Вторник, 27 Септември 2022
22
авг
11
 

Проф. Асен Балтов:

Случаят с д-р Иванова е показен за работата на "Пирогов"

Сряда, 22 Август 2018 | 12:15:19 Надежда Ненова
11

12 литра кръв са прелени на 35-годишната д-р Ирена Иванова, която падна от 7-ия етаж на жилищен блок в София на 20 юли. Това съобщи националният консултант по Спешна медицина проф. Стоян Миланов на пресконференция днес. „Д-р Иванова е 33-ти ден в

12 литра кръв са прелени на 35-годишната д-р Ирена Иванова, която падна от 7-ия етаж на жилищен блок в София на 20 юли. Това съобщи националният консултант по Спешна медицина проф. Стоян Миланов на пресконференция днес. „Д-р Иванова е 33-ти ден в Клиниката по интензивно лечение на „Пирогов“, като отбелязваме трайна тенденция в подобряване на състоянието и жизнените й показатели. Може да се каже, че тя вече се нуждае от интензивни грижи, а не от интензивно лечение“, каза проф. Миланов.

Той уточни, че за този период са извършени 12 оперативни интервенции, за които са й прелети 12 л кръв, над 3500 мл прясно замразена кръвна плазма и 1000 мл тромбоцитен концентрат. „Кръводарителските акции много помогнаха, а за нас са изключително важни. За нея не са ни отказвани кръвни продукти, но понякога в други случаи се е налагало да чакаме, заради което сме отлагали интервенции“, допълни проф. Миланов.

Припомняме, че кръводарителски кампании за д-р Иванова първо организираха от Алекснадровска болница, а след това и от „Пирогов“.

„Д-р Иванова вече е контактна и адекватна. В момента е в реанимация, за да бъдем по-спокойни ние и за да бъде по-добре обезболена. Искам да благодаря на колегите, които са свършили прекрасно своята работа. Това, което е най-важно, е, че тук се използва един нов подход при лечението на такива тежки травми, който позволява ние постепенно да възстановим функциите и живота на пациента във вида, в който всеки би искал да изглежда, когато напуска една болница. Това не е единственият такъв случай – това е показен случай за работата на „Н. И. Пирогов“ и неговите екипи, които се отзовават винаги и правят всички по силите си“, каза изпълнителният директор на „Пирогов“ проф. Асен Балтов.

„По отношение на ортопедичната травма - д-р Ирена Иванова беше с политравма, което е засягане на редица органи и системи. От ортопедична гледна точка най-тежката фрактура е на тазовия пръстен, на двете бедрени кости, на двете ходила, на двете капачки и на раменната кост. Това, което ние правим тук е, че използваме една сравнително нова концепция за контрол на ортопедичната травма, която е сравнима с центрове в Европа, САЩ и Канада. Чрез тази концепция се прави минималното, за да се стабилизира състоянието на пациента, ако е с много тежка травма", обясни проф. Диян Енчев, началник на травматологичния комплескс в „Пирогов“.

"След това вече правим големите оперативни интервенции, които в крайна сметка дават качеството на живот. Нашата ортопедия и травматология в областта на спешната травма е флагман на България“, допълни той. „Тазовият пръстен първоначално е опериран със специфична C-клампа, което отнема 5 минути. Всички останали фрактури са фиксирани с външни фиксатори, което общо като интервенция отнема 35 минути“, разказа още той.

Проф. Балтов обобщи, че очаква възстановяването на лекарката в близките месеци, като целта на екипите в „Пирогов“ е инвалидизацията на д-р Иванова да бъде сведена до нула.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
@U5x

лили 29.08.2018 22:46:33

За пациентите правя това, което ми повеляват правилата за добра практика. За колегите винаги добавям и много от добротата си . Хайде сега по кой закон ще ме осъдите?

Теменужка 23.08.2018 06:24:55

Хиляди благодарности на докторите от Пирогов!На д-р Иванова пожелавам бързо оздравяване и повече акъл в главата! Дали ако беше обикновен човек , щяха толкова грижи да се положат?

Потърпевш 22.08.2018 23:15:25

Каква е гаранцията, че утре д-р Иванова няма пак да скочи или да бъде хвърлена от още по-висок етаж? И кой ще възмезди чудовищните разходи и усилия на обществото по лечение след такова безотговорно отношение към собственото здраве - по признание на гаджето и били се напили, а може и с наркотици да са се насмъркали!

