Понеделник, 26 Септември 2022
02
юни
3
 

Касата откри редица нарушения в МБАЛ Лозенец

Фондът съди лечебното заведение за над 135 000 лв.

Сряда, 02 Юни 2021 | 14:36:25
3

Приключи проверката на МБАЛ „Лозенец“ от страна на НЗОК, която е констатирала, че болницата е получила суми без правно основание общо за 38 истории на заболяванията. Констатирани са нарушения в изпълнение на изискванията на диагностично-леч

Приключи проверката на МБАЛ „Лозенец“ от страна на НЗОК, която е констатирала, че болницата е получила суми без правно основание общо за 38 истории на заболяванията. Констатирани са нарушения в изпълнение на изискванията на диагностично-лечебния алгоритъм на пътеката при обслужването на пациентите.

Проверени са общо 336 истории на заболяванията (ИЗ), съответно – октомври 2020 - 61, ноември 2020 – 75 и декември 2020 – 220 по клинична пътека Интервенционално лечение и свързани с него диагностични катетеризации при сърдечно-съдови заболявания при лица над 18 години.

От НЗОК съобщават, че болницата е направила собствена проверка за ноември месец и е отчела, че трябва да върне 238  667 лв. на СЗОК за общо 65 бр. истории на заболяванията (ИЗ), които са отчетени от лечебното заведение и заплатени от СЗОК/НЗОК. Причината е, че били допуснати технически пропуски от страна на служител на болницата в отчета за месец ноември 2020 г.

В хода на проверката Здравната каса е провела анкети със здравноосигурени лица. Петте анкетирани лица са положили подпис на анкетна карта, в която декларират, че не са били хоспитализирани по КП Интервенционално лечение в МБАЛ „Лозенец“ през 2020 г. Отчетените и заплатени ИЗ попадат в хипотезата на отчетена, но неизвършена дейност.

В медицинската документация от истории на заболяването на лицата, които декларират, че не са били хоспитализирани по тази клинична пътека в МБАЛ „Лозенец“ през 2020 г., фигурират документи с положен подпис от съответния пациент. Установяването на верността на съдържанието на представените документи и автентичността на положените „за пациент“ подписи е извън законоустановените контролни правомощия на НЗОК. В тази връзка представените от същите лица писмени анкети, с цел изясняване на казуса, както и документацията от извършената проверка, са изпратени с писмо към Прокуратурата, информират още от НЗОК.

Според изискванията на НРД за МД 2020-2022 г. между болницата и СЗОК/НЗОК следва да бъдат предприети действия за частично прекратяване на индивидуалния договор по тази клинична пътека.

Издаден е и протокол от извършената проверка и Протокол за неоснователно получени суми, които са връчени лично на упълномощено да представлява лечебното заведение лице. Впоследствие в СЗОК от МБАЛ „Лозенец“ са постъпили писмено възражение срещу Протокол за неоснователно получени суми и писмено становище по констатациите от Протокол за извършената проверка. Становището, както и предложението за частично прекратяване на договора с лечебното заведение, са изпратени до Арбитражната комисия по медицински дейности към СЗОК за решаване на спора. Комисията приема за основателно становището на лечебното заведение в частта му, касаеща отчетената неизвършена дейност, затова от управителя на НЗОК е издадена заповед за налагане на санкция „Финансова неустойка“ в общ размер от 9500 лв., която касае констатирани нарушения. Поради решението на Арбитражната комисия не е пристъпено към частичното прекратяване на индивидуалния договор на МБАЛ „Лозенец“ по клинична пътека Интервенционално лечение и свързани с него диагностични катетеризации при сърдечно-съдови заболявания при лица над 18 години.

Писменото възражение срещу Протокол за неоснователно получени суми обаче е отхвърлено от управителя на НЗОК. Издадена е покана за възстановяване на 135 856. 60 лв. Поканата е обжалвана от лечебното заведение и е образувано административно производство по в  Административен съд, насрочено за разглеждане в открито съдебно заседание на 13 октомври 2021 г

След постъпили нови сигнали от граждани на 9 април е образувана нова проверка в МБАЛ  „Лозенец“ по съдържанието на сигналите. В деловодството на болницата е входирано писмо, с което е поискано да бъде предоставена необходимата медицинска документация. Проверяващият екип е информиран от директора на лечебното заведение, че изисканата документация е предоставена на Софийска районна прокуратура без да е предоставен документ /писмо, приемно-предавателен протокол/, удостоверяващ предаването им. От СРП е потвърдено, че медицинската документация е иззета от лечебното заведение във връзка с работата по предварителна проверка.

Към настоящия момент в хода на повторната проверка са констатирани нарушения и получени суми без правно основание, които ще бъдат отразени в Протокол от проверката и Протокол за неоснователно получени суми след приключването й.

За резултатите от извършените проверки е уведомено Министерството на здравеопазването, като са предоставени в цялост материалите от вече извършената проверка, съобщават още от Касата.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
uqef

Уточнение 03.06.2021 21:26:48

В случай, че се установи отчетена, но НЕ ИЗВЪРШЕНА дейност, каквато категорично е установена, както се оказва, а и дори от болницата не го отричат, то законът постановява, дори и за един случай да става въпрос, да се прекрати частично договора на лечебното заведение за този вид дейност. Това е много ясно разписано в рамковия договор. Арбитражната комисия няма как да реши друго! Просто факти казвам, нищо лично. Изводите всеки може да си ги направи.

Запознат 03.06.2021 01:46:23

Петко Салчев по поръчка на Тихомир Каменов - Чайката и комарджията , атакува Болница Лозенец , Ачибадем Сити Клиник и 3 градска болница за да спрат договорите им за Съдова хирургия и Кардиохирургия на Лозенец , лъчелечение на Ачибадем Сити Клиник и инвазивна кардиология на 3 градска за да може МЗ и НЗОК да разреши дейност на болницата на комарджийска та фирма Мозък и Черва в София !!! Това е истината и това ще излезне на яве!!! Скоро ще има въпроси как Сърце Мозък и черва на комарджията Тихомир Каменов открива болници по време на мораториум за разкриване на болници ??? Ибрикчията Тони Веков който се хвали че е купил Президента и Почетния председател командва Петко Салчев и МЗ !!! Очаквайте разкрития !!!

Гост 02.06.2021 23:07:46

Добре, че задуха вятърът на промяната, иначе НЗОК нямаше изоообщо да си мръдне и пръста. Браво на Миролюба Бенатова, че разрина кочината и наруши рахата на касиерчетата.


Всичко за коронавируса
Още новини
Протестът на РЗИ: Ниски заплати и липса на желаещи да работят в инспекциите
26.09.2022 15:48:49

Протестът на РЗИ: Ниски заплати и липса на желаещи да работят в инспекциите

Протести пред сградите на РЗИ в страната събраха десетки служители на инспекциите, предаде БТА. ...

Д-р Меджидиев: Имаме предостатъчно добри лекари, просто не ги уважаваме достатъчно
26.09.2022 15:16:43 Надежда Ненова

Д-р Меджидиев: Имаме предостатъчно добри лекари, просто не ги уважаваме достатъчно

Лекарите са богатството на тази страна. Без нас, лекарите, тази държава няма да изглежда по същия ...
Актуална тема
Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...