Сряда, 30 Ноември 2022
26
септ
 

Семинар по невронаука се проведе в МУ-Пловдив

Понеделник, 26 Септември 2022 | 17:11:06


В Научноизследователския институт към МУ-Пловдив се проведе работен семинар по проект Development of Institutional Partnership across Europe in the Field of Translational Neuroscience – DIP Neuroscience, финансиран по Национална програма „Е

В Научноизследователския институт към МУ-Пловдив се проведе работен семинар по проект Development of Institutional Partnership across Europe in the Field of Translational Neuroscience – DIP Neuroscience, финансиран по Национална програма „Европейски научни мрежи“ чрез Споразумение № Д01-284/06.10.2020. Стойността на финансирането за 2022 г. по този проект е 782 280 лв., информират от висшето учебно заведение.

В срещата участваха представители на всички партньори по проекта. МУ-Пловдив, като водещ партньор и домакин на срещата, беше представен от акад. проф. д-р Дроздстой Стоянов, доц. д-р Севдалина Кандиларова, д-р Анна Тодева-Раднева, д-р Росица Паунова и д-р Кристина Стоянова. Dr Letizia Squarcina и Dr Eleonora Maggioniучастваха от името на University of Milan (Italy), Prof. Claus Lamm и Dr Ronald Sladky от University of Vienna (Austria), Dr. Ferah Kherif и проф. Богдан Драгански от Canton of Vaud University Hospital (Switzerland) и Dr Alexandra Korda беше представител на изследователската група от University of Lubeck (Germany), ръководена от Prof. Stefan Borgwardt.

През първия ден беше представен обзор на планираните публикации и доклад за пилотните сканирания на проби в партньорските центрове. Всеки представител на партньорите направи обзор на своя изследователски план, беше направено отчитане на напредъка на текущите проекти.

За втория ден бяха предвидени четири практически обучения и презентации, в които взеха участие и студенти на МУ-Пловдив.

За постигане на научните цели на проекта и трансфера на знания до момента бяха проведени няколко обучения, индивидуални мобилности и експертни посещения. Разработени бяха съвместни проучвания и публикации за споделяне на резултатите от сътрудничеството. Младите изследователи бяха включени активно в проектните предложения и проучванията, така че общият изследователски профил на младите учени в Пловдив стана по-конкурентоспособен и адекватен на все по-високите научни стандарти.

Очакваното въздействие от този проект е постигане на напреднало ниво на трансфер на знания в областта на транслационната невронаука и е в съответствие със стратегическите цели на Третата програма на ЕК за здравеопазване 2014-2020 г., както и с приоритетите на тематичната област „Индустрия за здравеопазване и биотехнологии" от Националната стратегия за интелигентна специализация 2014-2020 г. и Националната стратегия за развитие на научните изследвания в Република България 2017 - 2030 г. Резултатите от проекта са вградени в Стратегическата и иновационна програма на МУ-Пловдив по Плана за възстановяване и устойчивост на ЕК и в Националната стратегия за психично здраве 2030 година.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
SZWB


Всичко за коронавируса
Още новини
299 ХИВ-позитивни регистрирани у нас от началото на годината
30.11.2022 17:32:15

299 ХИВ-позитивни регистрирани у нас от началото на годината

За поредна година международната общност отбелязва 1 декември – Световен ден за борба срещу ...

Дерматолози: Всички кожни заболявания се влошиха по време на пандемията
30.11.2022 17:20:57 Невена Попова

Дерматолози: Всички кожни заболявания се влошиха по време на пандемията

Двама от всеки трима медици развиха COVID екзема на ръцете поради пандемията и това е свързано с ...
Актуална тема
Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...