Гост 22.08.2018 23:33:40

Колежка е и ще направим невъзможното. Такива като теб ги оставяме да ги помилва Господ.

Ами.... 23.08.2018 19:53:56

Сигурно, щом някой не ви е колега,го оставяте да си мре!Какъв цинизъм!Невъзможното сте длъжни да правите за всеки един пациент!Не да ги делите на колеги и всички останали!

Ало,госта! 24.08.2018 19:03:07

Да, ти, който не си бил длъжен да ни лекуваш!А защо си станал лекар,да срамиш тази благородна професия??Не,мерси! Няма нужда от такива като теб!С подобно мислене и манталитет-далеч едва ли ще стигнеш!

Е,не! 24.08.2018 12:01:36

До долния умник: А чакате и си просите пари от нас,дето не сте ни били длъжни с нищо!?!?Ние пък защо сме длъжни да ви даваме под масата? Абсолютно отвратително и долно изказване!Лекари!!!!!Срам!!!!!! Селски търгаши,нищо повече!

Гост 24.08.2018 10:29:08

За всеки плювач и неблагодарник ли? Никога. Не сме ви длъжни с нищо.За колегата-винаги.

Потърпевш 23.08.2018 01:16:25

До нареклия се "Гост"! Не казвам, че не трябва да се направи и невъзможното! И не само защото ти е колежка, но и за всеки пострадал! Но КОМУНИСТИЧЕСКИЯТ солидарен модел на здравеопазването ни е порочен, защото насажда безотговорност! Българинът дава луди пари за да увреди здравето си - за алкохол, цигари, наркотици, нездравословен начин на живот и т.н. Не плаща здравни осигуровки, и като закъса заради своята безотговорност, без да му пука, обременява обществото с огромни разходи за своето лечение! На това трябва да се сложи край! Само така парите на НЗОК ще стигат за съвестно внасящите здравни осигуровки, а тарикатите без осигуровки или виновно увредили си здравето да си заплащат по европейски цени оказаните медицински услуги, които сега за сметка на хуления, бит, обиждан и мизерстващ български лекар. "Гост", който навярно си мизерстващ лекар, в САЩ лекарят е уважаван и всред най-богатите в обществото, но не при нашия Семашковски модел на здравеопазването!!!!

Shimon 22.08.2018 13:36:54

Подвижници на благочестието сте, скъпи пироговци и щастие е за мен и семейството ми, че там работят мои най-близки хора!!! Бъдете изобилно и вечно благословени!!!

М СЕСТРА 24.08.2018 15:51:23

КАКВО ЗНАЧИ НЕ СМЕ ВИ ДЛЪЖНИ С НИЩО.......НАЛИ УЧИТЕ МЕДИЦИНА ПО ЖЕЛАНИЕ ЗА ДА СПАСЯВАТЕ ХОРАТА ПО ПРИНЦИП НЕ САМО КОЛЕГИТЕ СИ? ИЛИ СЕ ПОВРЕЖДАТЕ ДОКАТО УЧИТЕ ПОВЕЧЕТО ДОКОЛКОТО ЗНАМ ВИ ЗАВЛАДЯВА ГРАНДОМАНИЯТА И СТАВАТЕ СБЪРКАНИ......СИРАКОВ ОТ ВМА И ЦОНЧЕВ ОТ ТОКУДА СА ЕДНИ ОТ ВАС ВИСОКОПАРНИ И НАДУТИ ПУЯЦИ ! УВРЕДЕНИ СА САМИТЕ ТЕ А НИЕ ЧАКАМЕ ОТ ТЯХ ЛЕЧЕНИЕ БОЖЕ ОПАЗИ1


Всичко за коронавируса
Още новини
Д-р Меджидиев: Министър съм не само на лекарите, но и на пациентите
27.09.2022 17:16:02 Надежда Ненова

Д-р Меджидиев: Министър съм не само на лекарите, но и на пациентите

Д-р Асен Меджидиев е роден през 1968 г. Завършва медицина към Висшия медицински институт в Со ...

Д-р Клуге: Пандемията причини нови 53 млн. случая на депресия и 76 млн. случая на тревожност
27.09.2022 16:50:07

Д-р Клуге: Пандемията причини нови 53 млн. случая на депресия и 76 млн. случая на тревожност

„COVID пандемията не само увеличи психическия стрес и употребата на наркотици, но също така ...
Актуална тема
Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...