Понеделник, 06 Декември 2021
21
ноем
7
 

Д-р Иван Маджаров:

Борбата с преразхода в болниците не може да минава през лимитирането на леглата

Всяка многопрофилна болница трябва да има спешно отделение, категоричен е председателят на БЛС

Четвъртък, 21 Ноември 2019 | 11:02:09
7

Трудно е да коментирам отстраняването на директорите на трите болници, свързани със смъртта на тригодишното дете, защото разбира се, че трябва да има безпристрастно разследване, върху което не могат да влияят ръководители на лечебно заведение, от друга

Трудно е да коментирам отстраняването на директорите на трите болници, свързани със смъртта на тригодишното дете, защото разбира се, че трябва да има безпристрастно разследване, върху което не могат да влияят ръководители на лечебно заведение, от друга страна – надали и в трите болници конкретна вина за случая имат директорите на болниците. Това каза председателя на БЛС д-р Иван Маджаров пред Нова телевизия вчера по повод отстраняването от министъра на здравеопазването Кирил Ананиев на директорите на УСБАЛДБ „Проф. д-р Иван Митев“, УБ „Лозенец“ и УМБАЛСМ „Пирогов“ докато трае разследването на причините за смъртта на детето.

По отношение на организацията и причините, поради които детето е било водено в три болници, той подчерта, че здравеопазването се състои от четири основни фактора: структура, управление на тази структура и морално-етични взаимоотношения между участниците – пациенти-лекари и между лекарите. „Когато дълги години се опитваме да решим проблемите на финансирането със заповеди и с мерки, които ограничават медицинската целесъобразност, резултатът е такъв. Ще дам пример с леглата. В НРД е записано, че не можеш да отчетеш софтуерно и изобщо за заплащане пациент, който надвишава броя на леглата в твоето отделение. Това беше въведено миналата година. В момента ситуацията е такава, че ако в болницата имаме регистрирани предварително 10 броя легла в педиатрично отделение и ти дойде единайсетото дете не можеш да го приемеш. И това е системна грешка, която кара колегите да не мислят за медицинската целесъобразност, а да мислят за съвсем друго в дадена спешна критична ситуация. Ето защо, ние настояваме тази година, тази мярка да отпадне“, каза д-р Маджаров. По думите му в повечето случаи лекарят носи отговорността върху себе си и приема пациента, но болницата задлъжнява.

„Трябва да е ясно, че борбата с преразхода не може да минава през легла. Когато в момента функционират лимити или бюджети на лечебните заведения, както искате ги наричайте, останалата част на ограниченията, ограниченията през легла на отделение е ненужна и вредна изобщо за функционирането на лечебните заведения. Нещо повече крайно време е да си кажем, че не може многопрофилна болница за активно лечение да няма спешно отделение, а да разполага само със спешен кабинет“, каза д-р Маджаров.

Той обаче беше категоричен, че най-важно е да бъде въведена единната информационна система, тъй като тя е от национално значение. „Тогава няма да се налага да се прилагат такива мерки – екстензивни, както ограничения в брой легла, на които можеш да приемаш, ограничения в бюджетите, ограничения за брой лекари, които да работят, чиято е цел е да се спестят пари. Единната информационна система ще ни даде възможност в реално време да виждаме пациента в болница ли е, в болнични ли… Тя трябва да е свързана с НАП, с НОИ, с РЗИ, с министерство, с Каса, с всички служби, с граничните служби, ако трябва“, каза д-р Иван Маджаров.

Председателят на БЛС уточни, че системните проблеми са довели до това, че болниците, за да съществуват, постоянно се стремят да приемат колкото е възможно повече и повече пациенти. „Това нещо не можем да го преодолеем с бюджета за една година, но тенденцията трябва да бъде нататък, във всяка следваща година цените на пътеките трябва да са водещите, а обемът – броят преминали пациенти няма как да очакваме че ще е повече. Населението на България не се увеличава“, допълни д-р Маджаров.Още по темата

Коментари по темата

Правила на форума за коментари
4vj*

Гост 22.11.2019 09:24:03

Д-р Маджаров, грижи се за дъсловието и не плямпай неща които не разбираш. Няма толкова богата държава в която всяка МБАЛ да има спешно. Ами ако в един квартал има три болници? По комунизма в София само 4 болници имаха спешни отделения. Спешността е приоритет на държавата и тя трябва да покрива разходите за спешните отделения без значение собствеността на болницата.

в 21.11.2019 19:57:37

Бившият доректор на РЗОК = Пловдив не може и не е председател на БЛС , председател на УС на БЛС е, но не е началник на лекарите!

Да да 21.11.2019 12:44:07

Охо, Маджерито пак тука бе :) явно е любимец на сайта :) този месец му се нагледахме. Как защитава интересите на съсловието г-н председателя? И какво ще каже по въпроса, че за всичко лекарят е виновен? А достойно заплащане на труда на лекаря кога ?

Хммм 21.11.2019 12:29:49

Другарю Маджаров, че с това изискване за спешни отделения ще изгорят една камара частни перачници на ГЕРБ+ДПС. Кой ще го допусне това?

Гост 22.11.2019 09:06:53

На теб не ти ли прави впечатление , че досега скандал с издънка, с пациент в частна болница не е станал . То не бяха жени със сепсис, които в Пирогов ги пращаха на Вендинг автоматите да пият айрян да си вдигнат кръвното, то не бяха починали пак в Пирогов, а те се водят, че лежат в Св Иван Рилски. Или пък не беше дете, починало , защото го върнали в УМБАЛ Плевен, или пък операция и поставена пластина на гръбнака, която не се вижда на скенера.. и т.н , още да продължавам ли колега? А колкото до спешното отделение това е най-голямата глупост и на говорителя на Мишо Тиков толкова му разбира главата. Не им знам СПО-тата ама като го гледам в избата в Пълмед , такова нещо ако го няма оня мустакатият в МЗ , посмъртно няма нормален човек да го приеме. Всяка болница е длъжна съгласно ЗЛЗ да осигурява 24- часова спешност в отделенията от разрешението за дейност. Тоест въпросното детско отделение си е спешно такова.Тази уникална глупост със СПО-тата, да ги махне от ЦСМП и да ги наслага по болниците е дело на оня изкукуригал комунист Гайдарски и е поредното недомислие в здравеопазването

Гост 21.11.2019 11:28:15

А, бе глупости! Цялата организация на системата е сбъркана. И регулацията и финансирането. Председателят не казва, защо и докога ще търпи подобно отношение на властимащите към лекарското съсловие. Не казва и дума за евентуални действия в посока защита на лекарите. Недопустимо е обществото така да се гаври с лечителите си!

Гост 21.11.2019 11:21:48

БЛС иска ограничаване на хоспитализациите ! Не е ли време да се отметнете ? И да спрете с тия увеличения на КП за сметка на намаляване на оборота .


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Турция: Здравни синдикати организират стачки заради ниски заплати и лоши условия на труд
06.12.2021 17:10:13

Турция: Здравни синдикати организират стачки заради ниски заплати и лоши условия на труд

Два турски синдиката, представляващи повече от 250 000 работници, заявиха, че ще предприемат стач ...

Уебинар за COVID ваксините организира НСОПЛБ
06.12.2021 16:45:43

Уебинар за COVID ваксините организира НСОПЛБ

Неочакваната поява и въздействие на новия вирус SARS-CoV-2 и предизвиканата от него болест &ndash ...
Актуална тема
Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?
14.01.2021 17:20:00 Полина Тодорова

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?

Кризата, породена от COVID-19, създаде проблеми, чието решение вече близо година е истинско преди ...