Понеделник, 30 Януари 2023
06
дек
3
 

НСОПЛБ със забележки към предстоящата за обнародване наредба за НЗИС

Вторник, 06 Декември 2022 | 12:48:22
3

„Остарялата нормативна база отговаря на изискванията за работа с документи на хартиен носител и не създава условия за работа с електронни документи. Това несъответствие не е напълно преодоляно и в  редвидената за скорошно публикуване Наредба

„Остарялата нормативна база отговаря на изискванията за работа с документи на хартиен носител и не създава условия за работа с електронни документи. Това несъответствие не е напълно преодоляно и в  редвидената за скорошно публикуване Наредба за функционирането на Националната здравноинформационна система, примерно в частта за електронна идентификация на пациентите, за която се предвижда да се осъществява чрез архаични методи: подпис с химикал върху хартия или трудоемки варианти – например с таблети и хартиени декларации“.

Това изтъкват в свое становище от Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България (НСОПЛБ) във връзка с предстоящото обнародване на наредбата за функционирането на НЗИС. Становището е изпратено до президента, здравните власти, компетентните органи на е-управлението и БЛС. Според сдружението анализът на последните текстове в проекта на Наредбата показва, че не е обърнато необходимото внимание на електронната идентификация на гражданите, както и други проблеми.

„В Наредбата за НЗИС трябва да се добавят и други общоприети методи на електронна идентификация, като електронна здравна карта и мобилно приложение за идентификация, разработено от Министерството на  електронното управление. В Закона за електронните документи и електронните удостоверителни услуги следва да се допълни възможност за автоматично признаване на равностойността на използването и  подписването с електронна здравна карта, пентаблет, SMS парола, мобилен КЕП, мобилно приложение с тази на саморъчния подпис при използване и документиране на медицински дейности“, посочват от НСОПЛБ.

От там отбелязват още, че регламентираният метод за електронно подписване в Закона за електронните документи и електронните удостоверителни услуги сега е единствено с КЕП, който е непригоден за пациентите като равностоен на саморъчния подпис и с утежнения хартиен подход (декларации) за приравняване на други трудоемки способи за електронно подписване те се лишават от достъпен метод за подписване на електронни документи, какъвто е налице в страните от Европейския съюз.

Според общопрактикуващите лекари са необходими законови промени за своевременното внедряване на коментираните методи за електронна идентификация при осъществяване на здравни услуги за населението.

Необходимо е и надграждане на НЗИС с дигитализация на процесите в здравеопазването, което е същинското електронно здравеопазване и дава възможност на институциите по определени правила и ниво на достъп да получават директно от НЗИС данни с възможност за електронна обработка, вместо да разчитат на ръчно написани на хартия отчети от изпълнителите на медицински дейности без възможност за електронна обработка, се казва в становището. От НСОПЛБ отбелязват, че това изисква промени в редица наредби, които от сдружението са готови да представят допълнително.

„Предимствата от внедряването на достъпна и еквивалентна на саморъчния подпис електронна идентификация и надграждането на НЗИС с възможност за електронен обмен на данни между институциите с право на  достъп и НЗИС са:

• оптимизиране на достъпа на гражданите до здравни услуги;

• осигуряване на институциите и лекарите на релевантна, достоверна и унифицирана база данни;

• осигуряване на допълнително физическо и времево пространство на лекарите за осъществяване на преките медицински дейности с пациентите“, изреждат общопрактикуващите лекари.

От сдружението изразяват надежда, че ще получат разбиране и съдействие в решаване на възникналите проблеми при внедряване на електронното здравеопазване в медицинската практика, които биха обезсмислили електронизацията на отчитането на медицинските дейности. От там също така заявяват готовност да участват в работни срещи, за да представят и обсъдят предложенията си.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
bwWs

Гост 07.12.2022 09:43:57

Затова минималната продължителност на прегледа става 15 минути - да има време да се попълват декларации, да се подписват пациентите итн.........

аз 09.12.2022 18:16:10

Затова ще чакаш по една седмица за джипи, по 3 мес. за специалист и по 6 мес. за болница! Който оцъца - оцъца!

Гост 06.12.2022 19:23:52

Предложенията са добри, но „матрала“ е такъв, че няма кой да задейства изпълнението им. 20 години няма кой, особено в МЗ.


Всичко за коронавируса
Още новини
Директорът на УМБАЛ
30.01.2023 10:09:22

Директорът на УМБАЛ "Св. Иван Рилски" д-р Дечев е подал молба за напускане

Директорът на столичната болница "Св. Иван Рилски" - д-р Дечо Дечев, е подал молба за напускане, ...

Гърция очаква пик на коронавируса през февруари
30.01.2023 09:31:03

Гърция очаква пик на коронавируса през февруари

Коронавирусът ще показва нарастваща тенденция към разпространение до средата на февруари, според ...
Актуална тема
Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...