Сряда, 17 Август 2022
18
май
4
 

Аркади Шарков: Всяка година разходите при лекарствата растат с между 15% и 20%

Петък, 18 Май 2018 | 12:16:19
4

България е първа в Европа по разходи за медикаменти като процент в здравния бюджет, а липсата на реформи в лекарствената политика е главен проблем в здравеопазването. Това заяви здравният икономист Аркади Шарков пред БНР. „Има проблем с б

България е първа в Европа по разходи за медикаменти като процент в здравния бюджет, а липсата на реформи в лекарствената политика е главен проблем в здравеопазването. Това заяви здравният икономист Аркади Шарков пред БНР.

„Има проблем с болничната помощ. Частично тя е недофинансирана, липсва и остойностяване на лекарския труд, затова е и голямото доплащане от пациентите. Другият проблем в здравеопазването обаче са лекарствата. В лекарствата няма реформа и онзи ден бе потвърдено отново, че там ще има дупка в бюджета в края на годината. Всяка година между 15% и 20% растат разходите там. Едва миналата година се видя това, когато бюджетът за медикаменти стана 1 милиард“, заяви Шарков.

По думите му, за да може да се види разликата в лекарствата с аналог и тези без, е редно бюджетът за здравеопазване да се раздели на две. „Така ще стане ясно дали нашата здравна система плаща за медикаменти за социално значими групи като сърдечносъдови заболявания или предпочита да плаща за по-бутикови групи за сметка на многото хора, които страдат от тези болести“, каза Шарков.

Според здравния икономист финансовата дисциплина в здравеопазването е една от най-хлабавите, тъй като от една страна това е емоционален сектор, а от друга - защото има прецеденти, че протестите решават финансови проблеми, натрупани от години. „Реформата така обаче не се случва. Проблемът е в навързания кръг. От една страна, Министерството на здравеопазването е принципал на тези болници, т.е. следва да ги контролира - както то, така и Медицински одит, така и РЗОК – всичките данни отиват там… Оказва се, че има роднински връзки на местно ниво в тези кръгове – и политически, и административни кръгове, които малко или много потулват дадени проблеми, които с времето се задълбочават“, обясни Шарков.

По думите му другият сериозен проблем е в липсата на публични данни. „Ако има публични данни какво се случва в системата, тогава ние, като икономисти и анализатори, можем да кажем „Ето тук светва червена лампа“, каза Шарков и допълни: „Въпросът сега е дали единният финансов механизъм, който сега ще влезе в болниците, ще задържи дълговете в определени граници.“Коментари по темата

Правила на форума за коментари
U$uH

ти да видиш 18.05.2018 15:37:34

То, щото, другите системи изобилстват от публични данни, та икономисти и анализатори се надпреварват да цъкат светофара? А и каква полза от всякакви червени фенери в тоз шуробаджанашки публичен... политадминистративен кръг.

Компетентен 18.05.2018 14:41:37

Пишман - експерт ! Процентът на лекарствата е най-висок у нас , защото болничната помощ се финансира по нереално ниски цени на КП . От друга страна - цените на лекарствата са почти еднакви по света и второ - корумпираните пациентски организации и национални консултанти вкарват континуитетно в реимбурсните списъци нови и нови и все по-скъпи лайна , които фарма - концерните бълват ! Диабетиците в България имат достъп до по-модерни инсулбини от тези в Германия !

БЛС-Въоръжено Крило 18.05.2018 13:57:49

'липсва и остойностяване на лекарския труд, затова е и голямото доплащане от пациентите'. Тук грешиш чичовото ,защото при реално остойностяване на лекарския труд ще се види ,че ПАЦИЕНТЪТ ЩЕ ТРЯБВА ДА ДОПЛАЩА МНОГО ПОВЕЧЕ. То затова и болшевишките лекета от ГЕРБ и БСП не го правят с десетилетия това остойностяване. Не им изнася да лъсне истината. И що за глупости да ми плямпаш за 'бутикови болести' ? Ти каква бутикова болест искаш да имаш да поръчаме Съдбата да ти достави....? За пореден път се изявяваш като анализатора от трета маса в хоремага на село ДолноУйно...

Консенсус за нова лекарствена политика, рационална прогенерична политика 18.05.2018 12:28:23

http://forummedicus.com/archives/all-publications/6567


Всичко за коронавируса
Още новини
Министър Меджидиев: Започваме работа по новите национални рамкови договори
16.08.2022 18:27:21

Министър Меджидиев: Започваме работа по новите национални рамкови договори

„Тази година трябва да бъдат подписани новите национални рамкови договори за медицински и з ...

Откриха обновеното детско отделение на МБАЛ-Силистра
16.08.2022 17:17:14

Откриха обновеното детско отделение на МБАЛ-Силистра

Откриха напълно обновеното детско отделение на МБАЛ-Силистра, съобщи БТА. Ремонтните дейности са ...
Актуална тема
Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...