Петък, 07 Октомври 2022
01
март
10
 

Румяна Арнаудова: Престъплението в болницата във Враца води до реална опасност за живота и здравето на пациента

Четвъртък, 01 Март 2018 | 12:37:10
10

„Тук е налице не просто осъществено престъпление за длъжностно присвояване. Тук според нас е налице реална опасност за живота и здравето на хората, доколкото изискването медицинските стандарти да бъдат покрити е с оглед най-вече здравето и животъ

„Тук е налице не просто осъществено престъпление за длъжностно присвояване. Тук според нас е налице реална опасност за живота и здравето на хората, доколкото изискването медицинските стандарти да бъдат покрити е с оглед най-вече здравето и животът на българските пациенти. Така че това престъпление в действителност се отличава със завишена обществена опасност”. Това заяви говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова пред БНТ във връзка с повдигнатите обвинения на бившия и настоящия изпълнителен директор на болницата във Враца, както и на завеждащия Отделението по съдова хирургия в лечебното заведение.

Припомняме, вчера врачанската прокуратура повдигна обвинения на тримата за длъжностно присвояване, като обвинението е за това, че те са подправили документи, с които да се удостовери, че лекар със специалност съдова хирургия, който в действителност не е стъпвал в района, всъщност работи в болницата.

„Доказателствата, които сме събрали, са, че единствено настоящият началник на Отделението по съдова хирургия е осъществявал оперативните намеси”, подчерта Арнаудова.

„Проверяват се всички медицински досиета, разпитваме пациентите, чиито имена виждаме в документите, дали действително са били подлагани на оперативни интервенции. Не е приключил процесът по събиране на доказателства, така че е напълно възможно да стигнем и до други обвинения или поне разширяване на обвиненията”            , уточни тя.

Говорителят на главния прокурор припомни и за други обвинения, повдигнати на длъжностни лица от лечебното заведение след проверка в болницата. „В рамките на проверката се установи, че в болницата във Враца съществува т модел на „болница в болницата”. През октомври миналата година прокурор от ВКП образува досъдебно производство за длъжностни престъпления в тази болница. Това разследване беше възложено на спецзвено „Антикорупция” и колегите повдигнаха три обвинения: за безстопанственост, проявена от един изпълнителен директор на болницата, който е обвиняем и по настоящото разследване, на друг бивш изпълнителен директор е повдигнато обвинение за сключване на неизгодна сделка и миналия месец повдигнахме обвинение на бивш зам.-министър на здравеопазването, който в нарушение на закона беше издал разрешение за осъществяване на медицинска дейност на частната клиника”, припомни Арнаудова и отбеляза: „Това са различни престъпни схеми, за съжаление в една болница, и всичко това доведе на практика до фалита на лечебното заведение”.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
kv@8

Гост 17.03.2018 06:53:03

Е сега у Враца няма да имат съдов Хирург .Честито на населението.

ЛЕКАР ОТ НИЗИНИТЕ 03.03.2018 09:41:14

Румяна Арнаудова:"......изискването медицинските стандарти да бъдат покрити е с оглед най-вече здравето и животът на българските пациенти....." ГЛУПОСТИ НА ТЪРКАЛЕТА! Изискванията на медицинските стандарти обслужват изключително частните болници в големите градове и целят да удушат конкуренцията в по-малките населени места! Нагледен пример - сега ще бъде удушена и закрита съдовата хирургия във Враца, и от цяла северозападна България,всички нуждаещи се от тази помощ, ще я получават от частните болници в София, но познайте срещу колко разкарване и пари... Арнаудова и "цацаратурата", леейки крокодилски сълзи за пациентите всъщност обслужват частен интерес!!! ИЗПЪЛНИТЕЛНИТЕ ДИРЕКТОРИ НА БОЛНИЦАТА НЕ СА ЗА ОБВИНЕНИЕ, А ЗА ПООЩРЕНИЕ !!! МНОГО МОРАЛНО Е, ЧЕ СА СЪХРАНИЛИ ОТДЕЛЕНИЕТО И СА ОСИГУРИЛИ НА СЪГРАЖДАНИТЕ СИ ТОЗИ ВИД МЕДИЦИНСКА ПОМОЩ ! Освен това са осигурили работа на свързани звена - консултиращи кардиолози, анестезиолози , мед. сестри, санитари, лаборатории, пара клинични отделения и по този начин са вкарали в болницата много много повече пари, от тези дадени за фиктивното присъствие, което давайки живот на отделението също не е неморално с оглед казаното до тук. ВИНАТА ВСЪЩНОСТ Е В МЕДИЦИНСКИТЕ СТАНДАРТИ, КОИТО ДО ЕДИН ПАДНАХА В СЪДА, КОЕТО ОНЕВИНЯВА НАБЕДЕНИТЕ ЗА ПРЕСТЪПНИЦИ ИЗПЪЛНИТЕЛНИ ДИРЕКТОРИ. ИМА МНОГО ЗАКОННИ НЕЩА, КОИТО СА НЕМОРАЛНИ/МЕД. СТАНДАРТИ/ И МНОГО НЕЩА КОИТО СА МОРАЛНИ, НО УЖ "НЕЗАКОННИ". Прокуратурата да остави най-после докторите на мира и да се залови с КТБ, ЧЕЗ.....! Там обаче не смее да гъкне!!!

