е въвела забрани на всяка форма на подпомагане (финансова или друга) на каквото и да е събитие, дейност или човек; на публичността на финансиране или друго спонсорство от страна на тютюневата индустрия на събития, дейности или личности; на дейности в рамките на корпоративна социална отговорност (КСО); за публично разгласяване на дейности по КСО от страна на тютюневи компании/тютюневата индустрия; за други участници, различни от тютюневите компании/тютюневата индустрия, да разгласяват публично дейности от КСО на тютюневи компании.

Участниците обсъдиха възможни последващи стъпки за подобряване на законодателството, регламентиране на точните отговорности на МЗ и останалите институции, повишаване на гражданско разбиране въз основа на задълбочена анализ на проблемите, причинявани от спонсорство от тютюневи компании.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
$HyJ


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Д-р Момчил Русев от Пловдив се нуждае от сложна мозъчна операция
28.01.2022 12:16:11

Д-р Момчил Русев от Пловдив се нуждае от сложна мозъчна операция

Д-р Момчил Русев има нужда от сложна мозъчна операция и болничен престой общо на стойност 60  ...

Икономист: Увеличение на цените на клиничните пътеки е решение за високите сметки за ток
28.01.2022 11:34:46

Икономист: Увеличение на цените на клиничните пътеки е решение за високите сметки за ток

„За много болници клиничните пътеки са основният източник на приходи. Последният път, когат ...
Актуална тема
Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?
14.01.2021 17:20:00 Полина Тодорова

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?

Кризата, породена от COVID-19, създаде проблеми, чието решение вече близо година е истинско преди ...