Вторник, 29 Ноември 2022
29
септ
3
 

Касата ще предложи договори за споделяне на риска с фармакомпаниите

Фондът обсъжда повишаване на процента на реимбурсация за някои лекарства и въвеждане на елементи на генерично заместване

Четвъртък, 29 Септември 2022 | 17:21:38 Невена Попова
3

„Експертите на НЗОК правят разчети, на базата на които може да се подготви предложение в бюджета на касата за следващата година за повишаване процента на реимбурсация от 25% на 50% на някои лекарства за социално-значими заболявания&ldqu

„Експертите на НЗОК правят разчети, на базата на които може да се подготви предложение в бюджета на касата за следващата година за повишаване процента на реимбурсация от 25% на 50% на някои лекарства за социално-значими заболявания“. Това каза пред журналисти управителят на НЗОК проф. Петко Салчев. Той обаче уточни, че ако това се случи, ще трябва да се въведат елементи на генерично заместване.

„Не може ако вдигнем реимбурсната цена, която НЗОК покрива, да плащаме за генерик, който е по-скъп от оригинала“, уточни управителят.

Проф. Салчев бе категоричен, че е важно да се обърне поглед към оценката на здравните технологии (ОЗТ) и да се търсят други решения за най-скъпите терапии.

„Трябва да се върви към договори за споделяне на риска с притежателите на разрешенията за употреба. Смисълът на тези договори и фармацевтичните компании да покрият риска, ако прогнозите им за брой лекувани пациенти или за изхода от терапията, се окажат неверни, а не рискът да остава за сметка на касата“, поясни управителят.

„Сега ако първата година вместо трима пациенти, както е заявила компанията, се лекуват пет, а втората не са пет, а са 15, рискът е за НЗОК. Ако има договор за споделяне на риска, при по-голям от прогнозния брой пациенти, лечението им трябва да е за сметка на компаниите“, даде пример проф. Салчев. Освен това, ако лечението не постига предварително декларираните от компаниите резултати, също ще следва, че те трябва да се връщат пари на касата, допълни той Салчев.

По думите му това е необходимо, защото в противен случай бюджетът на НЗОК поема риска от по-големите разходи и отстъпките, които компаниите връщат на общо основание, не са достатъчни. Той обаче не се ангажира с прогноза дали това решение ще се приеме по време на бюджетната процедура и преговорите за НРД.

Проф. Салчев съобщи още, че се обсъжда предложението на БФС НЗОК да заплаща за обработена рецепта на аптеките по 7 лв., вместо по 4 лева.

Проф. Салчев засегна и темата за помощните средства, които с последните законодателни промени бяха прехвърлени в НЗОК. Той информира, че за отпускане само на помощни средства, без ремонтни дейности, са постъпили 10 872 заявления, от тях одобрение са получили 10 355, отказаните са 517. За извършване на ремонтна дейност са постъпили 3470 заявления, одобрение са получили 3 406, отказани са 64.

Сформирана е и работна група, която да прегледа списъка с новите спецификации на помощните средства, тъй като в сегашния има и много остарели. По думите му това трябва да се случи в рамките на месец, месец и половина, а в работната група ще бъдат привлечени и лекари от специалностите в които клинични области най-често се предписват помощни средства – ортопедия, неворолгия, УНГ-болести.

Продължават назначенията и конкурсите за назначаване на нови служители, с които да бъде постигната кадрова обезпеченост на касата при отпускането на помощните средства, каза още управителят на касата.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
TXVj

Лекар 05.10.2022 10:59:51

НЗОК заплаща винаги най-ниската референтната стойност за генеричните лекарствени продукти в една група на една молекула. Ако се повиши процента на реимбурсация на най-използваните INN за домашно лечение на масовите социално-значими заболявания, основно АХ-артериална хипертония, ще са необходими допълнителни средства предвидени в бюджета на НЗОК за лекарства в съответната бюджетна група. Касата ще продължи да заплаща най-ниската референтната стойност получена от произведението на референта с най-ниска цена по процента реимбурсация. За касата няма никакво значение какви са цените на лекарствените генерични продукти в групата на съответната молекула извън референта и изказването, че трябва да заплаща лекарствени продукти с цени по-високи от оригинала, не е вярно. Касата винаги заплаща референтната стойност, която е най-ниската. Обвързването с необходимост от генерично заместване е подвеждащо и вероятно ще обслужва други интереси, а не на касата. Каквото и заместване да се направи в аптеката, касата винаги ще плати референтната стойност, която е най-ниска, за който и да е генеричен лекарствен продукт сменен в аптеката. Тогава защо се предлага генеричното заместване? Има отговор, но той не е в мотивите на НЗОК относно намаляване на нейните разходи, а е в политиката на МЗ!

Лекар 30.09.2022 11:51:44

Още веднъж пролича, че Салчев е един теоретик, който няма нищо общо с реалните неща! Първата година компанията ще сподели риска, но втората година допълнителните бройки трябва да се заложат в бюджета. Никой няма да покрива лечението на ЗОЛ освен касата!

Лекар 30.09.2022 11:50:12

Още веднъж пролича, че Салчев е един теоретик, който няма нищо общо с реалните неща! Първата година компанията ще споделу риска, но втората година допълнителните бройки трябва да се залижат в бюджета. Никой няма да покрива лечението ЗОЛ освен касата!


Всичко за коронавируса
Още новини
Нарастват случаите на дифтерия сред бежанците, търсещи убежище в Англия
29.11.2022 17:35:04

Нарастват случаите на дифтерия сред бежанците, търсещи убежище в Англия

Броят на случаите на дифтерия в Англия се е увеличил през тази година, обявиха здравните власти, ...

Омбудсманът предлага промени в медицинската експертиза за повече от 660 000 хора с увреждания
29.11.2022 17:23:41

Омбудсманът предлага промени в медицинската експертиза за повече от 660 000 хора с увреждания

Омбудсманът Диана Ковачева изготви и внесе в Народното събрание законодателно предложение в Закон ...
Актуална тема
Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...