Потърпевш 03.03.2018 10:04:26

Още примери за не покриване на абсурдните, вече отменени от съда медицински стандарти: Закрито АГ отделение в Свищов - разкарване за консултативна и родилна помощ в Бяла!? Закрито Детско отделение в Смолян - педиатрична помощ в Мадан !? НИМА НЕ Е ОПАСНОСТ ЗА ЗДРАВЕТО И ЖИВОТА НА ПАЦИЕНТИТЕ ФАКТЪТ, ЧЕ ВМЕСТО СЪС СПЕЦИАЛИСТИ НОВИТЕ СТАНДАРТИ СЕ ПОКРИВАТ СЪС СПЕЦИАЛИЗАНТИ, СТАЖАНТИ, СТУДЕНТИ, ПАРА МЕДИЦИ...? НЕ СА ЛИ ОПАСНИ ЗА ЗДРАВЕТО АПТЕКАРИТЕ ПРЕВЪРНАЛИ АПТЕКИТЕ В АМБУЛАТОРИИ, ВРАЧКИТЕ, ГЛЕДАЧКИТЕ, БАЯЧКИТЕ, ЕКСТРА СЕНСИТЕ, ЗА ЧИИТО ХОНОРАРИ ДОКТОРИТЕ НЕ МОГАТ ДОРИ ДА МЕЧТАЯТ И КОГА ПРОКУРАТУРАТА ЩЕ СЕ ЗАЕМЕ С ТЯХ?

Гост 02.03.2018 09:23:40

Въпрос: колко пъти е проверявана болницата от комп. институции през периода. Защо са проспали тази подробност РЗОК Враца и ИАМО. Защо си плащам данъците за абсолютно безполезни контролни институции

Арнолд 01.03.2018 21:20:09

И двата рамкови договори са незаконосъобразни, което влече тяхната нищожност. Подписани са от подуправителката. Подуправителя на НЗОК се назначава от управителя. Камен Плочев е в болничен, не я е назначил - докато е в болничен няма право да подписва какъвто и да е документ. Тя не е назначена съобразно законодателството на Република България. Из медиите се носи слух, че е назначена от Надзорния съвет, който няма това правомощие. Всеки документ подписан от Пенкова е нищожен. Дори и увеличението на заплатите на служителите в НЗОК и РЗОК от вчера.

Гост 01.03.2018 15:55:41

Директорите прикриват злоупотребите. Трябва директно в прокуратурата и медиите да се подава сигнала !

Гост 01.03.2018 13:42:32

Никаква заплаха не е имало за пациенти по простата и елементарна причина, че в случая е налице ОТЧИТАНЕ НА ДЕЙНОСТ, КОЯТО НЕ Е ИЗВЪРШЕНА. Щетите за НЗОК едва ли са на стойност 30-ина хиляди. В разглежданите години са може би над милион. Но корумпираният директор на РЗОК-Враца мълчи като бит мачор.

някой 01.03.2018 13:14:05

Днес във Враца утре и на други места, до края на годината навсякъде. Крайно време е белодрешковата организация ка бъде проверена и да се наложат съответните разпоредби и да настъпи малко по добра здравна системе в която и другата страна да даде това което трябва а не само да РИВЪТ "КОЙ ЩЕ МИ ДАДЕ ПАРИИИИ" също като онази персона от клиповете на "Господари на ефира"

Гост 01.03.2018 15:24:44

Ами няма да "ривът",а ще си ги вземат парите от теб. Да видим като си на зор как ще "ривеш" ти.

Гост 01.03.2018 13:28:04

Точно това ще се получи с тези мерки. Само си вземи пуканки и гледай. И гледай да си здрав/а


Всичко за коронавируса
Още новини
Д-р Станева: Удовлетворени сме, че все повече родители ни търсят за съвет и помощ
06.10.2022 17:22:39 Невена Попова

Д-р Станева: Удовлетворени сме, че все повече родители ни търсят за съвет и помощ

„Все повече родители водят децата си на профилактичен преглед без да имат някакви симптоми ...

САЩ: Вече има обвинени за злоупотреби със средства по COVID програми
06.10.2022 16:59:25

САЩ: Вече има обвинени за злоупотреби със средства по COVID програми

Петима настоящи и бивши служители на Службата за вътрешни приходи (IRS) на САЩ са обвинени в изма ...
Актуална тема
Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...