Понеделник, 17 Януари 2022
15
авг
3
 

Милка Василева:

Хората не могат да разберат разликата между синдикат и съсловна организация

Омбудсманът Мая Манолова внася в парламента проект Закона за съсловните организации на медицинските специалисти

Четвъртък, 15 Август 2019 | 17:18:41 Надежда Ненова
3

Следващата седмица омбудсманът Мая Манолова ще внесе в парламента проект Закона за съсловните организации на медицинските специалисти. Това обяви тя пред медиите след днешната среща с организациите на медицинските сестри, акушерките, лекарските асистен

Следващата седмица омбудсманът Мая Манолова ще внесе в парламента проект Закона за съсловните организации на медицинските специалисти. Това обяви тя пред медиите след днешната среща с организациите на медицинските сестри, акушерките, лекарските асистенти и фелдшерите, рехабилитаторите и кинезитерапевтите, на която са били обсъдени исканите промени.

Манолова уточни, че е изготвила проекта с екипа си и с представители на различните професии в здравеопазването. Основните промени, които се предлагат в него, са възможност за създаване на съсловни организации на регулираните медицински професии по професии, възможност за избор в коя организация да членуваш, задължителност на членството, както и критерии за представителност на тези съсловни организации. Омбудсманът подчерта, че тези предложения вече са обсъдени със сега съществуващата съсловна организация на всички медицински специалисти.

През Zdrave.net председателят на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи (БАПЗГ) Милка Василева уточни, че с омбудсмана са били обсъдени основните принципи на сега съществуващия закон, както и основните желания на протестиращите медици. „Обяснихме й начинът на работа на Асоциацията на професионалистите по здравни грижи.

Самият проект на закона не сме го видели още,

тъй като не ни го предоставиха“, каза Василева.

Тъй като едно от главните искания на протестиращите е разделяне на БАПЗГ на отделни организации по професии, Милка Василева уточни: „Протестиращите колеги искат отделни организации на сестри, на фелдшери, на акушерки, на рехабилитатори, рентгенови лаборанти, медицински лаборанти. Вие знаете нашето становище. Така създадения модел на една единна организация на професионалистите по здравни грижи според нас е най-доброто нещо, създадено в здравеопазването, защото държавата ни е делегирала определени права и ние всичко това го правим. Основно това е продължаващото обучение, което е изключително важно за поддържане на професионална квалификация и осигуряване на качествени здравни грижи. Иначе това не може да се гарантира“.

„Хората не могат да разберат разликата между синдикат и съсловна организация.

Ние не договаряме заплати, за съжаление

Това е основният проблем, но освен да натискаме синдикатите да си свършат работата, нищо друго не можем да направим“, допълни още председателят на БАПЗГ.

Милка Василева припомни, че през 2018 г., след големия протест на 12 май, са били  договорени по-добри условия в колективния трудов договор. „Основната заплата беше вдигната от 700 на 900 лв. От това, че повечето професионалисти по здравни грижи не виждат тази сума, отразена във фиша им заплата, идва разочарованието и недоволството. Миналата година на 12 май на протеста ние казахме, че психологическата бариера, за да има сестри, акушерки, фелдшери в системата, е стартова заплата, която е равна на три минимални за страната. Колегите, които протестират, намалиха исканата сума на две минимални заплати, защото три минимални е абсолютно непостижимо в момента“, каза тя.

Василева заяви, че от БАПЗГ настояват за стратегия по отношение на професионалистите по здравни грижи. „Тази стратегия трябва да показва следващата година какво ще се направи за подобряване на професионалната и социална реализация на съсловието, какво ще се случи след пет години и какво след 10. И всъщност е необходима политическа воля за това“, каза Милка Василева.Още по темата

Коментари по темата

Правила на форума за коментари
v$2D

Гост 17.08.2019 10:31:15

Милке,ходи си нищо не направи, само мънкаш!

Лъчко Акъло 15.08.2019 21:59:26

Милка май,........ не праави разлика му разделяне на организацията и , и заличаване на организацията и , което ще и се случи....

Гост 15.08.2019 17:25:02

Милке, ти ще ни обясниш разликата най-добре. Може би защото вкара БАПЗГ във ФСЗ. Така че - на ход си.


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
МБАЛ - Силистра стартира стипендиантска програма за медестри и лаборанти
17.01.2022 17:16:10

МБАЛ - Силистра стартира стипендиантска програма за медестри и лаборанти

Във връзка със започването на Програма за набиране на медицински специалисти ръководството на МБА ...

ECDC: Грипният вирус се завърна, можем да очакваме необичайно дълъг сезон
17.01.2022 16:51:23

ECDC: Грипният вирус се завърна, можем да очакваме необичайно дълъг сезон

Завръщането на грипния вирус може да се окаже началото на необичайно дълъг грипен сезон, който мо ...
Актуална тема
Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?
14.01.2021 17:20:00 Полина Тодорова

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?

Кризата, породена от COVID-19, създаде проблеми, чието решение вече близо година е истинско преди ...