Четвъртък, 30 Юни 2022
23
май
 

Испания и Португалия водят по брой случаи на маймунска шарка в Европа

Във Великобритания вече прилагат ваксина срещу едра шарка като предпазна мярка при рискови контингенти, в това число и медици

Понеделник, 23 Май 2022 | 09:30:17


Във Великобритания се откриват повече случаи на маймунска шарка на дневна база и очакванията са, че процесът ще ескалира, предаде The Guardian, позовавайки се на източници от Агенцията за здравна сигурност на Обединеното кралство (UKHSA). По обобщени д

Във Великобритания се откриват повече случаи на маймунска шарка на дневна база и очакванията са, че процесът ще ескалира, предаде The Guardian, позовавайки се на източници от Агенцията за здравна сигурност на Обединеното кралство (UKHSA). По обобщени данни досега инфекцията се е разпространила най-малко в 14 страни в света, заразените са поне 180.

В Европа най-много случаи има в Испания и Португалия. Все повече държави съобщават за нови случаи, в неделя бяха потвърдени първите в две големи европейски столици – Виена и Осло. Германските здравни власти съобщиха, че след първия случай, регистриран в Мюнхен, има и два случая в Берлин, а Нидерландия обяви нарастващ брой доказани пациенти.

Обединеното кралство бе първата страна, която съобщи за случай на инфекцията на 7 май, по-късно – на 14 май, потвърди за още два. Първият диагностициран пациент е мъж, завърнал с в Лондон от Нигерия, при който заболяването бе потвърдено три дни след пристигането от африканската страна, в която има голям брой случаи от 2017 г. насам.

Според д-р Сюзън Хопкинс, главен медицински съветник в UKHSA, актуализираният брой на потвърдените случаи ще бъде публикуван в понеделник, когато ще стане ясно колко са новите случаи през уикенда, след като до края на работния ден в петък броят на засегнатите от маймунска шарка нарасна до 20.

Експертите очакват заразените да се увеличат значително през следващите седмици, тъй като повече хора се проследяват, а други се подлагат на тестване. Служителите на общественото здравеопазване все още работят за идентифициране на източника на огнището, тъй като много от пациентите нямат известни връзки с други случаи.

„Откриваме все повече случаи всеки ден и бих искала да благодаря на всички хора, които идват по собствено желание да се тестват в клиники за сексуално здраве, при личните си лекари или отдела за спешна помощ“, коментира д-р Сюзън Хопкинс пред BBC.

До началото на май тази година в Обединеното кралство са били открити само седем случая през 2018 г., 2019 г. и 2021 г. и всичките са били свързани с пътуване до Нигерия.

„Предаването на общността е до голяма степен съсредоточено в градските райони и го виждаме предимно при лица, които се самоопределят като хомо- или бисексуални, или други мъже, които правят секс с мъже“, каза още д-р Хопкинс. По думите й, това вероятно е така заради честите близки контакти, които тези хора имат.

„Бихме препоръчали на всеки, който редовно променя сексуалните си партньори или има близък контакт с хора, които не познава, да потърси медицинска консултация и тестване, ако развие обрив“, добави тя. Според нея болестта може да се разпространи от човек на човек и чрез друг близък контакт, като пръски от слюнка при говорене. Язви и мехури често се появяват около устата и гениталиите, като вирусът може да се предаде и чрез ползване на замърсени материали като спално бельо, кърпи и съдове за готвене, допълни експертът.

За да се помогне за ограничаване на разпространението на вируса, британските здравни власти вече прилагат ваксина срещу едра шарка IMVANEX, посочи още д-р Хопкинс.

„Използваме я при лица, за които смятаме, че са изложени на висок риск, в това число и медицински работници. Прилагаме я рано, в рамките на 4 или 5 дни след развитието на симптомите“, каза тя.

Очаква се в близките дни СЗО да излезе с препоръки за поведение при инфекцията.  Коментари по темата

Правила на форума за коментари
H9X3


Всичко за коронавируса
Още новини
Мускулно-скелетните увреждания – на второ място по икономически загуби за обществото
30.06.2022 15:44:21

Мускулно-скелетните увреждания – на второ място по икономически загуби за обществото

Мускулно-скелетните увреждания се нареждат на второ място по размер на икономически загуби за общ ...

Мобилното приложение „Дари кръв“ спасява животи
30.06.2022 14:55:12

Мобилното приложение „Дари кръв“ спасява животи

Системата „Дари кръв“ с мобилното приложение за доброволни кръводарители и нуждаещи с ...
Актуална тема
Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...